Uutiset

Kuljetuskalusto

Power Truck Show 2013 – Kiiltoa ja kromia, säihkettä ja suhinaa

Pohjanmaan lakeuksilla järjestetty Power Truck Show lunasti lupauksensa nyt jo yhdeksännen kerran. Power Parkissa järjestetty tapahtuma tarjosi tuttuun tapaan annoksen asiaa viihteellä maustettuna. Elokuun toisesta viikonlopusta on vuosien saatossa kehittynyt monelle automiehelle liki jouluaattoon verrattavissa oleva ajankohta. Onhan Power Truck Show kasvanut ja kehittynyt olemassaolonsa aikana kiinteäksi osaksi suomalaista ja viime vuosien aikana enenevissä määrin myös osaksi eurooppalaista rekkafestarimaailmaa.

Vuonna 2013 Power Truck Show veti Alahärmään noin 150 näytteilleasettajaa, liki 200 näyttelyautoa ja reilut 30 000 vierasta. Alan uutuustuotteiden tutkimisen ja toinen toistaan kiiltävämpien näyttelyautojen tarkastelun lisäksi tapahtumassa saattoi seurata rekanvedon maailmanmestaruustaistoa ja pohdittiinpa perjantaisessa seminaarissa kuljetusalan tilaa harmaan talouden näkökulmasta. Monen vieraan mielestä se kaikkein tärkein ja olennaisin on kuitenkin autonäyttely, missä arkiset tuloksentekijät kohtaavat huippuunsa viilatut näyttelyautot, jotka kaikki kantavat oman osuutensa tavaraliikenteen sujuvuudesta. Kotimaisten autojen lisäksi kentällä nähtiin tänä vuonna huomattava määrä ulkomaista kalustoa, joka näyttävyydestään johtuen kahmaisi mukaansa reilulla kädellä palkintoja. Esimerkiksi rekanveturiluokassa jaetusta viidestä palkinnosta yksikään ei jäänyt Suomeen.

Ajotehtävän mukaisen luokkajaon ohella tuomaristo etsi näyttelyautojen joukosta myös parhaat sisustukset ja maalaukset sekä ajotehtävään parhaiten sopivan päällirakenteen. Tuomariston lisäksi myös yleisö sai käyttää äänioikeuttaan äänestämällä mieluistaan autoa sekä Super Truck- että haastajaluokassa. Yleisön äänten perusteella muodostui jälleen uusi Super Truck –luokka, jossa on viisi eniten ääniä saanutta autoa kummastakin luokasta. Best in Show-palkinnon saaja valikoitui uuden Super Truck –luokan parista auton omistajien antamien äänten perusteella. Tällä kertaa eniten ääniä itselleen saalisti Kuljetus Auvisen Xtar ennen Irlantilaisen Julian Davisin Scania-rekanveturia ja Kuljetus-Jalavan Elm Street –Scaniaa.

Power Truck Show:ssa on perinteisesti laitettu näyttelyautot paremmuusjärjestykseen niin yleisön kuin tuomaristonkin toimesta. Kuljetus Auvisen Xtar arvioitiin parhaimmaksi säiliöajoneuvoksi ja yleisön mielestä tulevaisuuteen luotaava teema ansaitsi Super Truck –luokassa toisen sijan. P.Björkin eläintenkuljetusyhdistelmä taasen ansaitsi toisen palkinnon erikoisajoneuvojen luokassa. Yleisön mielestä Björkin ajokki oli kuitenkin Super Truck-luokan näyttävin. Sen kaikkein korkeimman ja näyttävimmän Best in Show-pokaalin kantoi tällä kertaa kotiin Mika Auvinen.

