Uutiset

Kuljetuskalusto

Parannettua turvallisuutta

Turvallisuus ja taloudellisuus ovat kuorma-auton tärkeimmät ominaisuudet. Koeajossa ollut Mercedes-Benz Actros 2553 täyttää molemmat kriteerit, ja lisää vielä yhden t-kirjaimella alkavan laatusanan eli tyylikkyyden.

Koeajettu yhdistelmä on vuokrattavissa Vehon Charterway Rent -palvelusta.

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on ollut syksystä 2015 pakollinen varuste uusissa kaksi- ja kolmeakselisissa kuorma-autoissa ja niiden vetämissä yhdistelmissä. Mercedes-Benz käyttää järjestelmästä nimitystä Active Brake Assist 4 (ABA 4), mikä tarkoittaa, että kyseessä on myös jalankulkijan tunnistava neljäs kehitysversio järjestelmästä.

Kun jotain jää huomaamatta

Hätäjarrutusavustimen tarkoitus on auttaa kuljettajaa selviämään vaaratilanteista, jotka aiheutuvat havaintovirheistä. Jokaiselle kuorma-autoa ajaneelle on varmasti tuttu tilanne, että toinen tienkäyttäjä jää huomaamatta. Syynä voi olla keskittymisen kohdentaminen väärään suuntaan tai näköyhteyden puuttuminen katvealueen takia.

Tyypillisesti havaintovirheistä aiheutuvia vaaratilanteita syntyy risteyksissä taajama-alueilla. Sellaisissa tilanteissa hätäjarrutusavustin saattaa ehkäistä onnettomuuden. Avustin tunnistaa yllättäen eteen tulevan toisen tielläliikkujan, varoittaa kuljettajaa ja tarvittaessa jarruttaa itsenäisesti.

Mercedes-Benzin Active Brake Assist 4 -avustin toimii lähes kaikissa liikennetilanteissa, myös hämärässä, sateessa, sumussa tai yöaikaan, kun nopeutta on enintään 50 kilometriä tunnissa. Avustin käyttää tutkateknologiaa, joka on suurelta osin riippumaton säästä tai valaistuksesta, ja se pystyy havaitsemaan kiinteät esteet noin 250 metrin, pyöräilijät 150 metrin ja jalankulkijat noin 80 metrin etäisyydeltä.

Katvealueiden vahti

Koeajettavana ollut Actros oli varustettu malliston toiseksi tilavimmalla ohjaamolla, joka on saanut nimen Big Space. Ohjaamo on tasalattiainen ja sinne kiivetään neljän askelman portaikkoa pitkin. Pitkille matkoille ja toistuviin yöpymisiin Big Space -ohjaamo on perusteltu ja sopiva valinta.

Tasalattiainen ohjaamo on korkealla, joten portaikossa on neljä askelmaa. Niitä pitkin ohjaamoon on helppo kulkea. Ohjauspyörän säädön lukitus vapautetaan helppokäyttöisellä jalkapainikkeella, jota ei tule tahattomasti silti painettua. Ensikertalainen joutuu kuitenkin yleensä painiketta hieman haeskelemaan.

Korkealle sijoitettu ohjaamo laajentaa kuitenkin auton ympärille jääviä katvealueita, jolloin taajamassa ajaminen vaatii kuljettajalta erityistä havainnoinnin terästämistä. Esimerkiksi talvikelillä taajamassa olevan kiertoliittymän ajamisessa riittää yhdistelmän kuljettajalla havainnoitavaa ja ajateltavaa vaikka muille jaettavaksi. Silloin ABA 4:n kaltainen turvavaruste on mitä parhain pitämässä sen viimeisen varmistuksen siltä varalta, että jotakin jää huomaamatta. Koeajon aikana ei onneksi sattunut tilannetta, jossa hätäjarrutusavustin olisi joutunut tositoimiin.

Voimalinja kunnossa

Autoon oli valittu 530-hevosvoimainen (390 kilowattia), toisen sukupolven kuusisylinterinen OM 473 -rivimoottori, jonka iskutilavuus on 12,8 litraa. Vaihteistona oli 12-vaihteinen Powershift 3. Kokoonpano riittää vetoauton suurimmalle sallitulle yhdistelmäpainolle, joka on 68 tonnia. Se ei ole kuitenkaan ylimitoitettu, jos perässä on vain yksi perävaunu ja yhdistelmäpaino sen mukainen.

Koeajon reittiin sisältyi monipuolista tiestöä aina taajamasta moottoritiehen. Kolmeakselisen Actrosin vetopöytään oli kytkettynä kuormaamaton B-junan linkkivaunu, joten voimavarat riittivät paremmin kuin hyvin.

Euro 6 -päästönormien täyttäminen edellyttää melko suurikokoista puhdistuslaitteistoa. Sen ja väliakselin väliin ei urealiuossäiliölle jää liikaa tilaa. 6/2-vetotavan autossa kaikki liikenevä tila on käytettävä tarkkaan hyödyksi, jotta polttoainesäiliöstä saadaan kohtuullisen kokoinen.

