Uutiset

Kuljetuskalusto

RengasCenteriltä uudistuneet TPMS-järjestelmät

Oikeaoppinen renkaiden ilmanpaine on hyvin merkittävä tekijä niin renkaiden kestävyydessä kuin polttoaineen kulutuksessa. Silmämääräisesti tai lekalla suoritetut painetarkastukset eivät vastaa nykyajan vaatimuksia ja TPMS-Finland toikin pari vuotta sitten markkinoille taloudellisesti hyvin järkevät langattomat rengaspainevalvontajärjestelmät niin kuljetuskalustoon kuin työkoneisiin. Nyt mallisto on kehittynyt entisestään ja TMPS-tuotteiden myynnistä vastaava RengasCenterillä on suuret odotukset järjestelmän menestykselle maassamme.

TPMS-rengaspaine- ja lämpötilavalvontajärjestelmä on ollut saatavilla maassamme parin vuoden ajan ja tuotteet ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisen varmasti. Myös moni suuryritys on havainnut järjestelmien tärkeyden luotettavuuden sekä turvallisuuden osalta ja esimerkiksi Neste Oil vaatii jakelukuljetusautoiltaan rengaspainevalvontajärjestelmien asennusta. ”Palaute asiakkailta on ollut hyvin positiivista ja suomalaiseen tapaan viidakkorummun merkitys on suuri. Kun autoilija kuulee toisen yrittäjän säästöistä menetelmän kautta, on kiinnostuksen syntyminen lähes varmaa”, kertoo RengasCenterin avainasiakaspäällikkö Mikko Kirves. ”Asiakkaamme ovat arvioineet järjestelmän maksaneen itsensä takaisin jo noin vuodessa vähentyneen polttoaineenkulutuksen sekä rengasrikkojen poistumisen ansiosta”, lisää Kirves.

TPMS varoittaa ajoissa

Suurimpina syinä kalliiksi tuleviin rengasrikkoihin ovat edelleen väärät ilmanpaineet. ”Usein erityisesti paripyörien sisempien renkaiden paineet jäävät huomioimatta ja mikäli ne ovat vajaapaineisia, lisääntyy ulompiin renkaisiin kohdistuva taakka huomattavasti. Tästä saattaa seurata ulompien renkaiden rungon vaurioituminen ja ketjureaktiona myös sisemmät renkaat joutuvat koville”, korostaa Kirves.

TPMS-järjestelmän avulla paine-erot havaitaan ajoissa ja myös esimerkiksi jarru- tai laakeriviat voidaan huomata, kun renkaiden lämpötilojen vaihtelut tulevat kuljettajan tietoon ajoissa. Tätä kautta voidaan välttyä hyvinkin mittavilta remonttikustannuksilta. ”Järjestelmän älykkyydestä kertoo myös se, että pelkkien raja-arvojen lisäksi se reagoi myös rajojen sisällä tapahtuviin äkkinäisiin muutoksiin. Tämä on erittäin merkittävää kalliiden vaurioiden syntymisen estämisessä. Käyttäjä voi myös tarkasti määritellä rajat ja esimerkiksi vetäville renkaille voi asentaa omat turvarajat ”, Kirves lisää.

Helppokäyttöisyys etusijalla

Mikko Kirves on hyvin tietoinen rengasjärjestelmään kohdistuvista ennakkoluuloista. ”Moni kuljettaja ei halua ohjaamoon enää yhtään lisänäyttöä ja informaation määrän pelätään kasvavan liian suureksi. TPMS on kuitenkin suunniteltu kuljettajan ehdoilla ja niin sen asennus kuin käyttö on helppoa ja selkeää”, huomauttaa Kirves. Langaton järjestelmä ei vaadi suurta määrää kaapeleiden yms. asennuksia ja tarvittaessa sen voi helposti siirtää seuraavaan ajoneuvoon. ”TPMS aktivoituu liikkeelle lähdettäessä automaattisesti ja järjestelmä tarkastaa kiertävästi koko yhdistelmän paineet ja hälytys tulee nopeasti kuljettajan tietoon. Järjestelmän saa omalla näytöllä, mutta sen voi myös kytkeä ajoneuvon omaan ajonhallintajärjestelmään, jolloin myös tarkka raportointi mahdollistuu”, jatkaa Kirves.

Uutuusmallit asiakastoiveiden mukaisia

TPMS kuuntelee käyttäjiensä toivomuksia tarkalla korvalla ja kaikki maamme kuljettajien kehitystoiveet on viety eteenpäin valmistajan tietoon. TPMS-Finlandin toimitusjohtaja Markku Niinimaa kertoo nyt markkinoille tuotavien mallien vastaavan moniin asiakkaiden toivomuksiin. ”Uutuusmallit laajentavat tuoteperhettä toimivasti ja tarjolle tulee esimerkiksi päivitettyä läpivirtausmallia, venttiilihatun sijaan asennettava malli sekä vanteen sisälle asennettava ja samalla perinteisen tubeless-venttiilin korvaava versio, joka on rakenteeltaan nykyisien henkilöautojen ilmanpaineanturia vastaava malli. Kooltaan uutuustuotteet ovat kompakteja ja myös painoltaan kevyempiä. Tämä on saavutettu suunnittelutyön sekä materiaalivalintojen kautta”, kertoo Niinimaa. ”Myös tuotteiden käytettävyyteen on kiinnitetty huomiota ja esimerkiksi paristojen vaihto on aikaisempaa helpompaa. Samalla tuoteperheen sisäinen yhdisteltävyys on parantunut ja käyttötarpeen mukaan voi helposti käyttää eri antureita samassa järjestelmässä ilman suurempia lisäkustannuksia”, jatkaa Niinimaa.

Kovimpiin työtehtäviin Niinimaa ja Kirves suosittelevat vanteen sisälle asennettavaa mallia, joka on huoleton myös raaoissa olosuhteissa. Vanneversion asennus kannattaa suorittaa muiden rengastöiden ohella, jolloin myös asennuskustannukset pysyvät maltillisina. Tubeless-venttiilin venttiilihatun paikalle asennettavat läpivirtaus- ja ns. tulppamallin anturien etu taas on nopea asentaminen, helppo käsiteltävyys ja nopea siirtäminen toiseen ajoneuvoon tai renkaaseen. ”TPMS-valikoimasta löytyykin nyt varmasti sopiva ratkaisu jokaiseen kuljetustehtävään ja myös työkoneiden erittäin kalliiksi tulevat rengasrikot saadaan minimoitua järjestelmiemme avulla”, lisäävät Kirves ja Niinimaa.

Esillä kautta maan

Rengaspainevalvontajärjestelmät ovat lyömässä itseään läpi maassamme tasaisen varmasti niiden tuoman turvallisuuden sekä taloudellisen hyödyn kautta. TPMS-Finland ja RengasCenter ovatkin voimakkaasti esillä maamme messuilla ja muissa alan tapahtumissa. Tuotteiden monipuolisesta soveltuvuudesta kertoo myös messuvalikoima, sillä TPMS-tuotteisiin voi tutustua niin Henkilökuljetus-näyttelyssä Tampereella huhtikuussa, Power Truck Show:ssa Alahärmässä elokuussa kuin FinnMetkossa syyskuussa Jämsässä. Järjestelmät saatavilla RengasCenter -liikkeistä kautta maan.

Lue seuraavaksi