Uutiset

Kuljetuskalusto

Rovaniemen Master Oy – Raskaan kaluston monialayritys

Nimensä mukaisesti Rovaniemellä toimiva Rovaniemen Master Oy on omistajansa Ilkka Alaojan mukaan monialayritys, jonka valikoima kattaa kalustoa kuljetukseen, maarakentamiseen, nostoon ja vaikka roudan sulatukseen tai rinnekoneeksi. Näitä toimitetaan asiakkaille omaksi ja vuokralle. Yrityksen toiminta alkoi 90-luvun laman jälkeisessä Suomessa.

Varsinkin automiesten hyvin Rovaniemellä tuntemassa osoitteessa Teollisuustiellä kauppaa tekevä Ilkka Alaoja kertoo varastossa olevan keskimäärin 40–50 myyntiyksikköä. Kuljetuskalusto ja varsinkin kuorma-autot ovat lukumäärällisesti myydyin tuoteryhmä. ”Asiakkaat ovat eri puolilta Suomea. Joitakin on ulkomailla asti, mutta kyllä me pääosin keskitymme kotimaan kauppaan”, toteaa Ilkka Alaoja. Vaihdossa otetaan lähes mitä vain toimivaa kalustoa ja uutta myytävää ostetaan lähes aina Suomen rajojen sisältä tutuilta yhteistyötahoilta.

Uusia ja uudehkoja kuorma-autoalustoja on viime aikoina rakennettu usein nosturiautoiksi ja koneenkuljetukseen. Kaikki myytävä kalusto tarkastetaan ja tarvittaessa huolletaan. Luottamukseen perustuvassa kaupankäynnissä ei ole vaihtoehtoista tapaa toimia. ”Kun pidetään mitä luvataan, niin saadaan samalle asiakkaalle kauppaa jatkossakin”, sanoo Ilkka Alaoja.

Vuokrakaluston kysynnän kasvu on näkynyt myös Rovaniemellä. Autoja ja koneita kysytään vuokralle yhä useammin ja Ilkka Alaoja haluaa vastata asiakkaiden tarpeisiin.
”Usein kuljetuskalusto ja työkoneet päätyvät meiltä vuokralle lyhyemmäksi aikaa, esimerkiksi muutamaksi viikoksi tai kuukaudeksi. Niiden lisäksi vuokraamme muun muassa erilaisia henkilönostimia ja työmaakoppeja. Sesonkituotteena meillä ovat viisi HeatWork-roudansulatuslaitetta, joille on kohta taas kovasti kysyntää”, lisää Ilkka.

Yhteistyössä tehdään
Ilkka Alaoja liputtaa yhteistyön voimaan. ”Me keskitytään kaluston myymiseen ja ostamiseen. Huollot, korjaukset ja varustelut teetetään lähialueen ammattilaisilla. Meillä on hyvät suhteet monien kuorma-auto-organisaatioiden korjaamoihin ja päälirakennevalmistajiin. Yhteistyö heidän kanssaan toimii hyvin ja ostava asiakas voi olla varma, että lopputulos on kunnossa”, perustelee Alaoja.

Laman alta
Ilkka Alaoja on yksi monista 1990 luvun laman kokeneista yrittäjistä. Hyvin vuonna 1986 alkanut matkailuauto- ja vaunukauppa pysähtyi kuin seinään, ja asiakkaiden ottamat kalliit rahoitukset kaatuivat isosti yrittäjän syliin.
Aikansa se vei, mutta jo 1995 Alaoja perusti Rovaniemen Master Oy nimisen yrityksen. Tällä kertaa keskityttiin raskaaseen kalustoon ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Yhteistyötä ja apua 1990 luvun vaikeina aikoina tarvittiin enemmän tai vähemmän. Alaoja muistaa mainita siltä ajalta monille raskaan kaluston toimijoille tutun Timo Hietalan. ”Tulimme Timon kanssa hyvin toimeen ja hänen neuvonsa olivat tärkeä osa uuden yritystoiminnan aloittamisessa”, muistaa Ilkka kiittää edesmennyttä RKP:n patruunaa.

Kiinteistöjä ostetaan, myydään ja vuokrataan
Rovaniemen Masterin henkilökuntaan kuluu Ilkan lisäksi hänen poikansa, Joonas Alaoja. Joonas vastaa yrityksen kiinteistöpuolen toiminnoista ja tekemistä siinä riittää.

”Meillä on useampi toimitilakiinteistö vuokrattuna Rovaniemellä. Useat niistä ovat teollisuushalleja ja vastaavia”, kertoo Ilkka Alaoja.

Ensimmäinen halli hankittiin omaksi 2004 ja nyt niitä on Rovaniemen Masterilla jo useita.
Viimeisimpiä hankintoja on ollut vanhempi teollisuushalli, joka purettiin ja vain betonirunko säilytettiin. Sen täydellinen uudelleen rakentaminen kertoo paljon siitä tasosta, jolle Rovaniemen Master haluaa vuokrakiinteistöjensä aina asettuvan: vuokraajalle laadukkaaksi tilaksi toimivia, ilman sisäilma- tai vastaavia ongelmia.

”Joonas on toimeliaana nuorena miehenä hoitanut kiinteistöpuolen asiat meillä hyvin. En voi, kun kiittää”, päättää Ilkka, ja kertoo Rovaniemen Master Oy:n yritystoiminnan siirtyvän asteittain seuraavan sukupolven vastuulle.


Lue seuraavaksi