Osaava vakionopeussäädin

Auton varusteena oli mukautuva ja ennakoiva vakionopeussäädin. Ainakin kevyellä kuormalla automatiikka ennakoi maaston muodot moitteettomasti käyttäen hyödyksi moottorin vääntöominaisuuksia ja vaihteiston vapaarullausta. Vakionopeussäätimen käyttö ohjauspyörän painikkeista on johdonmukaista ja toiminnat on helppo omaksua.

Vakionopeussäätimen ominaisuuksiin kuului myös se, että se osaa sopeuttaa auton nopeuden edellä ajavan ajoneuvon mukaan. Ominaisuus tekee vakionopeussäätimen käytön mahdolliseksi myös vilkkaasti liikennöidyllä tiellä, jossa liikennevirran nopeus vaihtelee.

Hämmennyksen hetki

On kuitenkin huomattava, että tekniikka ei aina ehkä toimi niin kuin sen toivoisi toimivan. Koeajolla sattui tilanne, jossa loivasti vasemmalle kaartuvassa tien kohdassa alkoi erkanemiskaista. Reilusti edellä ajanut auto siirtyi erkanemiskaistalle, ja hidasti asiaan kuuluvasti. Siinä vaiheessa Actrosin päätelmä oli, että edessä on ajoneuvo, joka hidastaa. Niinpä auto jarrutti suhteellisen voimakkaasti. Edellä ajanut auto oli kyllä suoraan edessä, mutta toisella kaistalla, koska tie erkanemiskaistoineen kaartui sopivasti vasemmalle. Sitä ei turvajärjestelmä kyennyt huomioimaan.

Tilanne oli yllättävä ja muistutti, että avustavat järjestelmät, vaikka erinomaisia ovatkin, eivät ole täydellisiä. Hyvää on se, että auto hidasti turhaan eikä jättänyt hidastamatta silloin, kun piti. Toivoa sopii, että takana ajaneille ei aiheutunut suotta jännityksen hetkiä.

Ohjaamoon syntyy lisää tilaa, kun vuoteet nostaa ylös. Alemman vuoteen alta paljastuvat luukut istuimien takana oleviin tavaratiloihin. Verhoilematon muovipinta on hieman kolkon tuntuinen. Alavuode alas laskettuna tunnelma on jollain tavalla kodikkaampi

Kuljettajan tilat kohdallaan.

Kuljettajan työolot Mercedes-Benz Actrosin Big Space -ohjaamossa ovat kohdallaan. Ajoasennosta saa mieleisen, sillä ohjauspyörän ja istuimen säätövarat ovat hyvät. Tasalattiaisessa ohjaamossa on helppo liikkua. Vuoteita on kaksi, ja ne voidaan kääntää takaseinää vasten.

Säilytystiloja on sekä pienille tavaroille että isommille nyssäköille. Tuulilasin yläpuolella on sekä kannelliset säilytystilat että avohyllyt ja kojetaulun alapuolella on kuljettajan ulottuvilla kaksi vetolaatikkoa. Alavuoteen alta voi vetää esille jääkaapin ja säilytyslaatikon, joidenka kannet toimivat myös pöytätasoina. Etuistuinten takana oleviin tavaratiloihin pääsee käsiksi sekä ulkoa että sisältä.

Mittaristo ja sen keskellä oleva infonäyttö ovat selkeitä. Nykytyyliin infonäyttö osaa kertoa hyvin monipuolisesti tietoa autosta. Mercedes-Benzin suunnittelijat ovat kuitenkin osanneet tehdä valikkorakenteesta johdonmukaisen, joten tarvittaessa tietoa löytyy ilman ohjekirjan apuakin melko helposti.

Mercedes-Benzin mittaristo on selkeälukuinen. Keskusnäytön valikkorakenne on kaksitasoinen, joten paljon tietoa on helposti löydettävissä.

Multimedialaitteiston yhteydessä on oma näyttönsä, mutta sen välittämä kuva ei ole aivan mittariston näytön veroinen. Näytön grafiikka on laadittu niin, että se houkuttaa käyttämään laitteistoa koskettamalla näyttöä. Käyttö tapahtuu kuitenkin säätöpyörällä ja painikkeilla, mutta niiden rinnalle jaa kaipaamaan kosketusnäyttöä.

Osta omaksi tai vuokraa

Kaukoliikennekäyttöön Mercedes-Benz Actros 2553 on hyvä vaihtoehto. Maastontunteva vakionopeussäädin PPC (Predective Powertrain Control) on ehdoton valinta yhdeksi varusteeksi. Hyvä kuljettaja saattaa päästä hetkellisesti jopa pienemmällä kulutuksella, mutta PPC on väsymätön taloustaituri, joka ajaa taloudellisesti aamusta iltaan.

Jos Mercedes-Benzin hankinta kiinnostaa, yksi tapa on vuokrata sellainen, ja kokeilla omissa töissä, miltä auto tuntuu. Koeajettu autokin kuuluu Vehon monipuoliseen CharterWay Rent -vuokrakalustoon.

Lue seuraavaksi