Uutiset

Kuljetuskalusto

Säiliöitä Kuortaneelta

Kuortanelaisella säiliövalmistuksella on jo yli 40-vuotiset perinteet. Säiliöitä on valmistettu sekä teollisuuden että kuljetusten tarpeisiin. Muutaman vuoden poissaolon jälkeen SITE palaa ajoneuvosäiliöiden tuotemerkkinä markkinoille.

Vuosien saatossa SITE-autosäiliöt ja -säiliöperävaunut ovat tulleet tunnetuiksi laadukkaina kotimaisina tuotteina. Kuluvan vuosikymmenen alkupuolella SITE siirtyi osaksi Nordic Tank -konsernia, ja SITE-nimen käytöstä luovuttiin.

Keväällä Nordic Tankin taru kuitenkin päättyi, jolloin Kuortaneen Teollisuuspalvelu Oy:n — Kutepan — omistajat, toimitusjohtaja Juha Kattelus ja hallituksen puheenjohtaja Markku Takala, ryhtyivät toimeen. Kutepa osti Nordic Tank Kuortane Oy:n konkurssipesältä tuotantovälineet, varaston ja muuta tuotannossa tarvittavaa materiaalia. Myös tuotemerkki SITE siirtyi Kutepan omistukseen.

Osaamista ei saa hukata

Kutepa on teollisuuden materiaalikäsittelyn järjestelmätoimittaja, jonka tarjontaan kuuluvat järjestelmien suunnittelu, valmistus, asennus ja kunnossapito. Kutepalla oli selkeä syy jatkaa ajoneuvosäiliöiden valmistusta. ”Tällaista ruostumattoman teräksen ja alumiinin hitsausosaamista ei taida Suomesta muualta löytää. Sitä ei saa päästää paikkakunnalta karkaamaan”, Juha Kattelus kertoo.

SITE-tuotteiden myynnistä vastaava Ville Ala-Salmi kertoo, että Nordic Tankin aikaisista työntekijöistä yli puolet on jo työllistynyt Kutepan SITE-tuotannossa, jota ainakaan toistaiseksi ei ole eriytetty omaksi yhtiökseen. ”Työntekijöitten korkea ammattitaito saadaan tehokkaaseen käyttöön, sillä se on tarvittaessa myös muiden Kutepan yksiköiden käytettävissä, työtilanteen mukaan”, Ala-Salmi sanoo.

Ville Ala-Salmi (vasemmalla) ja Markus Laikola sanovat, että heidän tehtäviensä kirjo on tällä hetkellä aika laaja. Villen päätoimena on kuitenkin hoitaa myyntiä ja Markuksen ostoja.

Työntekijöistä monet ovat olleet jo vuosia mukana tekemässä autosäiliöitä ja säiliöperävaunuja. ”Panostamme korkeaan laatuun ja siinä avainasemassa ovat kokeneet tekijät, joiden kesken vallitsee hyvä ilmapiiri”, Ville Ala-Salmi kertoo. Tehdashallin puolella satunnainen kävijäkin aistii hyvän tunnelman ja tekemisen meiningin.

Myös tuotannon laitekanta on hyvä. Esimerkkinä olkoon levymankeli, jonka työleveys on kuusi metriä. ”Suomessa ei kovin montaa vastaavaa laitetta ole. Mankeli on luonnollisesti myös Kutepan muun tuotannon hyödynnettävissä”, sanoo Markus Laikola, joka työskentelee ostojen ja myynnin teknisen tuen parissa.

Polttoaineille ja jauheille

Vaikka tuotanto on viime ajat keskittynyt polttoaineiden kuljetukseen tarkoitettujen säiliöiden ja perävaunujen valmistukseen, SITE:n uuden tulemisen myötä alkaa Kuortaneella jälleen myös jauhemaisten aineiden kuljetuksiin tarkoitettujen bulk-säiliöiden ja perävaunujen tuotanto.

Ville Ala-Salmi kertoo, että bulk-säiliöiden tuotanto Suomessa on ollut lähes nollassa sen jälkeen, kun edellinen toimija keskitti niiden tuotannon Ruotsiin. SITE:llä bulk-säiliöitä valmistetaan sekä kippaavina että makaavina.

Juha Katteluksen mukaan nyt ensisijaisesti keskitytään bulk- ja polttoainesäiliöiden tuotantoon, mutta myös muiden kuljetuskalustojen valmistukseen on edellytykset olemassa ja näitä tutkitaan parhaillaan ja tullaan viemään eteenpäin.

Muutos- ja korjaustöitä

Tärkeä osa Kutepan SITE-liiketoimintaa on säiliöajoneuvojen huolto- ja korjaustoiminta. Oleellisena osana siihen kuuluvat testaukset ja tarkastukset, joita varten yrityksellä on tarkoituksenmukaiset tilat ja välineet.

Tärkeäksi toiminnan tukipilariksi Ville Ala-Salmi nostaa myös korjaus- ja muutostöiden tekemisen. ”Tulemme panostamaan muutos- ja korjauspalveluihin sekä tarkastusten tekemiseen. Meillä on tarkastuksia varten oma osasto hallissa, jossa erilaisten testien tekeminen sujuu joutuisasti ja tarkasti”, Ala-Salmi kertoo.

Uuden omistajan lipun alla säiliöitä on tehty huhtikuusta alkaen. Toiminta on lähtenyt lupaavasti liikkeelle ja tuotantoa on myyty muutamaksi kuukaudeksi eteenpäin. ”Kiinnostusta on ollut ja tarjouksia on saanut laatia kiitettävällä tahdilla”, Ville Ala-Salmi toteaa ja muistuttaa, että SITE:llä eletään kaikesta huolimatta vielä käynnistysvaihetta, eikä tuotanto ole vielä aivan täydessä vauhdissa.

Paluu juurille

Kuortaneen Teollisuuspalvelu Oy:n ryhtymisessä SITE-tuotteiden valmistajaksi on tietyssä mielessä kyse myös paluusta juurille. Kutepan perustajat, Juha Kattelus ja Markku Takala, työskentelivät aikanaan SITE Oy:n palveluksessa lähes kymmenen vuotta, ennen kuin perustivat oman yrityksen. ”Eiköhän täällä pysytä nyt loppuun saakka”, naurahtaa Markku Takala ja kiirehtää eteenpäin.

Lue seuraavaksi