Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault Trucks esitteli T520 High Maxispace -mallia Suomessa

Renault kuorma-autot laajentaa tarjontaansa Suomen raskaan tieliikennekaluston markkinoilla. Ranskalaismerkin T-sarja on saanut hyvän vastaanoton maantiekuljetusyrittäjien keskuudessa. Nyt Renault Trucks kuorma-autojen T-mallin ohjaamoon saa Suomessakin pitkiin kuljetusmatkoihin sopivan Maxispace vaihtoehdon. Renault on tehnyt uutta tulemista Suomen kuorma-automarkkinoille moneen kertaan, nyt malliston lisäksi jälkimarkkinointiasiat ovat kunnossa. Tutustuimme T-mallin tilaohjaamon lisäksi suomalaisen autoilijan Renaultin uuden C-sarjan raskaan maansiirtoauton tekniikkaan ja varusteisiin.

Kaksiakselinen puoliperävaunun vetoon tarkoitettu Renault T520 High MaxiSpace ja siihen kytketty kolmiakselinen puoliperävaunu muodostivat 40 tonnin kokonaismassan koeajoyhdistelmän. Äkkinäiselle kuljettajalle tuntui Renault Maxispace tekevän yllätyksen. Yllätys ei ole yhdistelmän tasainen ja hiljainen kulku maantieajossa. Koeajossa tuli

Renault Trucksin T520 High Maxispace Cab on hieman erilaisessa ympäristössä kiviaineskuormien vaaituksessa. Koeajossa olleen yhdistelmän massa todettiin juuri oikeaksi akselimassoja myöten. Yhdistelmä rullasi ideaalikuormalla erinomaisesti.

konkreettisesti todettua, että Renault T520 puoliperävaunuyhdistelmä rullaa hyvin. Ennakoinneista huolimatta lähes kaikki pysähtymiset tuntuvat tulevan yllättävän suurella nopeudella eteen. Syitä hyviin rullausominaisuuksiin löytyy varmasti puoliperävaunun tuuliohjaimista, tarkastetuista rengaspaineista ja säädetyistä pyöräkulmista. Ne pitäisi aina ollakin kunnossa. Koeajattajan pyynnöstä painokuorma vielä punnittiin tarkastusmielessä Ruduksen vaa’alla Vantaalla. Samalla todettiin, että kaikki akselimassatkin pysyivät sallituissa lukemissa.

Hyvin huilaa

Huilaten, voisi sanoa Renault T520 High Maxispacen kulusta tien päällä. Kun vetovoimaa tarvitaan, antaa konsernimoottori 520 hevosvoiman lisäksi pontta liikkeelle 2 550 newtonmetrin väännöllä. Iskutilavuudeltaan 13-litrainen moottori luovuttaa maksimiväännön laajalla kierroslukualueella 1 100 – 1 430 kierrosta minuutissa. Suurimman vääntömomentin alimmalla moottorin kierrosnopeudella auto etenee jo hieman yli 80 kilometriä tunnissa, kun käytössä on Optidrive-robotin valitsemana vaihteiston nopein eli 12. vaihde. Robotti valitsee muutenkin vaihteet nikottelematta ja katumatta valintojaan. Vaihteistotuntuma on täysin vertailtavissa konsernin päämerkin Volvon käyttämän I-Shiftin kanssa. Hidastin toimii neliportaisesti ja hidastaa täydellä teholla säästäen käyttöjarruja. Täysilmajousitus koeajoyhdistelmässä teki menosta tasaisen ja mukavan kestopäällysteellä. Turhat kallistelut loistivat poissaolollaan korkeasta ohjaamosta huolimatta. Tämä tuli todettua normaalilla mutkaisella suomalaisella seututiellä tavallisessa marssivauhdissa. Koeajattajana toiminut italialais-ranskalainen herrasmies monsieur Fonsatti totesi pohjoismaalaisten kuljettajien luottavan autojen teknisiin ajoapuihin. En poikennut tästä, suurin osa ajosta tapahtui maantiellä vakionopeussäädin päällä. Edessä ajavan ajoneuvon nopeuden ja maastonkin tunnistava järjestelmä toimi lähes unenomaisen hienosti. Tämän johtopäätöksen tein kuljettajana, kun ajattaja otti lennossa pienet nokkaunet. Kyse oli varmaan turvallisen auton tasaisesta kyydistä.

Varustelut paikoillaan

Ylävuoteen sijaan Maxispace -ohjaamossa on kolme korkeaa suljettavaa alumiinista yläkaappia ja 81 x 60 senttimetrin pöytä, jonka saa käyttöön napin painalluksella. Kun pöytää ei käytetä, sen saa käännettyä ohjaamon takaseinää vasten. Pöydässä on tärinävaimennetut säilytyslokerot. Lisäsäilytystilaa on myös kuljettajan istuimen alla olevassa vetolaatikossa. Vuoteen päähän avautuva kevytrakenteinen ja näppärä ’lepolasse’ taukojen viettoon osoittaa ranskalaisten onnistuneen ohjaamon yksityiskohdissa. Koeajotapahtuman lisäantina oli mahdollisuus vaihtaa ajattajan kanssa ajatuksia eri maiden ammattilaisten tavoista ja toimista. Suomalaiset kuljettajat eivät kansainvälisistä kollegoistaan juuri poikkea, toki meitä kiinnostaa aina ajoneuvon toiminta kylmissä tai hankalissa keliolosuhteissa. Kuorma-auton taloudellisuus, huoltotoiminta ja ennakoitavuus ovat yrittäjälle hankintahinnan ohella tärkeitä. Yrityksen kuljettajilla on usein mahdollisuus kertoa toiveensa uuden työkalun valinnassa. Renault T520 High Maxispace tuntuu vastaavan molempien osapuolten tarpeisiin pitkien matkojen kuljetusten osalta erinomaisesti.

Verkossa

www.renault-trucks.fi

Lue seuraavaksi