Bulkkikaluston valmistamiseen keskittynyt O.ME.P.S on italialainen toimija, joka haluaa tuoda tuotteensa myös suomalaisasiakkaiden ulottuville. Euroopan suurimpiin valmistajiin lukeutuva tehdas toimii lähinnä vientimarkkinoilla, paljolti Keski- ja Itä-Euroopassa sekä Australiassa. Suomessa O.ME.P.S -tuotteita edustaa Petri Tirkkosen (vas.) luotsaama Tirpe Oy. Messuilla oli esillä raahelaiselle Korsu Oy:lle toimitettu sementin ajoon räätälöity, tilavuudeltaan 60 kuution B-junayhdistelmä, joka kolmiakselisen vetoauton kanssa tarjoaa noin 50 tonnin kantavuuden. Risto Keski-Korsun mukaan valinta kohdistui B-junaan vetoauton monikäyttöisyyden vuoksi. Tarvittaessa vetoautoon voidaan kytkeä mikä tahansa perävaunu. ”Italialaisvalmistajalla on  vuosien kokemus Australian markkinoille toimitetuista raskaista rakenteista, joten heillä on tietotaitoa kokonaismassaltaan 76 tonnin yhdistelmien valmistamisesta”, uskoo Keski-Korsu.

NTM:n osastolla esiteltiin kantavuudeltaan 50 tonnin kasettiyhdistelmää, joka perustui neliakseliseen vetoautoon ja viisiakseliseen perävaunuun. Kokonaisuus on syntynyt NTM:n ja kokkolalaisen KH-Tec Oy:n yhteistyönä, jota on NTM:n Simo Isohannin mukaan päätetty nyt tiivistää. Jatkossa KHT-automaattikasettiyhdistelmiä myydään myös NTM:n organisaation kautta. NTM on aiemmin vastannut lähinnä perävaunujen alustojen valmistamisesta, mutta nyt Närpiössä varustellaan myös vetoautoja kiviaineskuljetuksiin.

Eritoten puutavara-autoilijat ovat olleet aktiivisia uusien massojen mukaisen kaluston hankinnassa. Mellilässä toimiva Puunkorjuu Juha Holm Oy on valjastanut neliakselisen Volvo FH16:n perään siirtotelillä varustetun viisiakselisen Briab-perävaunun. Kuljettajan työn helpottamiseksi yhdistelmä on varustettu VBG:n automaattisella MFC-vetokytkimellä. Aistikas kokonaisuus toi mukanaan myös puuautoluokan ykköstilan sekä haastajaluokan kakkospalkinnon. Tuomariston mielestä tämä Alucarin puuvarusteilla varustettu yhdistelmä ansaitsi myös parhaan päällirakenteen palkinnon.

Muun muassa nostoapuvälineistään tunnettu MeramaTec Oy on tuonut markkinoille CE-hyväksytyn kattoristikoiden nostoapuvälineen. Toimitusjohtaja Jaakko Mäkisen mukaan nostoapuvälineen kehitystyö tapahtui paljolti asiakkaiden ja markkinoiden toiveesta.

”Turvalliset kattoristikoiden asennukset ovat nyt kaikkien toimijoiden ulottuvilla, sillä apuväline on hinnoittelultaan erittäin asiakasystävällinen”, summaa Mäkinen, joka on tehnyt ansiokasta työtä työturvallisuuden lisäämisessä niin valistuksen kuin tuotekehityksenkin kautta.

Markku Rion konttikuljetuksilla työllistyvä MAN TGX540 –rekanvetäjä palkittiin vuoden tulokkaana. Loviisalaisyrittäjän MAN on pirteä poikkeus ruotsalaismerkkien dominoimassa customointikulttuurissa.

Slovakialaisen R.U. Routen Scania R620-rekanvetäjä vetosi ainakin Scania-lippalakki päässään kulkevaan yleisöön ja tuloksena oli haastajaluokan neljäs sija. Tuomariston mielestä tulos oikeutti kolmanteen sijaan rekanveturiluokassa. Trans Härmän kaappiautolla kiilattiin toiselle sijalle rahtiautojen luokassa.

Suomalaisyleisö pääsi tutustumaan nyt ensi kertaa kesällä esiteltyyn uuden sukupolven Renault-mallistoon. Osastolla oli nähtävänä kaukoliikenteeseen soveltuva Renault T430-rekkaveturi sekä kaksi jakeluliikenteen ehtojen mukaan viilattua D-malliston ajokkia.

Niemikorven osastolla oli nähtävillä Suomen ensimmäinen uuden sukupolven Iveco Trakker, joka oli saanut ylleen Elgin valmistaman kasettilavan.

