Uutiset

Kuljetuskalusto

Postille raskasta täyssähkökalustoa

Posti siirtyy sähköön myös raskaassa sarjassa, kun tuotantokäyttöön otetaan Volvo FL Electric -sähkökuorma-auto. Sarjatuotantovalmisteinen ja täyssähkökäyttöinen Volvo FL Electric saatiin ajoon marraskuussa. Kyseisiä ajoneuvoja on toistaiseksi Suomessa liikenteessä vain muutamia. Postin pääkaupunkiseudun rahtiterminaaliin on samalla valmistunut uuden ajan suurteholatausasema, joka varmistaa näin sähköauton korkean käyttöasteen. Uuteen sähkökuorma-autoon voi tutustua pääpostin (Elielinaukio 2 F) avajaisten yhteydessä pe 26.11.2021 klo 8.30–13.00.

Sähkökuorma-auto on jatkoa Postin panostuksille sähkökäyttöisten kulkuneuvojen lisäämiseksi kaikissa kokoluokissa. Paikallispäästötöntä ja lähes äänetöntä sähkökuorma-autoa aiotaan käyttää Postin pääkaupunkiseudun kuljetuksissa. Auton voi siis nähdä päivisin vaikkapa myymäläjakeluissa ja iltaisin toimittamassa lähetyksiä kuluttajille kotiin.

Auton akkukapasiteetti on 265 kilowattituntia ja sen toimintasäde on noin 200 kilometriä. Posti on hankkinut pääkaupunkiseudun terminaaliinsa viimeisintä teknologiaa edustavan suurteholatausaseman, jossa on moninkertainen latausteho nykyisin yleisimmin käytössä oleviin pikalatauslaitteisiin verrattuna. Asema mahdollistaa akkujen latauksen kuljetustehtävien välissä ja tauoilla, mikä tehostaa auton käyttöastetta. Lyhyetkin 20–30 minuutin välilataukset riittävät hyvin suunnitelluille reiteille ja päivän kuljetustehtäviin. Aseman vihreää sähköä voidaan ladata myös terminaalin muihin sähkökäyttöisiin ajoneuvoihin.

Suurteholatausinfran kehittyessä ajoneuvoa voidaan tulevaisuudessa ladata myös asiakkaiden lastaus- ja purkupaikoilla, pääteiden levähdyspaikoilla, huoltoasemilla sekä muissa julkisissa latauspisteissä.

Ympäristövaatimukset jouduttavat kehitystä

Tuoreimman ilmastotutkimuksen mukaan päästöjä on vähennettävä nopeammin kuin aiemmin on ajateltu. Tuleva vuosikymmen on onnistumisen kannalta kriittinen. Suurena yhtiönä Posti haluaa kantaa vastuunsa ja näyttää suuntaa.

”Päästöjen vähentäminen vaatii pitkäjänteistä ja päättäväistä työtä, jota olemme Postilla tehneet jo pitkään. Tavoitteemme, jotka on nyt hyväksytty viimeisimmän ilmastotieteen mukaisiksi, ovat erittäin kunnianhimoiset ja jatkamme päästöjemme vähentämistä tiukalla aikataululla kohti nollaa. Sähköisillä ajoneuvoilla on jakelupuolella merkittävä rooli päästöjen pienentämisessä. On hienoa saada nyt sähkö kokeiluun myös raskaampaan ajoneuvoluokkaan”, painottaa Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn.

Yhteinen tavoite kirittää kaikkia osapuolia

Kiinnostus fossiilittomia kuljetusratkaisuja kohtaan on kasvanut voimakkaasti kuluttajien lisäksi Postin yritysasiakkaiden keskuudessa. Kun asiakkaiden omat ympäristötavoitteet tiukkenevat, on Postilla yhteisen tavoitteen toteuttamisessa tärkeä rooli.

”On hienoa, että myös asiakkaat ja muut alan toimijat panostavat ympäristöasioihin. Valitettavasti meillä rahtimarkkinoilla ei vielä toistaiseksi ole yhtä ainoaa ratkaisua, jolla ongelmat kertaheitolla ratkaistaisiin, vaan päästöttömyys syntyy edelleen monista eri asioista, joista onneksi iso osa on omissa käsissämme. Vaikka matka on pitkä, näen silti jo nyt paljon ympäristön eteen tehtyä konkreettista työtä”, kommentoi Posti Rahtipalveluiden liiketoimintajohtaja Antti Wikström.

