Uutiset

Kuljetuskalusto

Puhdasta suorituskykyä – Fuso Canter 7C18 Euro 5/EEV

Mitsubishi Fuso Canter jatkaa edelleen menestystarinaansa, sillä vuodesta 1963 se on edennyt jo 7. sukupolveensa. Tänä aikana Mitsubishi Fuso Canteria on valmistettu yli 3,5 miljoonaa kappaletta, joista suurin osa on vieläkin käytössä. Se on myös maailman eniten myyty hyötyajoneuvo 3,5-7,5 tonnin painoluokissa. Euroopassa sitä on myyty vuodesta 2001 lähtien Daimlerin organisaation kautta ja Euroopassa myytävät Fuso Canterit on valmistettu vuodesta 1980 lähtien Portugalissa.

Uudet ympäristöystävälliset Euro 5 / EEV -moottorit

Kaikki Fuso Canter -malliston autot ovat saavuttaneet Euro 5 luokituksen ja sitä vaativamman vapaaehtoisen EEV-päästötason jo viime helmikuusta lähtien. Fuso Canterin kokonaistaloudellisen auton tärkeänä osatekijänä on uusi 3,0-litrainen 129-kilowattinen moottori, joka on kokoluokassaan erityisen kompakti, vääntävä, taloudellinen ja kevyt.

Fuso on nyt myös ensimmäistä kertaa ottanut käyttöön Daimlerin BlueTec -teknologian. Hieman käytöstä riippuen AdBluen kulutus on Fusossa todella minimaalista, sillä se on vain 1 prosentti tai vähemmän polttoaineenkulutuksesta. Siksi 12 litran AdBlue-säiliötä tarvitsee tankata vain noin 8 000 kilometrin välein. Yhdistämällä BlueTec- ja SCR-teknologiat sekä suljetun sekä huoltovapaan DPF-partikkelisuodatusjärjestelmän, on Fuso Cantereiden moottorit todella lähellä tulevaisuuden Euro 6 -päästörajaa.

Uuden 3,0-litraisen (aikaisempi 4,9-litrainen) moottorin myötä teho on laskenut 5 hevosvoimaa ja vääntö 100 Nm, mutta parannusta on se, että uusi moottori vääntää 430 Nm todella laajalla kierrosalueella 1600-2800 r/min. Tämä ei jää huomaamatta ajettaessa kuorman kanssa. Toisaalta taas nopeuden hillitsemiseen Fuson tehokkaiden ABS-levyjarrujen lisäksi kaikissa Fuso-malleissa on nyt vakiona kätevä moottorijarru, jonka saa tarvittaessa kytkettyä pois. Fuson polttoaineenkulutus on laskenut edelliseen versioon verrattuna, mikä johtuu useastakin tekijästä, uudesta moottorista, optimoidusta voimalinjasta sekä auton omapainon pudottamisesta. Tästä esimerkkeinä voidaan mainita muun muassa keveämpi vaihteisto, uusi muovinen polttoainesäiliö sekä 3,5 tonnin versiossa vararenkaan korvaaminen paikka-aineella. Myös uuden moottorin huoltokulut on minimoitu, sillä huoltoväli normaalikäytössä on 30 000 km. Fuso Canterin takuu on edelleen kolme vuotta tai 100 000 km.

Uusi kevyempi ja taloudellisempi vaihteisto

Kokonaistaloudellisuuteen vaikuttaa myös Fuso Canterin uusi ZF:n kuusivaihteinen käsivalintainen vaihteisto, joka on onnistuttu suunnittelemaan sellaiseksi, että taloudellisin moottorin vääntö on käytettävissä juuri sopivilla nopeusalueilla. Ykkösvaihde on välityssuhteeltaan lyhyt, jotta liikkeellelähtö sujuu kevyesti ja juoheasti, kun taas kuutosvaihde on pitkä (ylivaihde), jolloin moottorin kierrokset ovat alhaiset ja siten myös polttoaineenkulutus pienempi. Myös lujalla ja kevyellä rakenteella on merkitystä. Uusi vaihteisto painaa 29 kiloa vähemmän kuin edeltäjänsä ja 7 kg vähemmän kuin aikaisempi 5-portainen vaihteisto. Uusi vaihteisto on varustettu myös PTO-voimanulosotolla esimerkiksi nosturia tai vaihtolavalaitteita ajatellen. Samoin moottoritilassa on valmis paikka kylmäkoneen kompressorille, jos kyseessä on kylmäkuljetusauto. Fuso Canterin perävälitys on myös uusi ja entistä taloudellisempi. Hankalissa olosuhteissa liikkumisen helpottamiseksi Fusossa on kitkalukollinen tasauspyörästö.

Viihtyisä ja tilava ohjaamo

Fuso Canteria on saatavana neljällä erilaisella ohjaamolla; normaali ja miehistöohjaamo, leveänä tai kapeana versiona. Koeajamassamme autossa oli normaali 1995mm leveä mukavuusohjaamo 1+2 hengen -istuimilla. Kipattava ohjaamo mahdollistaa pidemmän päälirakenteen sekä helpottaa oleellisesti moottorin ja vaihteiston huolto- ja korjaustöitä. Päivittäiset huolto- ja tarkastustoimenpiteet onnistuvat kuitenkin ilman ohjaamon kippaamista. Fuson ohjaamo on kokonaan galvanoitu ruostumisen eliminoimiseksi.

