Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault D Cab 2M – Kuljetusringin kompakti

Kuljetusrinki Oy tarjoaa asiakkailleen ympäristönhuoltoon ja kuljettamiseen liittyviä palveluita monipuolisen kaluston ja osaavan henkilöstön voimalla. Loppuvuodesta yhtiön laivastoon liitettiin ketterä ja kompakti koukkuauto – Renault D Cab 2M.

Loppuun katseltuja televisioita, tuhansia kilometrejä pyörineitä renkaita, jalkansa menettäneitä tuoleja ja hylkytuomion saaneita kodinkoneita. Näitä, mutta myös kaikkea muuta asukkaiden hylkäämää materiaalia kulkee Iiro Väisäsen ohjastaman Renault D Cab 2M:n kuormatilassa. Syyskuussa käyttöönotetulla koukkuautolla kierretään nyt pääkaupunkiseudun kiinteistöjen jätekatosten luona keräämässä normaaliin jätekeräykseen kuulumatonta materiaalia edelleen hyötykäyttöön ja kierrätykseen.

Katso video: Renault D Cab 2M – Kuljetusringin kompakti

”Tällä reissulla keräämme kiinteistöiltä lähinnä kooltaan suuria tai muutoin normaaliin jätekeräykseen kuulumattomia jätteitä, joiden poisvienti kuuluisi lähtökohtaisesti asukkaalle”, kertoo Väisänen. Kuljettajan mukaan koukkuauton monipuolisuudesta johtuen työpäivät ovat jo lähtökohtaisesti hyvin vaihtelevia.

”Työpäiviin mahtuu niin roskalavojen tyhjennyksiä kuin lumenajoakin”, summaa Väisänen ohjastaessaan ajokkiaan helsinkiläisten kerros- ja rivitalojen lomassa.

Keväiseltä tuntuvan talvipäivän kierroksen ensimmäiset kohteet sijaitsevat Pukinmäen liepeillä. Yhtäällä kyytiin nakataan pari käytettyä rengasta, toisaalla viimeiselle matkalle lähtee lastulevyrakenteinen kirjahylly.

”Alueelliset erot tavaramäärien suhteen ovat varsin suuria”, summaa Väisänen, jonka mukaan kotiin vietävää jätekatoksista ei kuitenkaan löydy. ”Tavarat ovat kyllä poikkeuksetta loppuun käytettyjä”, tuumaa Väisänen punnertaessaan pesukonetta lavan kulmalle.

7,5 tonnin painoluokka on kooltaan marginaalinen segmentti, jossa on vähän tarjontaa. ”Tämä on tähän ajotehtävään juuri oikeankokoinen työkalu”, vakuuttaa autonkuljettaja Iiro Väisänen.

”Nostaminen on tekniikkalaji”, toteaa kuljettaja, jonka mukaan lavan maahanlasku vie tarpeettomasti aikaa, vaikka se kuormaamista helpottaisikin.

Syyskuussa ajoon otettu Renault saa kuljettajaltaan vuolaita kehuja niin ajettavuutensa kuin melutasonkin suhteen.

”Varsinkin ohjaamosta huomaa tämän olevan uusi tuote, jonka ergonomiaan on kiinnitetty huomioita. Ohjaamo on kooltaan reilu, mikä on lähinnä positiivinen seikka. Ydinkeskustan porttikongeissa liikuttaessa koosta on enemmänkin haittaa”, summaa Väisänen paraabelijousitetun ajokkinsa ominaisuuksia.

Kokonaismassaltaan 7,5 tonnin ajokki on varustettu Multiliftin koukkulaitteella, jonka ominaisuuksiin Väisänen on myös tyytyväinen. Tyypillisellä vaihtolavalla autolle jää reilun parin tonnin kantavuus, mikä on riittävä määrä useimpiin tehtäviin.

”Tyypillisesti jätekuorman painot ovat muutaman sadan kilon luokkaa. Taitavat nuo talviset lumikuormat olla niitä kaikkein raskaimpia”, pohtii Väisänen peruuttaessaan seuraavan jätekatoksen luo. Samalla hän kehaisee peilien laajaa näyttämää.

”Peilit ovat näyttämältään erinomaiset, mutta ne eivät taitu ihan kiinni lasiin, mikä olisi suotavaa porttikongeihin ajettaessa”, tuumaa Väisänen matkalla ulos.

Matala ohjaamo yhdessä helpon kuljettavuuden kanssa ovat ominaisuuksia ajotehtävissä, joissa ohjaamosta poistutaan kymmeniä kertoja päivässä. Väisäsen mukaan päivässä saatetaan poiketa kymmenissä osoitteissa, mikä tarkoittaa yhtä montaa poistumista autosta.

Haagalaisen kerrostalon olohuoneeseen tehdyn päivityksen yhteydessä tarpeettomaksi jäänyt kirjahylly ja lasipöytä odottavat noutajaansa jätekatoksen oven takana. Väisäsen mukaan umpinaisista jätehuoneista on siirrytty monin paikoin avonaisiin pisteisiin, joissa hyödynnetään syväkeräysastioita.

”Umpinaiseen tilaan on helpompi jättää sinne kuulumatonta tavaraa, ilmeisesti se koetaan jotenkin sallitumpana”, pohtii Väisänen, jonka mukaan jätekatoksesta saattaa löytyä joskus ne muuttokuormaan sopimattomat tavarat.

”Kuunvaihteen jälkeen tavaraa kertyy yleensä enemmän”, kertoo Väisänen kääntäessään ajokkia kooltaan pienellä pihalla. Lyhyestä akselivälistä ja tiuhasta ykkkösvaihteesta on etua näissä paikoin.

”Tasamaalla liikkeellelähtö onnistuu kakkosella, ykkönen riittää hienosti myös isoihin ylämäkiin. Ja ilmatoiminen käsijarru on ehdottomasti hyvä asia”, summaa Väisänen työpäivän kääntyessä pian iltaan. Vajaan sadan kilometrin ja neljän tunnin tuloksena kertyi reilut 300 kiloa asukkaille tarpeetonta tavaraa, joka kiertää Hyötyringin kautta energiaksi tai raaka-aineeksi uusien hyödykkeiden valmistukseen.

Kuljetusrinki Oy päätyi valinnassaan uuteen Renault D Cab 2M -koukkuautoon, joka vakuutti niin ominaisuuksillaan kuin merkin taustalla vaikuttavalla organisaatiollakin. ”Meillä on Volvon kanssa pitkä yhteinen historia ja samalla halusimme kokeilla meille uutta merkkiä”, summaa Veikko Aro valinnan taustaa.

Toimiva jätehuolto on yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeä kokonaisuus, jonka merkitys huomataan monesti vasta kun se ei toimi. Kuljetusrinki Oy:n Iiro Väisänen on jätehuollon toimivuuden kannalta tärkeä lenkki, joka nyt ajetun keikan muodossa huolehtii huonekalut, televisiot ja muut normaaliin jätekeräykseen kuulumattomat tavarat loppusijoitukseen ja hyötykäyttöön.

Kuljetusrinki Oy:n Hyötyrinki jätekeskus on toiminut Tattarisuolla kohta kahden vuoden ajan. ”Käytännössä kaikki omat kuormat ajetaan jätekeskukseen lajiteltaviksi”, kertoo Veikko Aro, jonka mukaan lajittelupalvelua tarjotaan myös muille toimijoille.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi