Uutiset

Kuljetuskalusto

Pandapariskunta matkasi Suomeen DHL:n kuljetuksella

Lento- ja merirahtikuljetusten asiantuntija DHL Global Forwarding on hoitanut pandapariskunnan muuton Chengdusta, Kiinasta Ähtärin eläintarhaan ilmastoneutraalisti – kuljetuksen hiilidioksidipäästöt kompensoidaan ilmastonsuojeluprojektin kautta. Nelivuotias urospanda Pyry ja kolmivuotias naaraspanda Lumi saapuivat Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle torstaiaamuna 18.1. omalla charterlennollaan.

Pandojen matka Dujiangyan pandakeskuksesta alkoi keskiviikkona 17.1. ja vei ensiksi Chengdun lentokentälle, mistä ne lensivät ilman välilaskua noin 6500 kilometriä Helsinki-Vantaalle Iljushin 76 -rahtikoneella, seuralaisinaan mm. kaksi eläintenhoitajaa ja kaksi eläinlääkäriä sekä matkaeväänään 120 kg bambua. Pandoja oli

Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen lumipyryssä.

lentokentällä vastaanottamassa arvovaltainen virallinen valtuuskunta sekä Suomesta että Kiinasta. Sieltä pariskunnan matka jatkui maanteitse DHL:n kuljetuksella kohti Ähtäriä ja kaupunkilaisten järjestämiä pandakarnevaaleja.

”DHL:n kuljetusasiantuntemusta on usein ennenkin käytetty eri puolilla maailmaa uhanalaisten eläinten suojeluprojekteissa”, kertoo DHL Global Forwardingin Suomen-toimitusjohtaja Veli-Matti Qvintus.

”Haasteellisten kuljetusten suunnittelu ja toteutus on osa ammattitaitoamme. Konsernimme ympäristötavoitteiden hengessä hoidimme kuljetuksen ilmastoneutraalisti, eli koko kuljetuksen päästöt kompensoidaan sertifioidun GoGreen-ilmastonsuojeluhankkeen kautta.”

Ilmastoneutraalissa GoGreen-palvelussaan DHL ostaa hiilipäästöhyvityksiä tarkoin valituista ilmastonsuojeluprojekteista, joilla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä ja siten toimitaan paikallisten yhteisöjen hyväksi. Pandalennon laskennalliset päästöt ovat 230 tonnia CO2e:ta. Niiden kompensointiin valitussa projektissa tuetaan Kiinassa Sichuanin maaseudulla köyhiä perheitä siirtymisessä hiilen polttamisesta biokaasulla toimiviin keittolevyihin päivittäisessä ruoanvalmistuksessaan. Deutsche Post DHL -konsernin tavoitteena on vähentää logistiikkaansa liittyvät päästöt nollaan vuoteen 2050 mennessä, ja hiilineutraalien palvelujen tarjoaminen on siinä yksi tärkeä osa-alue.

Suomi ja Kiinan kansantasavalta allekirjoittivat viime keväänä 15-vuotisen yhteistyösopimuksen jättiläispandan tutkimus- ja suojeluhankkeesta. Lumin ja Pyryn sijoittaminen Ähtärin eläinpuistoon on osa sopimusta.

Suomen ilmasto-olosuhteet vastaavat olosuhteita pandojen kotivuorilla Kiinassa. Suomessa pandoille on tarjolla luminen ja kylmä talvi. Tämä on yksi keskeinen syy sille, miksi Kiinan panda-asiantuntijat halusivat sijoittaa pandat juuri Ähtäriin ja Suomeen. Ähtäri tarjoaa pandoille niille mieluisat lajityypilliset olosuhteet, jotka toivottavasti mahdollistavat myös niiden luonnonmukaisen lisääntymisen.

Ähtäri Zoohon rakennettu jättiläispandojen luonnonmukainen tarha-alue on yksi maailman suurimmista. Kiinan metsähallinnon pandakeskuksen huippuasiantuntijat tarkastivat Ähtärin Snowpandatalon marraskuussa ja totesivat rakennuksen ja ulkotarhat parhaiten toteutetuksi Kiinan ulkopuolella.

DHL Global Forwarding on Deutsche Post DHL -konsernin maailmanlaajuisiin lento- ja merirahtikuljetuksiin erikoistunut liiketoimintayksikkö. Se on maailman suurin lentorahtihuolitsija ja alansa markkinajohtaja myös Suomessa.

Lue seuraavaksi