Uutiset

Kuljetuskalusto

Ratamiehet lähtökuopissa

Suomessa on ajettu kilpaa kuorma-autoilla jo 1990-luvun varhaisilta vuosilta alkaen. Rata-autoilun huippuvuosina varikkoalueet täyttyivät eurooppalaisten tehdastallien osaajista, sittemmin rata-alueille ovat rantautuneet kotimaiset tiimit. Tänään suomalaisen ratakuorma-autoilun taustalla vaikuttaa kilpailijoiden perustama ja aktiivisesti kehittämä AKK:n alainen Race Trucks Finland ry.

Race Trucks Finland ry:n puheenjohtaja Santtu Miinalaisen mukaan rata- ja sprint-ajoihin luokitellulla kalustolla ajetaan kuluvana vuonna kaikkiaan 10 lähtöä viitenä viikonloppuna. Kausi alkaa toukokuun puolivälissä Alastarolla, missä kisataan uudestaan heti seuraavana viikonloppuna. Kilvanajo jatkuu elokuussa Kemorassa ja päättyy lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Alastarolla ajettavaan finaaliin.

”Sarjaan osallistuvia kilpailutalleja on kaikkiaan 15, joista kymmenkunta tullee osallistumaan kaikkiin osakilpailuihin”, arvelee Miinalainen kevätauringon vielä sulattaessa viimeisiä lumipenkkoja rata-alueen laitamilta.

Kotimaisten kilpatallien ohella suomalaiseen sarjaan saadaan sinikeltaista väriä naapurimaasta, sillä suomalaissarjassa ajaa myös kaksi ruotsalaistallia. Ruotsalaismaaperällä kun ei kilpaa ajeta, lukuun ottamatta näytösluontoista ajoa elokuun loppupuolella Trailer Trucking Festival -tapahtuman yhteydessä Mantorp-parkissa. Miinalaisen mukaan jo useana vuonna ajettu näytösajo on herättänyt huomattavaa kiinnostusta niin suomalaisissa kilpailijoissa kuin ruotsalaisessa yleisössäkin.

Miinalaisen mukaan kuluvalle vuodelle tehtyjen sääntöuudistusten avulla on pyritty parantamaan kilpailun turvallisuutta.

”Aiemmin voimassa olleesta 160 kilometrin kattonopeudesta pidetään kiinni aikaisempaa tiukemmin, koska autoihin vaaditaan tänä vuonna nopeudenrajoittimet, jotka katkaisevat polttoaineen syötön marssinopeuden ylittäessä 160 km/h. Ajonopeuksia valvotaan myös tutkan avulla”, valottaa Miinalainen uudistuksia.

Puheenjohtajan arvioiden mukaan tiukempi ote nopeusrajoituksesta tulee tekemään kilpailusta aikaisempaa kiivaamman.

Kotimainen sarja saa uutta väriä myös kalustoon, sillä Miinalaisen mukaan kilpailijat ovat käyneet autokaupoilla Saksassa, mistä mukaan on tarttunut Brasiliassa valmistettu nokallinen Mercedes-Benz sekä eurooppalaista alkuperää oleva Iveco Stralis. Kumpikin ajokki on kisannut menestyksekkäästi saksalaisradoilla, joten suomalaisyleisölle on luvassa mielenkiintoinen kilpailukausi.

”Valitettavasti kuorma-autoilla ajettavat kilpailut eivät Suomessa ole yltäneet suosioon, jota sarja Euroopassa nauttii”, harmittelee Miinalainen, jonka mukaan kilpailuja kiertävä suomalaisyleisö on kuitenkin määräänsä uskollisempaa.

Eiköhän käydä jokainen katsomassa ainakin yksi kilpailu?

Ari Perttilä

kuvat Santtu Miinalainen

Lue seuraavaksi