Uutiset

Kuljetuskalusto

Puutavara kulkee metsästä tehtaalle – Renault Kerax 520.26 6×4 Euro 5

Renault Keraxeja on valmistettu vuodesta 2006 ja Suomeen niitä on tuotu vuodesta 2007 lähtien, aluksi 11-litraisella Euro 4 -moottorilla ja sittemmin 13-litraisella Euro 5 –moottorilla. Keraxeja on myyty Suomessa erityisesti raskaisiin ja vaativiin käyttötarkoituksiin, kuten puutavara-, sora- ja tienhoitoautoiksi.

Korkea ohjaamo

Keraxin korkeaan ohjaamoon nousemisen ja laskeutumisen helpottamiseksi askelmat on karhennettu ja valaistu, nousukahvat ovat molemmilla puolilla oviaukkoa, ovet avautuvat 90 astetta, kuljettajanistuimessa on pikalasku-toiminto ja ohjauspyörä siirtyy helposti kojelautaa vasten.

Kojelaudan ohjauskytkimet ovat elektroniset, digitaalinen nopeusnäyttö on integroitu kierroslukumittariin ja kaikki kytkimet ovat käden ulottuvilla. Ajotietokoneesta löytyvät tarvittavat tiedot. Suuri osa ohjaimista on keskitetty ohjauspyörään ja viiksiin.

Jousitettu kuljettajanistuin on varustettu monipuolisilla säädöillä samoin kuin ohjauspyöräkin. Keraxin hydraulisesti tehostettu yksipiirinen ja yhdellä pumpulla varustettu ohjausjärjestelmä tekee autosta kevyen ohjata pahoissakin paikoissa.

Koeajoauton ohjaamo oli yhdellä vuoteella oleva korkea makuuohjaamo. Ohjaamo on varustettu kattoluukulla ja etukulmissa on tuulenohjaimet likaantumisen vähentämiseksi. Ohjaamossa on nelipisteilmajousitus kallistuksenvakaajalla sekä hydraulinen kallistus. Sisältä ohjaamo on tehty entistä käytännöllisemmäksi ja viihtyisämmäksi ja säilytystilaa on entistä enemmän, erityisesti tuulilasin yläpuolella.

Laaja sävytetty ja lämmitettävä panoraamatuulilasi yhdessä reilunkokoisten, sähköisesti säädettävien ja lämmitettävien pysäköinti- ja laajakulmapeilien kanssa tarjoavat esteettömän näkymän kuljettajalle. Pakollinen etupeili on aurinkolipan alla. Tilauksesta Keraxin näkyväisyyttä voi vielä lisätä apukuljettajan puolelle ”Vision” ovella, jossa on ikkuna myös alaosassa sekä ohjaamon takaosan korkeilla sivuikkunoilla ja takaikkunalla.

Muuta varustusta ohjaamossa on: manuaali-ilmastointi, Webasto kellolla, kaksi lukittavaa säilytyslokeroa (50 l), radio/cd -soitin, LA-valmius, sähkötoimiset ikkunat, kauko-ohjattu keskuslukitus ja päävirtakatkaisija sekä aurinkolippa.

Lisävarusteena koeajoautoon oli asennettu Hella-kattopaneeli, lisävalot, rosterinen valorauta ja puskuri sekä teippaukset.

Laajavääntöinen Dxi-moottori

Koeajo Keraxin voimanlähteenä oli 6-sylinterinen, 13-litrainen ja 520-hevosvoimainen turbolla sekä välijäähdytyksellä varustettu Euro 5 -dieselmoottori. Moottorin maksimivääntö on 2550 Nm kierroslukualueella 1050–1400 r/min, mikä on melko laaja ja tekee ajamisesta mukavan tasaista. Puutavarayhdistelmän liikuttamiseen 520-hevosvoimainen moottori tuntui riittävältä kaikissa olosuhteissa.

