Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault Trucks -kuorma-autoja Ranskasta

Renault Trucks kuorma-autojen valmistuksella on yli satavuotiset perinteet. Perinteet velvoittavat, mutta Renault Trucks haluaa ja pysyy kehityksessä mukana. Suomalaiset ammattiautoilijat kävivät tutustumassa Ranskan Lyonissa Renaultin raskaan kaluston valmistukseen. Käynti moottori- ja kokoonpanotehtailla oli avartava kurkistus nykyään Volvo Group -konserniin kuuluvan kuorma-automerkin historiaan ja nykyisyyteen. Ranskalaisen kuorma-autovalmistuksen perinteet jatkuvat vahvana.

Renault kuorma-automerkki on osa Volvo Group -konsernia. Yhtenä konsernin yhteisenä komponenttitoimittajana toimii Renault kuorma-autojen moottoritehdas Bourg-En-Bressessa Lyonissa. Valmiissa moottorissa voi lukea asiakkaan mukaan esimerkiksi Renault, Volvo tai Volvo Penta. Yhteistuotannon hyöty näkyy tehtaalla valmistettavissa

Kuva Renaultin moottoritehtaalta Ranskan Lyonin lähellä. Samaa moottorilohkoa käytetään 9- ja 11-litraisissa moottoreissa. Teho riippuu moottoriin asennetuista sisuskaluista ja mottorinohjaus-yksiköstä.

9- ja 11-litraisissa dieselmoottoreissa. Niissä käytetään samanlaista moottorilohkoa. Asiakkaan käyttöön tuleva teho määräytyy käytettyjen moottoriosien, lisälaitteiden ja ohjausyksiköiden valinnoista. Konsernin moottoreita valmistetaan muuallakin, suurempia moottoreita valmistetaan esimerkiksi Ruotsissa. Renault Trucksin moottoritehtaan ydinosaamista on moottorituotannon suunnittelu ja toteutus. Kaikki moottorit koekäytetään ennen niiden lähettämistä eri merkkien kokoonpanotehtaille. Pistokokein osa moottoreista avataan ja käydään perusteellisesti läpi vielä koekäytön jälkeen. Vaikka suuret taloudelliset satsaukset ovat automatisoineet moottoreiden valmistusta, ammatti-ihmisten osaamista tehtaalla tarvitaan edelleen.

Komponentit kuljetetaan Renaultin kuorma-autotehtaalle

Renault Trucksin yksi kuorma-autojen kokoonpanotehdas sijaitsee Vénissieuxissa, lähellä Lyonia. Tältä tehtaalta valmistuu kolmetuhatta uutta Renault kuorma-autoa vuodessa.

”Yhden päivän moottoritarve Renaultin moottoritehtaalta Bourg-En-Bressestä kuljetetaan tänne edellisen päivän iltana. Samalla tavalla saapuvat muutkin komponentit”, avaa

Kahta noin puolen kilometrin pituista asennuslinjaa pitkin valmistuu Renault kuorma-autoja jakelu-  ja raskaaseen liikenteeseen. Kuvassa linjojen yläpuolelta on valmiiksi laskeutumassa ohjaamo juuri oikean Renault kuorma-auton päälle.

Renault Trucksin oppaanamme toiminut Jean-Philippe Bertuzzi tehtaan logistiikkajärjestelmän periaatteita. Osien toimittajille kokoonpanotehdas vaatii maantieteellisen minimietäisyyden. Kauempaa tulevat osat välivarastoidaan tarvittaessa toimittajan toimesta tämän ehdon täyttämiseksi. Tällä tavoin tehdas varmistaa komponenttien saatavuuden. Ylimääräistä osavarastoa ei kokoonpanotehtaalla pidetä. Komponentit menevät suoraan tuotantoon. Jean-Philippe Bertuzzin mukaan kaikki valmistuvat raskaat Renaultit on tehty räätälöiden tilauksen mukaan. Kokoonpanotehtaassa Vénissieuxissa on käytössä kaksi lähes puolen kilometrin pituista tuotantolinjaa. Toinen linja valmistaa rahti- ja jakeluautoja, toisesta valmistuu raskaita ja moniakselisia Renaulteja. Yhden auton valmistaminen vie noin kaksi ja puoli tuntia. Joka kuudes minuutti lähtee uusi kuorma-auton runko ylösalaisin liikkeelle molempien linjojen alkupäästä. Työn alla oleva kuorma-auto ja ihmiset sen ympärillä liikkuvat koko ajan eteenpäin. Valmistus tapahtuu kolmessa vaiheessa. Jokaisen vaiheen jälkeen vaihtuu yhtä autoa työstävä asentajaryhmä. Kokoonpanotehtaalla mitään auton osaa ei saa nostaa ihmisvoimin, kaikki nostetaan koneellisesti. Kun akselisto on kiinnitetty ensimmäisessä vaiheessa, auton runko käännetään oikein päin, koneella myös. Komponenttien kiinnittämisestä ilma- ja sähkötoimisilla työkaluilla huolehtivat asentajat. Laatuseurantaan liittyen kaikkien valmiiden Renault kuorma-autojen osien jäljittäminen onnistuu. Osien seuranta alkaa jo alihankinnasta QR-koodien avulla. Laadunvarmennus tarkastaa jokaisen kolmen vaiheen jälkeen, että kaikki osat ovat paikoillaan ja oikeassa Renault kuorma-autossa.

Uusia Renault kuorma-automalleja rantautuu Suomeen

Uusi raskas Renault T-mallisarja on saanut hyvän vastaanoton Suomessa. Tehdasvierailu osoitti mallin menestyvän myös muualla Euroopassa. Uudistunut mallisarja täydentyy C- ja K-malleilla moniakselisiin ja raskaaseen käyttötarkoitukseen. Erityisesti K-sarja on raskaisiin kuljetuksiin tarkoitettu, sitä saa vain rautajousiversiona ja monilla

Sami Mäkinen uuden Renault C-460:n edessä Renaultin tehdasalueella. Auto on tridem-tyyppinen neliakselinen, jossa on hydro-etuveto. Seuraamme auton vaiheita lehtemme palstoilla.

eri vetotavoilla. Ensimmäiset C-mallin autot ovat jo käytössä Suomessa ja Jyväskylän kuljetusmessuilla niihin pääsee tutustumaan tarkemmin. Lyonin tehdasvierailulle osallistuneella suomalaisautoilijalla Sami Mäkisellä oli mahdollisuus kiivetä omaan tulevaan Renault C-460 ajokkiinsa kuorma-autotehtaan pihassa. Seuraamme Mäkisen Renaultin vaiheita jatkossa lehtemme palstoilla. Antoisan tutustumismatkan perusteella Renault raskaiden kuorma-autojen ansiokas taival jatkuu vakaasti historiallisia perinteitään kunnioittaen.

Verkossa

www.renault-trucks.fi

www.kuljetukset.fi

Lue seuraavaksi