Uusinta sähköön perustuvaa teknologiaa ei kuitenkaan voida vielä nähdä kovin laajana rahtialan ratkaisuna sen korkean hinnan vuoksi.

”Uskon, että yhteistyössä Volvon ja muiden heidän kaltaistensa toimijoiden kanssa saamme kehitystä koko ajan eteenpäin. Haluamme laajasti yhdessä muiden kanssa kerätä tietoa, jakaa kokemuksia uudesta tekniikasta sekä kokeilla ja kehittää eteenpäin vähäpäästöistä teknologiaa. Yhdessä hyödynnämme saatua tietoa kaikkien eduksi”, jatkaa Wikström.

Rahtipalveluissa on tehty useita vuosia määrätietoista kehitystyötä rahtikuljetusten päästöjen vähentämiseksi. HCT- (High Capacity Transport) sekä sähkö- ja kaasukäyttöistä kuljetus- ja trukkikalustoa on hankittu jatkuvasti. Vaihtoehtoisten polttoaineiden lisäksi keinoja ovat myös päivittäinen reittisuunnittelu, aktiivinen ajotavan seuranta ja kumppaneiden kalustopäivitykset. Pakettien kotiinkuljetuksen uudistetun toimintamallin myötä kaikki Helsingin kotiintoimitukset, joissa on käytössä tarkentuva toimitusaika ja karttaseuranta, ajetaan jo nyt täysin sähkökäyttöisillä pakettiautoilla. Lähitulevaisuudessa täysin sähköinen jakelu laajenee myös muille alueille. Perusjakelussa 40 prosenttia Suomen talouksista tavoitetaan erilaisin sähkökäyttöisin kulkuneuvoin sähkörahtiskootterista sähköpyörään.

Volvo Trucks matkalla kohti hiilineutraaleja kuljetuksia

Volvolla on tavoitteena vähentää CO2-päästöjä tuotannossa olevien ja myytyjen autojen osalta vuoteen 2030 mennessä 50 prosenttia verrattuna vuoden 2019 tasoon, vuoteen 2040 mennessä 100 prosenttia ja täysin CO2-vapaa Volvo-kanta vuoteen 2050 mennessä.

”Myynnissä olevat keskiraskaat sähköautomallit FL ja FE tuovat ratkaisut jakeluliikenteeseen matkalla kohti fossiilivapaata liikennettä ja kestävää kehitystä. Raskaat sähkökuorma-autot tulevat tuotantoon vuoden 2022 loppupuolella ja näin ne tuovat ratkaisut raskaampiinkin kuljetuksiin. Tuotanto alkaa ensi vuonna rekkavetureista ja laajenee alustamalleihin vuoden 2023 aikana”, kertoo Volvo Trucksilla sähköisistä kuljetusratkaisuista vastaava Janne Silvonen.

”Tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan laajan valikoiman eri käyttövoimia ja polttoaineita, joista sähkö tulee näyttelemään omaa osaansa. Myös LNG- ja biodieselvaihtoehdot tulevat olemaan osa tulevaisuuden polttoaineista, kuten myös tämän vuosikymmenen lopulle kaavailtu vety. Sähkökäyttöisillä kuorma-autoilla pysytään jo nyt hoitamaan kaupunkien jakelutehtäviä vaivatta ja tulevilla raskailla sähkökuorma-autoilla myös kaupunkien välisiä kuljetuksia. Volvo jatkaa yhä dieselmoottoreiden kehitystä, sillä kaukoliikenteessä LNG ja diesel tulevat olemaan mukana vielä vuosia. Kaukoliikenteen testit sähköautoilla ovat toki menossa, mutta myös vety tuo tulevaisuudessa ratkaisuja kaukoliikenteeseen”, Silvonen lisää.


TEKNISET TIEDOT:

VOLVO FL 42 R ELECTRIC

Kuljetustyyppi ja olosuhteet

  • Kuormakorin leveys                                  2 501–2 600 mm
  • Ajoneuvon kokonaismassa:                   16 700 kg

Peruskomponentit

  • Akkukapasiteetti:                                     265 kWh
  • Akkujen sijainti:                                        oikealla 2 akkua + vasemmalla 2
  • Lataus:                                                       Type2, CCS2
  • Päiväohjaamo
  • Akseliväli:                                                  4 400 mm

Latausaika

  • Tyhjästä akusta täyteen varaukseen:   1,5–2 tuntia (DC-pikalataus)Lue seuraavaksi