Uutiset

Kuljetuskalusto

Ranskalainen viisikko

Viisiakselisten autojen markkinat ovat Suomessa varsin vakaat, mutta samalla myös marginaaliset. Useimmiten viisikko hankitaan maansiirtäjäksi pääkaupunkiseudulle, joskaan ei moniakselinen auto ole enää poikkeus muuallakaan Suomessa maansiirtolavan tai ison kappaletavaranosturin alla.

Renault Trucks on päättänyt Suomen toimintoja luotsaavan Erkki Evilän johdolla ottaa tukevamman otteen myös maansiirtorintamalla tuomalla markkinoille yhteistyössä VTA Tekniikka Oy:n kanssa kehitetyn viisiakselisen Keraxin.

”Kokonaismassaltaan 38 tonnin ajokin perustana on Lyonin tehtaalla valmistettu paraabelijousitettu 8×4-alusta, jonka voimanlähteenä on 11- tai 13-litrainen DXi-moottori 380-520 hevosvoiman teholuokassa. VTA Tekniikka Oy asentaa viidennen akselin joko takaohjaavaksi tai trippeliksi vetoakseleiden etupuolelle”, valottaa tuotepäällikkö Kari Halmela rakennetta. Viisiakselisen alusta suunnittelutyötä on tehty yhteistyössä VTA Tekniikan kanssa viimeisen vuoden ajan.

Vaihteistoksi laajaan Kerax-mallistoon, viisiakselinen vaihtoehto mukaan lukien, on valittavissa joko manuaalivaihteisto tai automatisoitu Optidriver+ vaihteisto, jonka Off Road-ohjelmisto soveltuu mainiosti raskaaseen maansiirtoajoon.

Suomen ensimmäinen viisiakselinen Renault Kerax luovutetaan kevään aikana rovaniemeläiselle Kuljetus Jakkila Ky:lle. Markku Jakkilan mukaan alhainen omamassa yhdessä taloudellisen moottorin ja automatisoidun vaihteiston kanssa johtivat nyt syntyneeseen valintaan.

”Kävin testaamassa eri vaihtoehtoja tehtaan testiradalla, missä 11-litrainen moottori yhdessä Optidriver-automatiikan kanssa vakuuttivat täysin. Uskon 11-litraisen 460-hevosvoimaisen moottorin olevan myös 13-litraista moottoria taloudellisemman”, kaavailee Renaultiin päätynyt kuljetusyrittäjä.

Pienempi moottorivaihtoehto on paitsi taloudellisempi, myös 300 kiloa isoveljeään keveämpi.

Kuljetus Jakkila Ky:n Kerax saa päälleen SLP:n suomalaisen tytäryhtiön, Z-LP Mek Oy:n valmistaman maansiirtolavan. Valmiin auton on määrä olla näytteillä SLP:n osastolla kevään kuljetusnäyttelyssä Jyväskylässä.

 Ari Perttilä

Lue seuraavaksi