Jälleen kerran kävimme Pori-tiellä Murhasaaren mäissä kokeilemassa kuinka Kerax kiipeää mäkeen täydessä puutavaralastissa ja automaattina tietenkin. Lähtönopeus mäkiin oli 85 km/h sillalla mäen alla. Yllätykseksi Renault nousi molempiin mäkiin samalla tavalla, nopeus mäen päällä oli 54 km/h ja vaihde oli 10 (12). Sekä Renaultin 11- että 13-litraisissa moottoreissa on molemmissa korkeapaineruiskutus (2000 bar) ja elektronisesti ohjatut pumppusuuttimet. Euro 5 -päästövaatimukset on toteutettu SCR-teknologialla, jonka ansiosta polttoaineen kulutus on pienentynyt noin 5 prosenttia.

Moottorin huoltovälit Keraxissa sovitetaan auton käyttötapoihin moottoriöljyn kulumisanalyysijärjestelmällä. Vaihteiston öljynvaihtoväli vaihtelee käytöstä ja öljystä riippuen 160 000–300 000 kilometriin samoin kuin peräöljyn 120 000–400 000 kilometriin.

Hyvillä jarruilla turvallisuutta

Keraxin jarruissa on hyödynnetty kokemuksia hankalista käyttöolosuhteista. Tästä syystä autoon on valittu kaksipiiriset, uuden sukupolven elektronisesti ohjatut (EBS 5), lukkiutumattomat (ABS) rumpujarrut parhaan toimintavarmuuden saavuttamiseksi puutavaranajossa. EBS ohjaa eri jarrujärjestelmien yhteenkytkentöjä; käyttöjarrut, moottorijarru ja hidastin.

Lisäksi Keraxin jarruvarustukseen kuulu: vierintävastuksen kontrollointi (DTC), hätäjarruapu (AFU-järjestelmä), renkaiden luistonesto (ASR) ja mäkilähtöavustin (HSA). Keraxin paineilmajärjestelmä on yksinkertaistettu ja sitä hallitaan elektronisesti APM:n (Air Product Management) avulla. Järjestelmä lisää osaltaan turvallisuutta ja säästää polttoaineen kulutuksessa sekä huolloissa.

Koeajoauto oli varustettu tehokkaalla Optibrake+ -moottorijarrulla, joka on täysin sähköisesti ohjattu pakokaasu- ja moottorijarrun yhdistelmä ja jonka hidastusteho yhdistettynä käyttöjarruun on maksimissaan 382 kW kierrosnopeudella 2300 r/min. Jos halutaan vielä enemmän tehoa, voidaan autoon asentaa hydraulinen Intarder- tai Voith-hidastin, jolloin teho on noin 500 kW

Optidriver+ -vaihteisto ja teliveto

Ajamamme auto oli varustettu Optidriver+ -robottivaihteistolla. Vaihteiston vaihdevalitsin sijaitsee ohjauspyörässä ja se toimii ilman viiveitä. Vaihteistoa voi ajaa automaattina tai manuaalina. Optidriver+ -vaihteisto huomioi jatkuvasti kuorman koon sekä maaston kaltevuuden ja sovittaa vaihdeautomatiikan sen mukaan. Samanaikaisesti järjestelmä suojaa moottoria ja optimoi polttoaineen kulutuksen.

Puutavara-ajoa ajatellen Optidriver+ -vaihteistossa on ”Off-Road”-asento (kytkimellä), joka muuttaa vaihtamisohjelman metsästä ajoon sopivaksi. Optidriver+ -vaihteisto tuntui ajossa erinomaiselta, paljon ei voi puutavara-auton ajaminen tulla vielä tästä helpommaksi. Erityistä kiitosta saa nopeammin vaihtava ”Off-Road”-ohjelmisto, joka toimii myös maastossa hyvin.

