Uutiset

Kuljetuskalusto

Puutarhakaupunginosan alla tapahtuu – Konevuori Oy:n Volvo L250G urakoi kolmessa vuorossa

Konevuori Oy on toiminut vaativissa kohteissa ympäri Suomen jo vuodesta 1989. Ajan kuluessa on syntynyt luotto tiettyjä konemerkkejä kohtaan ja pyöräkuormaajissa yhteistyökumppaniksi on vuosien mittaan valikoitu Volvo CE ja sen tuotteet. Tällä hetkellä yrityksen rivissä on seitsemän Volvo-pyöräkuormaajaa, joista L250G saapui Konevuorelle kolmisen kuukautta sitten. L250G siirtyi saman tien Tapiolan työkohteeseen, jossa Volvo L220F oli jo laittanut homman käyntiin.

Urakointia kellon ympäri

Tapiolassa kiviainesta on siirtämässä huippuluokan kalusto sekä määrältään että laadultaan. Ajoa on tauot pois lukien noin 19 tuntia vuorokaudessa ja tässä ajassa kuljetetaan keskimäärin 4 800 tonnia louhetta lähinnä Lemminkäisen murskaamoille. Volvo hoitaa kuormauksen ja jokaisessa vuorossa kuljetuksista vastaavat 12 autoa, joista suurin osa on puoliperävaunuyhdistelmä ja loput viisiakselisia. Vuorossa urakoi 13 henkilöä ja kokonaisvahvuutena lastauksessa ja ajossa on yli 30 alan ammattilaista.

Työtehon maksimointia

Konevuori Oy:llä oli aikaisempien Volvo-pyöräkuormaajien kautta selkeä näkemys siitä, minkä tyyppinen kone soveltuu vaativaan työhön. Toimitusjohtaja Jari Kekkonen kertoo, että uutuuden edeltäjä Volvo L220F -pyöräkuormaaja ehti jo parin vuoden aikana kuormata 8 000 tunnissa noin 330 000 kiintokuutiota ilman suurempia ongelmia. Kestävyydestä ja materiaalivalintojen laadukkuudesta kertovat myös yhä hyväkuntoiset, alkuperäiset renkaat.

Uudessa kuormaajassa on vakiovarusteena seitsemän kuution kauha, jolla lastaa kerralla noin 15 tonnia kiviainesta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että puoliperävaunu täyttyy kahdella kauhallisella. Tämä tehokkuus tekee urakoinnista kannattavaa ja autoja lähtee tasaiseen tahtiin kohti purkupaikkoja. Myös Volvon pitkät huoltovälit tekevät kuormaajasta tunnelityöhön soveltuvan.

Vakiovarustuksella pääsee pitkälle

Kekkonen sekä L250G:tä kuljettava Juhani Heinonen antavat kiitosta pyöräkuormaajan kattavalle vakiovarustukselle. Bridgestone L5 -louhosrenkaat pelaavat vaativissakin olosuhteissa ja myös lisävastapainot kuuluvat pakettiin. Ainoat lisävarustehankinnat Konevuoren koneeseen ovat olleet tunnelitöissä vaadittava lisävalaistus sekä Tam­tronin vaaka.

Heinonen kiittelee vuolaasti koneensa työskentelymukavuutta ja käytännön toimivuuden tasoa. Raskaassa työssä sekä Volvon irrotus- ja nostovoima ovat osoittautuneet riittäviksi ja Volvon OptiShift-vaihteisto helpottaa ja nopeuttaa työtä entisestään. Esimerkiksi lyhyissä siirroissa kuljettajan ei tarvitse käyttää jarrua suuntaa vaihtaessaan ja lisäksi käytössä on muuntimen automaattilukitus. Volvon edustajien mukaan OptiShiftillä saavutetaan noin 15 prosentin polttoainesäästöt normaaliin vaihteistoon verrattuna. Toinen merkittävä ominaisuus Volvossa on noin kymmenen tunnin välein tehtävä hiukkaset polttava regenerointi. Heinonen kertoo, että regeneroinnista on tullut jo rutiinia ja merkkivalon syttymistä osaa jo odottaakin. Prosessi laitetaan yhdellä napinpainalluksella käyntiin eikä se vaikuta koneen suorituskykyyn.

Tunnelissa ammattitaito puntarissa

Kävimme tutustumassa pysäköintihallin urakointiin Tapiolassa ja näimme käytännössä miten homma sujuu ammattilaisten ollessa asialla. Puoliperävaunuja ja viisiakselisia saapuu tasaista tahtia tunneliin ja Heinonen kuormaa täyden lastin kiven laadusta riippuen kahdella tai kolmella kauhallisella.

Auton kääntäminen kapeassa tunnelissa sujuu kokeneilta kuljettajilta vaivattomasti ja lava saadaan oikealle kohdalle ja näin Heinosen ei tarvitse tehdä lainkaan ylimääräisiä koukkauksia. Volvo-pyöräkuormaajan valo­teho on vähintäänkin riittävä, mikä lisää huomattavasti myös työturvallisuutta. Prosessia seuratessa ei enää huikeita vuorokausituloksia ihmettele, sillä sen verran sujuvaa työskentely on.

www.volvoce.com
www.konevuori.fi

Lue seuraavaksi