Fuson ohjaamoon on helppo nousta sekä laskeutua ja sieltä on hyvä näkyväisyys joka suuntaan. Askelmat on suojattu lialta ja kuralta. Peilit ovat riittävän suuret ja peilien varret ohuet. Ohjauspylväässä on korkeuden ja kallistuksen säätö, joten suhteellisen hyvä ajoasento löytyy helposti. Toki kuljettajanistuimessakin voisi olla korkeussäätö. Äänitasoltaan ohjaamo on hiljainen, radionkuuntelu ja keskustelu sujuu vaivattomasti. Suomen talvea ajatellen hyvä ja erikoinen ratkaisu on pakkaselta suojattu tuulilasinpesunestesäiliö A-pilarissa. Säilytystilojakin Fusossa on riittävästi, ovissa, kojelaudassa ja tuulilasin yläpuolella. Kätevä on myös keski-istuimen kaatuva selkänoja, josta saa tarvittaessa työ- tai eväspöydän.

 

Fuso Canter 7C18 umpikorilla ja tl-nostimella

Koeajamamme kokonaispainoltaan 7,5-tonninen ja 4200 mm akselivälillä oleva Fuso Canter oli varustettu 29 m³ Fokor-kevytkorilla, joka oli mitoiltaan: ulkopituus 5800 mm, ulkoleveys 2350 mm ja sisäkorkeus 2200 mm. Lisäksi autossa oli 1000 kg:n Zepro-takalaitanostin. Alustavaihtoehtoja Fuso-mallistossa on; neljä painoluokkaa ja kuusi eri akselivälivaihtoehtoa, joten sopiva versio löytyy varmasti jokaiseen käyttötarkoitukseen. Päälirakenteiden jälkeenkin Fuso Canter pystyy kuljettamaan 3,35 tonnin hyötykuormaa.

Forssalaisen Fokorin valmistaman kevytkorin seinät ja katto ovat vahvuudeltaan 30 mm. Lasikuitulevyjen välissä on polystyren eriste. Etuseinässä on lisäksi lasikuitupinnoitettu vaneri molemmin puolin. Korin eristetty lattia on viirapintavaneria. Oikean puolen sivuseinässä, noin metrin päässä etuseinästä, on kaksiosainen 1350 mm leveä sivuovi. Takana on kaasujousikeventeinen yläluukku ja Zepron alumiininen 1000 kg:n takalaitanostin. Lisäksi korissa on tavanomaiset vakiovarusteet, kuten: potkulevyt, sidontakiskot, sidontaliinateline, kolme kattovaloa, takakulman askelmat ja käsikahvat sekä ulkopuolella alleajosuojat, lokasuojat, roiskeläpät sekä ääri- ja sivuvalot.

Fuso Canterin kevyt, mutta vahva runko on päällirakenteille asennusystävällinen. Lisäksi se on matala ja vääntövakaa. Etupyörien suuren kääntymiskulman ansiosta Fuso on myös ketterä kääntymään ahtaissakin paikoissa.

Fuso Canter palvelee päälirakentajia uudella portaalilla, joka löytyy osoitteesta: www.bb-portal.fuso-trucks.com. Portaalista löytyy kaikki päälirakentajien ja varustelijoiden tarvitsema tieto, auton tekniset tiedot, tuotetiedot ja laiteasennusvalmiudet.

Miika Nyrö

 

Fuso Canter 7C18

Tekniset tiedot:

Moottori 4P10T6, Euro 5/EEV, 3,0-litrainen

nelisylinterinen, suoraruiskutuksella,

muuttuvageometrisellä turbolla ja

välijäähdytyksellä varustettu

dieselmoottori

Teho 129 kW (175 hv) 3500 r/min

Vääntö 430 Nm / 1600-2800 r/min

Vaihteisto 6+1

Kokonaismassa 7500 kg

Omamassa 4150 kg

Kantavuus 3350 kg

Pituus 7690 mm

Leveys 2350 mm

Korkeus 3200 mm

Akseliväli 4200 mm

Ohjaamo 1+2

Kulutus, koeajo 18,1 l/100 km (2 tn kuorma)

Renkaat 205/75R17,5

 

Varusteet: ilmastointi

ABS-levyjarrut

pakokaasujarru

ajopiirturi

nopeudenrajoitin

kitkalukko

ajovaloautomatiikka

CD-soitin

lämmitettävät peilit

tavarahyllyt tuulilasin

yläpuolella

kauko-ohjattu keskuslukitus

kuljettajan turvatyyny

sumuvalot

 

Fokor-kevytkori

Pituus, ulko 5800 mm

Leveys, ulko 2350 mm

Korkeus, sisä 2200 mm

Sivuovi 1350 mm leveä pariovi

oikealla puolella

Takalaitanostin Zepro 1000 kg

Lue seuraavaksi