Uutiset

Kuljetuskalusto

Projektivienti rullaa Raumalla täydellä teholla

Rauman satama on suomalaiselle projektiteollisuudelle yksi tärkeimmistä väylistä kaikkialle maailmalle. Euroports palvelee projektiviennissä useita isoja suomalaisia kone- ja laitetoimittajia.

”Kauttamme kulkee vuositasolla kaikkiin maanosiin isot määrät erilaisia projektilasteja. Tällaisia ovat muun muassa laajat tehdasrakennelmat, kuten voima- ja tuotantolaitokset. Näissä tapauksissa kaikki projektin komponentit, eli itse koneet, putkistot ja muut materiaalit kulkevat Europortsin kautta”, kertoo kaupallinen päällikkö Mikko Ahtola.

Isoja laitekokonaisuuksia on lähtenyt Raumalta esimerkiksi Brasiliaan, Intiaan, Myanmariin ja Uruguayhin. Toisinaan komponentit kulkevat konttilaivoissa, toisinaan projektikokonaisuuden hakee vain kyseistä projektia varten satamaan saapuva alus.

”Jokainen projekti on omanlaisensa. Näin ollen me myös laskemme tarjoukset ja suunnittelemme toiminnan jokaiseen projektiin yksilöllisesti. Projekteissa on usein monia liikkuvia tekijöitä, joten palvelun jokaisen yksityiskohdan personointi on tärkeässä roolissa.

Vallitseva kevät on ollut hyvin poikkeuksellinen maailmanlaajuisen koronapandemian vuoksi. Vientiä se ei kuitenkaan ole pysäyttänyt, joten Rauman satamassa töitä tehdään kovalla sykkeellä. Europortsin toiminnot pyörivät täydellä teholla. Iso osa projektiteollisuutta on konepajateollisuus, jonka laajat erilaiset toiminnot rullaavat myös tässä maailmantilanteessa. Me olemme täällä asiakkaitamme varten, valmiina palvelukseen”, Ahtola painottaa.

Mikko Ahtola

Kokonaisuuksien hallintaa avaimet käteen -periaatteella

Projektipalvelun toimintojen osa-alueet ja niiden yksityiskohdat toteutetaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Europortsin projektipäällikkö Juha Vannio on tärkeässä roolissa, kun tarpeille lähdetään rakentamaan palvelukokonaisuutta.

”Useimmiten asiakkaalla on jo olemassa tieto tarpeista, joihin me tarjoamme avaimet käteen -palvelun. Usein myös ostaja tai hänen edustajansa huolehtii logistiikasta satamasta eteenpäin, joten tällöin tilaus tulee meille huolitsijoiden tai varustamoiden kautta”, Vannio taustoittaa. ”Toki me olemme yhteydessä myös laivaajiin ja laitetoimittajiin. Huolehdimme heidän toiveidensa mukaiset vaatimukset esimerkiksi varastointi- ja käsittelyohjeiden sekä erilaisten dokumenttien osalta. Me myös informoimme heille, mitä meille on toimitettu ja mitä me olemme laivanneet. Euroports vastaa projektikokonaisuuden ja sen komponenttien satamaoperoinnista kokonaisvaltaisesti.” Komponenteille ja konteille suoritetaan sopimuksen mukaiset varastoinnit ja tarvittavat terminaali- ja satamakäsittelyt.

”Toisinaan tuotteita saapuu ainoastaan Suomesta, toisinaan taas ympäri Eurooppaa tai eri puolilta maailmaa. Me kasaamme täällä projektin palaset laivattavaksi kokonaisuudeksi. Pakkaamme tuotteet kontteihin tai laivaamme ne irtonaisena ennalta sovittujen ohjeiden mukaan.”

Euroports on merkittävä toimija projektiteollisuuden vientiketjussa. Palvelussa on kyse kokonaisuudesta, jonka jokainen osa vaatii vankkaa ammattitaitoa ja toiminnallisuutta.

”Meillä on kaikkiin osa-alueisiin pitkä kokemus ja viimeisin osaaminen. Laitteisto on kilpailukykyistä, ja esimerkiksi nostokapasiteettia löytyy 200 tonnin nostotarpeisiin. 12 metrin laivaväylä mahdollistaa entistä suurempien alusten pääsyn satamaan. Lisäksi maantieteellinen sijaintimme on täydellinen, sillä 250 kilometrin säteellä Raumalta on useita isoja toimittajia”, Vannio muistuttaa lopuksi.Lue myös: Suomalaista osaamista maailmalle – Mantsinen


Lue seuraavaksi