Uutiset

Kuljetuskalusto

Polyureaa pintaan

Ensinnäkin kyllä, kyseessä on polyurea, ei polyuretaani. Se on kyllä sukua polyuretaanille, mutta eri aine kuitenkin. Yleisimmin polyureaa käytetään kattopinnoituksissa vanhojen kattojen kunnostukisissa ja sille luvataan tyypillisesti 20 vuoden takuu siihen tarkoitukseen. Lumi luistaa hyvin pinnoitetulta katolta, mistä John Hemming sai ajatuksen soveltaa polyureapinnoitetta lavaan ja siitä lähti kertymään myös ideoita moniin muihin käyttötarkoituksiin, joita hän markkinoi nyt PinnoitusRatkaisut-nimen alla.

Polyureapinnoitettuun lavaan ei lumi ja jää tartu ja pinnoite kestää iskuja todella hyvin.

John Heming on rakentanut kuorma-autojen lavoja jo kymmenen vuotta. Erityisesti talviset ongelmat tavaran kiinnijäämisessä lavaan johtivat miehen tutkimaan polyureapinnoitteen ominaisuuksia. Kestävyys ja kiinnitarttumattomuus pinnoitteeseen vakuuttivat ja niinpä Hemming hankki polyurean ruiskutuslaitteet. Monipuolinen aine on jo saanut monta muutakin käyttökohdetta.

”Esimerkiksi hakelavoissa tämä on osoittautunut jo vahvuutensa. Kun tavara ei jää kiinni lavaan, tulee se alas jo loivilla kippauskulmilla”, esittelee Hemming. ”Vaikka tavara luistaa pinnoitteella hyvin, ei se ole kuitenkaan talvellakaan kengän alla liukas, paitsi jos kengän pohjassa on märkää lunta. Siksi tämä soveltuu vaikkapa tallin lattian pinnoitteeksi. Pinnoite kestää nastojakin, koska sen pistekuorman kestävyys on erittäin hyvä.”

Korikorjauksiin vaihtoehto

 

Esimerkkejä mista käyttökohteista on vaikka kuinka. Päällirakennepuolella yksi on korielementtien korjaus. ”Tämä pinnoite kuivuu todella nopeasti – sillä voi tehdä pinnoitteen vaikka veden päälle. Niinpä korikorjauksen voi tehdä paikkaamala reikä vaikkapa ilmastointiteipillä. Kun siihen ruiskutetaan polyurea päälle, tulee paikasta kestävämpi kuin alkuperäinen. Samalla voi ruiskuttaa suuremmankin alueen, jolloin herkkyys vaurioille vähenee huomattavasti ja pinnasta tulee helposti puhdistettava. Eli korjaus on nopea, helppo, kestävämpi ja halvempi kuin elementin vaihto.”

Hemming lisää hyvien ominaisuuksien listaan pinnoitteen värjäämättömyyden. ”Pinnasta ei jää kuljetettavaan materiaaliin väriä ja siksi tätä on otettu käyttöön muun muassa valkoisen kiven ajoon tarkoitetuissa lavoissa. Vaikka pinta ei värjää, se voidaan kyllä värjätä lähes minkä väriseksi vain. Sen voi myös maalata. Topcoatilla pinta saadaan värin lisäksi vieläkin kestävämmäksi.” Myös maalaukset kuuluvat Hemmingin repertuaariin.

Laatutyöllä kestää

Hemming on tutkinut erilaisia pinnoitteita ja niiden valmistajia tarkkaan. ”Eri toimittajilla on erilaisia hintoja ja laatuja. Itse polyurea on suhteellisen kallista moniin muihin aineisiin verrattuna ja usein halvemmissa tuotteissa polyurean osuus on pieni. Toki nekin aineet saattavat olla tiettyihin käyttötarkoituksiin sopivia, mutta koviin käyttöolosuhteisiin pitää olla oikeat aineet. Minulla on laaja verkosto maailmalla eri toimittajiin enkä ole sitoutunut mihinkään tiettyyn merkkiin. Sen ansiosta pystyn hakemaan kuhunkin käyttökohteeseen hinta-laatusuhteeltaan parhaan ratkaisun. Tämän takia suosittele olemaan myös tarkka tarjouksen kanssa.”

”Myös pinnoituksessa käytän maalaisjärkeä. Esimerkiksi lavan pinnoituksessa voimme sopia asiakkaan kanssa neljän millimetrin pinnoituksesta. Käytännössä ruiskutus tehdään kuitenkin lavan yläreunaan tätä ohuempana ja kuluttavimpiin kohtiin vahvempana, jolloin lopullinen kestävyys tulee optimoitua samalla pinnoiteainemäärällä.”

Vaihtoehtoja ja käyttökohteita pinoitukislle on lähes rajattomasti – altaita, erilaisia kauhoja ja niin edelleen lupaa Hemming pinnoittaa. Pinnoite ei sinnällään aseta pohjavaatimuksia juurikaan, mutta luonnollisesti hyvä tarttuvuus saadaan aikaan hyvälle alustalle. Hemmingillä on tehokkaat hiekkapuhalluslaitteet, joilla saadaan pohjat hyvään kuntoon esimerkiksi rautalavaratkaisuissa. ”Myös kattojen pinnoitukset onnistuvat laitteistolla ja toki myös niitä tehdään.”

Mitä on Polyurea?

Polyurea kuuluu elastomeereihin, joita ovat myös mm. polyuretaani, akryyli ja monet kumit. Elastomeerien ominaisuuksiin kuuluu, että ne voivat venyä vähintään kaksinkertaisiksi ja sen jälkeen palautuvat nopeasti alkuperäiseen muotoonsa. Polyurean ominaisuuksia ovat 500 prosentin venymiskyky, vedenläpäisemättömyys ja hyvä kulutuskestävyys. Pinnoitteesta käytetään nimitystä ”hot spray”, sillä se levitetään kuumaruiskutuksena. Aine kovettuu välittömsti jäähdyttyään – vain 45 sekuntia ja päällä voi kävellä.

John Hemming on tuttu monille harrastuksensa kautta. Lue lisää J. Hemming Racing Teamista täältä.

Lue seuraavaksi