Suora etuakseli ja uudelleen muotoillut vetoakselit koteloineen mahdollistavat Keraxiin entistä paremman maavaran – edessä 385 mm ja takana 370 mm. Keraxin nousukulma voi parhaimmassa tapauksessa olla jopa 37 astetta, riippuen renkaista ja jousituksesta. Vetoakselit ovat myös uudet ”mekaaniset C 9” napavälitteiset vetoakselit. Ajamassamme autossa oli 26-tonninen Tandem PMR 2661 -vetoakseli tupla-alennuksella (3,46) välityssuhteen ollessa 1,08 sekä Alucarilla asennettu kahdella ilmapalkeella oleva telinkevennin. Hyvä maavara, moottorin tasainen laaja vääntökäyrä ja Off-Road -vaihto-ohjelma lisäävät omalta osaltaan auton maasto-ominaisuuksia.

Vahva alusta korkealla maavaralla

Koko Kerax-mallistolle on ominaista leveä, vakaa runko, joka helpottaa päälirakentamista. Keskiraskaan 26-tonnisen medium-runkoversion runkopalkin vahvuus on 300 x 90 x 8 mm ja vahvikkeiden 5 mm. Koko pituudeltaan suoraan alustarunkoon on suunniteltu valmiiksi pulttien ja niittien paikat ja runkopalkit on esirei’itetty. Rungon kehyksen yläosa on täysin sileä ja kaikki ajoneuvot on varustettu liitoskappaleilla apurunkoon liittämiseksi.

Akselivälivaihtoehtoja 6×4-autoihin on olemassa välillä 3200–5500 mm, koeajoautossa se oli 4500 mm. Kuhunkin käyttötarpeeseen räätälöidään myös sopiva takaylitys, valmiudet paineilmalle ja 24 V:n pistokkeelle. Rungon takapoikkipalkin korkeuden säätötyökalusarja on myös valmiina ajatellen perävaunun vetoautoa.

Muita valmiuksia autossa on muun muassa elektroninen ulosoton kierrosluvun rajoitin (tehtaalla esimääritelty kierrosluku 1500 r/min), valmius moottorin kierrosten pudottamiseen ja pysäyttämiseen kauko-ohjauksella, merkkivalovalmius kojelaudassa, valmius ilmanotolle ilmajärjestelmästä, sivuvalot, taaemmaksi sijoitetut säiliöt sekä korinvalmistajille suunnitellun sähkönjakorasia, jonka ansiosta kaikki korin elektroniikka voidaan kytkeä hyvin yksinkertaisesti ja turvallisesti ajoneuvon elektroniikkaan.

Keraxin suojauksessa on huomioitu vaativat ajo-olosuhteet maastossa. Järeä teräspuskuri on kolmiosainen, puskurista erillään olevat ajovalot on varustettu metallisilla suojuksilla, jäähdytin on saanut 4 mm paksun lisäsuojauksen ja ohjaamon alin askelma on valmistettu iskunkestävästä ja repeytymättömästä komposiittimateriaalista.

Keraxin hinauskykyä on myös parannettu, poikkipalkkiin integroidun ”1/4-kierroksen” etuhinaushaarukan vetokapasiteetti on kasvanut 20 tonnista 25 tonniin.

Alucarin päälirakenteet

Keraxin puutavaravarustus oli Alucarin tekemä. Kuormatila koostui alumiinisesta apurungosta ja ikkunallisesta ST50-alumiinisermistä, Parlokin irrotettavista lokasuojista, työkalulaatikosta, tukipankosta nosturin taitolle, kouratuesta letkulaatikolla ja muovitasosta rungon väliin sekä neljästä ExTe A5-täysalumiinipankosta. Alkuperäiset takavalot oli siirretty uusiin, alhaalta avoimiin alumiinikoteloihin, jotta ne eivät kerää lunta ja kuraa. Xenon-työvaloja oli asennettu kaksi kuormatilan etuosaan sivuille ja kaksi taakse. Lisäksi sivuilla oli kuusi kappaletta led-sivuäärivaloja.

Vetokita oli TAVin kita ilmaservolla. Nosturia varten Renaultin runkoon oli asennettu tupet, joiden etäisyys oli 874 mm. Nosturin kiinnitys tapahtui mekaanisella lukkopalkilla ja kuudella kiristimellä.

