Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault Trucks ja Geodis yhteistyöhön

Renault Trucks ja logistiikkayritys Geodis kehittävät yhdessä uuden sähkökuorma-auton kaupunkikuljetuksiin. Yritykset yhdistävät näin teollisuuden, logistiikan ja suunnittelun asiantuntemuksensa ja aloittavat uuden keskustojen tavaraliikenteeseen sopivan raskaan sähkökuorma-auton suunnittelun.

Yli 3,5 tonnin ajoneuvot pysyvät kaupunkijakelun keskiössä. Renault Trucks on työskennellyt kymmenen vuoden ajan pienentääkseen kaupunkikuljetusten ympäristöjalanjälkeä, ja valmistamalla 3,5–26 tonnisia sähköajoneuvoja Ranskassa. Geodisin tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Yritys on sitoutunut toimittamaan hiilidioksidittomia toimituksia 37 kaupunkiin Ranskassa vuoteen 2023 mennessä.

Uuden yhteistyön myötä Renault Trucks ja Geodis yhdistävät tietotaitonsa, ja kehittävät täysin uudenlaisen 16-tonnisen sähköisen kuorma-auton kaupunkijakeluun. Uuden sähkökuorma-auton kokonaiskustannukset (TCO, Total Cost of Ownership) ovat vertailukelpoisia dieselajoneuvon kustannuksiin, mikä on edellytys vaihtoehtoisten kuljetusratkaisujen laajalle käyttöönotolle.

”Ympäristöuhat yhdistettynä sähköisen kaupankäynnin kasvuun ja vähäpäästöisten vyöhykkeiden käyttöönottoon Ranskan suurissa kaupungeissa tarkoittaa, että meidän on kiireesti tehostettava liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Tämä on Geodisin tavoite, kun muodostetaan uudenlainen kumppanuus Renault Trucksin kanssa. Haluamme nopeasti löytää uusia konkreettisia ratkaisuja kestävään kaupunkilogistiikkaan”, sanoo Geodisin toimitusjohtaja Marie-Christine Lombard.

”Olemme huomanneet, että kuorma-auton imago muuttuu; vihdoinkin se nähdään välttämättömänä työkaluna. Tässä projektissa, jossa Renault Trucks työskentelee yhdessä Geodisin kanssa, on tarkoituksena suunnitella kuorma-auto, joka sulautuu kaupunkimaisemaan saumattomasti, muiden tienkäyttäjien joukkoon liikenteessä ja jopa jalankulkualueilla. Tämä uusi kuorma-auto on suunniteltu kuljettajan työskentelymukavuutta ja turvallisuutta sekä kaupunkilaisten turvallisuutta silmällä pitäen”, sanoo puolestaan Renault Trucksin pääjohtaja Bruno Blin.Kuorma-auto, joka sulautuu saumattomasti kaupunkiympäristöön

Uusi ajoneuvo projektinimeltään Oxygen mahdollistaa sen, että kaikki keskustojen toimituksien vaatimukset ja toiminnot voidaan yhdistää, kuten saasteiden ja melun kaltaisten haittojen poistaminen sekä uudet liikenneturvallisuustoiminnot.

Projektin painopistealueet:

  • Parempi liikenneturvallisuus madalletun ohjaamon ansiosta, joka antaa kuljettajalle erinomaisen suoran näkyvyyden tienkäyttäjien optimaalista suojaa varten. Suuri tuulilasi ja useita kameroita taustapeilien sijaan. Kamerat tarjoavat 360 asteen näkymän. Matkustajan puolella on liukuovi.
  • Parempi mukavuus kuljettajalle. Ajoneuvoon voi nousta helposti auton molemmilta puolilta. Kuorma-autoon nouseminen ja sieltä poistuminen on helpompaa, koska nousukorkeus tulee olemaan paljon matalampi kuin tavallisessa jakeluautossa.
  • Optimaalinen ergonomia ja helpompi pääsy tavaratilaan. Tämän saavuttamiseksi harkitaan kumppanuutta päällirakentajan kanssa. Tavoitteena on parantaa lastaus-/purkutoimintoja kaupunkiympäristössä.
  • Uudet digitaaliset työkalut, joiden avulla kuljettajat voivat optimoida kuljetusreittejä.
  • Jotta kuorma-auto sulautuisi kaupunkiympäristöön täydellisesti ja kuljettajan työskentelymukavuus olisi hyvä, Renault Trucksin suunnittelijat ovat muotoilleet kuorma-auton ulkolinjat ja ohjaamon sisätilat täysin uudella tavalla.


Uuden kuorma-auton ensimmäisen prototyypin toimitus on määrä tapahtua vuoden 2022 lopulla. Autoja tullaan valmistamaan Renault Trucksin tehtaalla Blainville-sur-Ornessa, Ranskassa.
Prototyyppiä testataan Pariisin kaupunkikuljetuksissa vuodesta 2023 alkaen. Testausvaiheen jälkeen autoon tehdään muutoksia kuljettajien käyttökokemusten perusteella, sekä kokonaiskustannusten optimoimiseksi.


Lue seuraavaksi