Uutiset

Kuljetuskalusto

Rekkamielenilmaus Helsinkiin

Tiistaiaamuna 21.6. itseään rekkaprotestiksi kutsuva ryhmä aikoo järjestää mielenilmauksen eduskunnan edustalla. Rekkaprotestin tähtäimessä on hallituksen esitys, jolla poistetaan kansalliset täsmennykset EU:n kabotaasisäännöksiin Suomen laista – asia, jota kuljetusalan yrittäjä- ja työntekijäjärjestöt SKAL, ALT ja AKT ovat vastustaneet. Eduskunta ratkaisee kabotaasipykälien kohtalon ensi viikolla. Euroopan komissio haastoi Suomen 16.6. EU:n tuomioistuimeen asiassa viivyttelyn vuoksi. Asiasta liikkuu paljon väärää tietoa.

Runsas vuosi sitten kuorma-autoväki osoitti mieltään ympäri Suomea vaatien laittoman, lähinnä rajan yli tulevan, kuorma-autoliikenteen tehokkaampaa valvontaa. Nyt suunniteltu mielenilmaus liittyy samaan asiakokonaisuuteen, sillä Suomen selkeillä kabotaasia määrittävillä säännöksillä on ollut ulkomaisen kuorma-autoliikenteen valvontaa helpottava vaikutus.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry kannattaa kansallisten kabotaasisäännösten säilyttämistä laissa ja valvonnan tehostamista. Samassa yhteydessä korostamme, että laissa säilyy 3 kuljetusta 7 päivässä -rajoitus ja että kabotaasikuljetuksen on oltava vastaisuudessakin ”tilapäistä”. Toisesta EU- tai ETA-maasta saa siis kansainvälisen kuljetuksen päätyttyä suorittaa kolme Suomen sisäistä kuljetusta, minkä jälkeen kaluston on mahdollisen lakimuutoksen toteuduttuakin poistuttava maasta.

Kansallisessa laissamme on myös EU-asetukseen nähden tarkennetusti kuvattu, mikä on kabotaasikuljetus. Myös tämä pykälä on valitettavasti komission leikkauslistalla. Näiden kohtien poistaminen heikentää valvovan viranomaisen työtä. Lakiin jää edelleen tilaajan selvitysvelvollisuus ja rangaistussäännös, eli laittoman kabotaasin hyödyntämisestä voi seurata asiakkaalle sakkoja.

Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen sellaisenaan, laista poistetaan suomalaisia lisäsäännöksiä, joita SKAL oli kumppaneineen suosittamassa kansalliseen lakiin vuosien 2009 ja 2011 välillä: erityisesti 10 kuljetusta 3 kk:n sisällä samalla kuorma-autolla ja kuljetuksen määritelmä. EU:n kabotaasiasetusta ei olla kumoamassa eikä kabotaasiliikenne ole vapautumassa kokonaisuudessaan.

Jos kansalliset säännökset poistetaan, on tilalle saatava muita valvontaa helpottavia mekanismeja, kuten rahtikirjan esittämisvelvollisuus kabotaasikuljetuksissa, hallinnolliset maksut rangaistuskeinoiksi ja talviajan rengasmääräysten kiristäminen. Myös valvontaan on panostettava nykyistä enemmän. SKAL ry odottaa liikenteen digitalisaatiolta ratkaisuja myös tavaraliikenteen valvonnan tehostamiseen ja harmaan talouden kitkemiseen.

Lue seuraavaksi