Scania oli tuonut osastolleen laajan kattauksen kalustoa, johon kuului myös uusien kokonaismassojen mukaisia ajokkeja. Myöhemmin syksyllä on luvassa Scania-karavaani, jonka tähtinä ovat tapahtumassa nähdyt 76 tonnin kokonaismassaan kuormatut ajokit. Scanian miesten mukaan Euro 5-ikkuna on sulkeutumassa hyvin, joten koeteltua tekniikkaa halajavan autoilijan on pidettävä kiirettä. Esimerkiksi moniakselisten alustojen kohdalla tilauskirjat ovat Euro 5 -autojen osalta täynnä. Mutta, onneksi tuotanto jatkuu Euro 6 -autojen turvin.

POWER TRUCK SHOW 2013 – TULOKSET

Puoliperävaunun vetoautot+ traileri

1.                         54.                       Jens Bode, Scania, Saksa

2.                         2.                         AR-Freight, Scania R730, Närpiö

3.                         135.                     Michel Kramer, Scania R730, Hollanti

Saksalaisen Jens Boden yhdistelmä herätti ansaittua huomiota mattapintaisella värityksellään. Tuloksena ykkösija luokassa, jossa perävaunulla varustetut puolikkaanvetäjät mittasivat paremmuuttaan.

Puoliperävaunun vetoautot         

1.                         155.                     Philipp Reich, Daf XF 105, Saksa

2.                         166.                     Runeborgs Åkeri, Scania T580, Ruotsi

3.                         198.                     R. U Route, Scania R620, Slovakia

4.                         63.                       Julian Davis, Irlanti

5.                         161.                     Ekdahl Trucking, Scania R500, Ruotsi

Rekanveturiluokassa ykköspalkinnon itselleen kahmaisi saksalainen Phillip Reich oikeassa reunassa sijaitsevalla DAF XF105-väliteliveturilla. Reich palkittiin myös toiseksi parhaasta maalauksesta.

Säiliöautot                           

1.                         1.                         Kuljetus Auvinen, Merceces Benz Actros, Helsinki

2.                         83.                       Kuljetus M. Samppa Oy, Scania R164, Parainen

3.                         114.                     Kungs Transport, Volvo FM500, Larsmo

Säiliöautoluokan kolmannelle sijalle ylsi Kungs Transportin vihreä Volvo FM500.

Kaappi-/rahtiautot                                                    

1.                         183.                     Transport Juha Järvinen Ky, Scania R560, Vahto

2.                         3.                         Kuljetusliike Trans Härmä Oy, Scania R560, Ylihärmä

3.                         107.                    Kuljetusliike K&P Penttilä Ky, Volvo FH13, Karvia

Kaappiautoluokassa sijalle kolme yltänyt Kuljetusliike K&P Penttilä Ky:n Volvo FH

Puuautot

1.                         160.                    Puunkorjuu Juha Holm Oy, Volvo FH16, Mellilä

2.                         9.                         Kaarlo Rundgren, Sisu Polar 550, Pello

3.                         78.                      Kuljetus JP Mäkelä Oy, Volvo FH16, Juupajoki

Kuljetus JP Mäkelä Oy:n energiapuuauto palkittiin puuautoluokan kolmannella sijalla.

Sora-autot

1.                         7.                         Kuljetusliike Mika Laakso Oy, Scania R620, Voltti

2.                         177.                    Södös Gräv & Transport, Volvo FH16, Ytteresse

3.                         104.                     Kuljetusliike J. Valkama MB Actros, Kyynärö

Södös Gräv & Transport ajaa kiviaineksia Volvo FH16:lla, jossa on KHT:n automaattikasettivarustus.

Vaihtolava-autot                                      

1.                         10.                       T. Gahnes, Scania R480, Ruotsi

2.                         186.                     TSM i Järfalla, Scania R730, Ruotsi

3.                         162.                     RG Trans Oy, Scania G420, Vantaa                                               

T.Gahnesin vaihtolava-auto on lukuisista ajokilometreistä huolimatta uutta vastaavassa kunnossa. Tuloksena vaihtolava-autoluokan ykkössija.