Auton nosturihydrauliikka oli 1-piirinen ja pumppu oli säätyvätilavuuksinen Rex 107, joka oli kytketty suoraan voimanulosottoon. Alumiinisen hydrauliikkaöljysäiliön tilavuus oli 200 litraa.

Kuorman kiristys hoidettiin kahdella pneumaattisella pikalaukaisimella varustetulla Luftman-kiristimellä. Menon varmistamiseksi autoon oli vielä asennettu telinkevennin kahdella ilmapalkeella.

Epsilon Palfinger ML110L97 Epsolution -puutavaranosturi

Nosturina Keraxin perässä oli uudensukupolven kevyt Epsilon Palfinger M110L97 Epsolution –puutavaranosturi. Kooltaan nosturi on 11-tonnimetrinen ja se on varustettu 9,7 metrin tuplateleskoopilla. Ylettimen hydrauliikkaletkut ovat puomin sisällä samoin kuin uudessa vaakariipukkeessa, suojassa vaurioitumiselta. Nosturissa on säätyvätuottoinen hydrauliikkalohko ja se on neljällä käyttövivulla. Avarassa ja valoisassa ohjaamossa on kaikki normaalit mukavuudet, kuten esimerkiksi Webasto-lämmitin, CD/radio ja vaaka.

 
 
Renault Kerax 520.26 6×4 Euro 5
Tekniset tiedot:
Moottori
– Dxi 13, Euro 5
– 6-syl. turboahdettu rivimoottori
– syl.halk.131 mm, isk.pit. 158 mm
– kok.tilavuus 12,8 dm³
– korkeapaineruiskutusjärjestelmä (2000 bar)
– max.teho 520 hv (382 kW) 1450-1900 r/min
– max.vääntö 2550 Nm 1050–1400 r/min
-vakionopeussäädin
– voimanulosotto S84C, 0,81/1,02, 500 Nm
Kytkin
– 430 MFZ, yksilevyinen
Vaihteisto
– Optidriver+ ATO2612D TO automatisoituvaihteisto
 12+4-portainen, auto/manuaali-valitsin ohjauspyörässä
Vetopyörästö
– Tandem PMR 2661, kaksoisalennus, tasauspyörästö ja navat
 (3,46), välitys = 1,08
Alusta
– akseliväli 4495 + 1370 mm
Etuakseli
– tekninen massa 8 tonnia
– 2-lehtiset paraabelijouset
– iskunvaimentimet, kallistuksenvakain
Taka-akselisto
– kantavuus 26 tonnia
– akselien välinen tasapyörästön lukko
– 3-lehtiset paraabelijouset
– iskunvaimentajat molemmilla akseleilla
– kallistuksenvakaaja
– telinkevennin kahdella palkeella
Jarrut
– rumpujarrut kaikilla akseleilla
– ABS/EBS-järjestelmä, kuormantunnistin
Renkaat
– etuakseli Michelin XZE2+ 315/80 R22,5
– teliakselisto Michelin XDE2+ 315/80 R22,5
Vetovarustus
TAV-vetokita ilmaservolla, 15-napainen sähköpistoke
 
Alucar-puuvarustus
– 1-piiri nosturihydrauliikka
– alumiininen öljysäiliö 200 l, Rex 107-pumppu
– Multimax 1000 -vapaakiertoventtiili
– alumiininen apurunko, ST50-sermi, irrotettavat lokasuojat,
 kourateline, ketjukoukut, työkalukaukalo
– pankot ExTe A5-täysalumiinipankot, 4 kpl
– tupet nosturille (874 mm)
– nosturin kiinnitys mekaanisella lukkopalkilla
– portaat takana vasemmalla, uudet alumiiniset valotelineet
– pneumaattiset Luftman-kuormankiristimet (2) pikalaukaisulla
– tavaralaatikko, työvalot 4 kpl Xenon
– telinkevennin kahdella ilmapalkeella
 
 
Miika Nyrö 
 
 
 
 
 

Lue seuraavaksi