Uutiset

Kuljetuskalusto

Rekkamielenilmaukset jatkuvat 6.6.2015

Rekkaprotesti, kuva Veijo Lindgren

Joulukuun 17. päivänä eduskuntatalolla alkaneet kuorma-autoväen mielenilmaukset saavat jatkoa lauantaina 6.6. usealla paikkakunnalla. Järjestäjät ovat kutsuneet kuljetusalan toimijoita klo 13 alkavaan yhteispohjoismaiseen protestiajoon, joka on tukitoimi Ruotsin Här stannar Sverige -ryhmälle. Taustalla on huoli muun muassa raskaan liikenteen valvonnan puutteista ja harmaan talouden ilmiöiden kasvusta Suomessa.

Järjestäjät kertovat, että protestiajoon osallistujia on Suomen ja Ruotsin ohella Norjassa ja Tanskassa. Suomessa tapahtumia järjestetään 6.6. Helsingissä, Turussa, Forssassa, Porissa, Lohjalla, Jyväskylässä, Oulussa ja Vaasassa. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ei kuulu protestiajojen järjestäjiin, mutta tunnustaa asian tärkeyden ja antaa tukensa järjestäjille.

SKAL kannattaa raskaan liikenteen valvonnan tehostamista ja ulkomaisen tavaraliikenteen nykyistä tarkempaa seurantaa. Lainsäädäntömme on hyvässä kunnossa, sillä lain mukaan myös ammattimainen kuljetusasiakas on velvollinen omalta osaltaan varmistamaan, että kuljetuspalvelut toteutetaan säädöksiä ja työnantajaveltoitteita noudattaen. Valvonnan resursseissa ja työkaluissa meillä on kehitettävää. Kehitystyötä tehdään myös yhteistyössä kentän ja valvovan viranomaisen kanssa. SKAL on kutsuttu mukaan asiantuntevana sidosryhmänä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen nk. Road Policing -hankkeeseen (”poliisin käytännöt tiellä”). SKAL tuo hankkeeseen reaaliaikaista tilannekuvaa kuljetusalan harmaan talouden toiminnasta ja pelikentästä. Hankkeen tarkoituksena on vaikuttaa rikollisuuden estämiseen ja paljastamiseen sekä epäterveen kilpailun karsimiseen.

SKAL odottaa paljon Road Policing -hankkeelta, mutta tunnustaa myös, että  tien päälle tarvitaan nykyistä enemmän raskaan liikenteen valvonnan hallitsevia poliiseja valvomaan ammattiliikennettä. Odotamme myös, että uuden hallituksen avulla saadaan vietyä eteenpäin kuljetusrikkomusten sanktiointiin malleja, jotka tehoaisivat myös ulkomaisiin kuljetusyrityksiin. SKAL on esittänyt tähän tarkoitukseen nk. hallinnollista maksua, joka edellytettäisiin maksettavaksi heti tien päällä ennen kuin kuorma-auto pääsee poistumaan maasta.

kuva Rekkaprotesti.fi, Veijo Lindgren

Lue seuraavaksi