Jakoautot                                                    

1.                         101.                     Kuljetusliike J. Laakso Oy, MB Actros, Tuusula

2.                         13.                       Andy-Trans Oy, MAN TGS, Helsinki

3.                         82.                       Kuljetus Keisala Ay, Volvo FH, Alahärmä

Erikoisautot

1.                         6.                         Renax Stängsel Ab, Scania R500, Ruotsi

2.                         8.                         P. Björk Transport Ab, Scania R500, Pännäinen

3.                         77.                      Kuljetus J. Kivi, Scania R620, Rajamäki

P. Björk Transport Ab:n eläinkuljetusauto ansaitsi paikkansa luokkansa kakkosena.

Paras maalaus 

1.                         135.                     Michel Kramer, Scania R730, Hollanti

2.                         155.                     Philpp Reich, DAF XG 105, Saksa

3.                         77.                       Kuljetus J. Kivi, Scania R620, Rajamäki           

Hollantilaisen Michael Kramerin auto palkittiin parhaasta maalauksesta, mutta myös parhaasta sisustuksesta.

Paras sisustus

1.                         135.                     Michel Kramer, Scania R730, Hollanti

2.                         2.                         Ar-Freight, Scania R730, Närpiö

3.                         161.                     Ralf Ekdahl Trucking, Scania R500, Ruotsi

Ralf Ekdahlin Scania R500 piti sisällään kolmanneksi parhaan sisustuksen.

VAN               

1.                         85.                       Kuljetus Minna Jokinen Ky, Toyota Hiace, Palojoki

2.                         130.                     Marko Suomi, GMC Savanna, Loimaa

3.                         79.                       Kuljetus-Jalava Ky, Mercedes Benz Sprinter, Akaa

Kuljetus-Jalavan uusi Sprinter kiilasi itsensä pakettiautoluokan kolmannelle sijalle.

Veteraaniautot

12.                       Alf-Erik Kronlund, Volvo 485 Viking, Kruunupyy

60.                       Juhani Tuira, Daf FA16 dd, Lahti

64.                       Jussi Viitalähde, Kontio Sisu, Isojoki

146.                     Osmo Erkinheimo, Chevrolet 6400, Kortesjärvi

31.                       Erikssons Bilbärgning, Scania P380, Ytteresse

Veteraaniautoluokassa jaettiin viisi tunnustusta laittamatta autoja paremmuusjärjestykseen luokan moninaisuudesta johtuen.

Nostalgia-autot

1.                         154.                     Pihkakiito Oy, Scania 143, Pyhäsalmi

2.                         19.                       Asko Hirsimäki, Scania R142, Koskenkorva

3.                         58.                       Joni Kangasniemi, Scania T143, Iisalmi

Nostalgia-autoissa kolmannelle sijalle itsensä kiilasi Joni Kangasniemen makuuohjaamolla varustettu Scania T143.

PICK-UP                                        

1.                         75.                       Koskoja Oy, Nissan Navara, Monninkylä

2.                         32.                       Erkki Ylimäki, VW Crafter, Toholampi

3.                         172.                     Simon Ahlsved, Chevrolet K1500, Teerijärvi

Erkki Ylimäen seitsemänvuotias VW Crafter on saanut kylkiinsä Jenna Nuoralan maalaamat kuvat, joissa Viivi ja Wagner pohtivat elämän perusasioita.

HAASTAJALUOKKA                                               

1.                         63.                       Julian Davis, Scania, Irlanti

2.                         160.                     Puunkorjuu Juha Holm Oy, Volvo FH16, Mellilä

3.                         54.                       Jens Bode, Scania, Saksa

4.                         198.                     R.U. Route, Scania R620, Slovakia                    

5.                         78.                       Kuljetus JP Mäkelä Oy, Volvo FH16, Juupajoki                        

SUPER TRUCK                             

1.                         8.                         P. Björk Transport Ab, Scania R500, Pännäinen

2.                         1.                         Kuljetus Auvinen Oy, MB Actros, Helsinki

3.                         2.                         AR-Freight, Scania R730, Närpiö

4.                         5.                         Kuljetus-Jalava Ky, Scania R560, 2011

5.                         10.                       T. Gahnes Åkeri, Scania R480, 2011                 

Power Truck Show 2013 –

BEST IN SHOW                                                        

1.                         1.                         Kuljetus Auvinen Oy, MB Actros, Helsinki

2.                         63.                       Julian Davis, Scania, Irlanti

3.                         5.                         Kuljetus-Jalava Ky, Scania R560, 2011

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi