Uutiset

Kuljetuskalusto

Ollaan varovaisia

Tehdessäni juttua hinausautosta keskustelin hinausalan ammattilaisen kanssa tietysti auton ominaisuuksista, mutta myös monista muista ajoneuvojen hinaamiseen liittyvistä asioista. Tälläkin kerralla yhtenä puheenaiheena oli liikenteessä tehtävän hinaustyön turvallisuus, tai ehkä enemmänkin sen puuttuminen.

(Kuva: Antti Valkonen)

Teknisen vian tienvarteen uuvuttaman auton hinaaminen ei yleensä alan ammattilaiselle ole sellaisenaan hankalaa, vaikka autojen ja päällirakenteiden suunnittelijat eivät aina ole muistaneet ottaa huomioon sitä, että heidän ideoidensa tuotoksia joudutaan joskus siirtämään hinausauton avulla. Haasteen ja vaaran tuo mukanaan muu liikenne, joka kulkee hinausauton kuljettajan työmaan ympärillä.

(Kuva: Antti Valkonen)

Vaikeusaste kasvaa aivan toiseksi, kun onnettomuuden jälkeen kaivetaan ajoneuvo takaisin tielle ja siirretään vaurioitunut ajoneuvo mahdollisimman turvallisesti pois tapahtumapaikalta. Hinausta valmistelevia töitä ei välttämättä pysty tekemään turvallisuuden kannalta optimaalisessa tai edes vähiten huonossa paikassa.

Liikennemäärät teillämme kasvavat vuosi vuodelta. Vähintäänkin samassa suhteessa vaikuttaisi ajattelemattomuus kasvavan liikenteessä. En halua sanoa, että kyse on välinpitämättömyydestä, sillä uskoakseni valtaosa tienkäyttäjistä kyllä välittää turvallisuudesta, jos vain huomaavat ajatella oikealta kantilta.

Herätellään siis ajatuksia esimerkin avulla. Kuten tiedämme, jos kuorma-autoa joudutaan hinaamaan vetävien akseleiden varassa, täytyy voimansiirron yhteys vaihteistolle katkaista. Yleensä se tarkoittaa kardaaniakselin irrottamista. Ken sen on tehnyt edes korjaamo-olosuhteissa, tietää tehtävän työlääksi. Kun sama tehdään kymmenen sentin sohjossa tien laidassa, ja muu liikenne suhahtaa metrin päästä maantienopeudella, on tehtävä paljon muutakin kuin työläs. Entäpä jos sen liikenteen puolen käsijarrusylinterin saakin ruuvattua auki vain ulkopuolelta akseleiden välistä kurkottelemalla?

Viimeistään silloin, kun näemme vilkkuvat varoitusvalot, meidän muiden tielläliikkujien olisi hyvä ajatuksissamme asettua tien varressa työtään tekevien asemaan ja toimia niin kuin itse haluaisimme sellaisessa tilanteessa toimittavan: Hidastetaan vauhtia ja sivuutetaan tilanne mahdollisimman suurella turvavälillä.

Teillämme tapahtuu vuosittain onnettomuuksia, joissa törmätään hinausta valmistelevaan hinausautoon, eikä niistä aina ole selvitty pelkillä materiaalisilla vaurioilla. Ehkä ajatukset ovat olleet muualla ja tilanteen arviointi mennyt pieleen.

Toivottavasti me tienkäyttäjinä osaisimme suhtautua näihin liikenteen erikoistilanteisiin niin, että tien laidassa arvokasta työtään tekevät auttajat voisivat tehdä työnsä turvallisin ja luottavaisin mielin. Onhan meidän kaikkien etu, että vaurioituneet ajoneuvot saadaan siirrettyä pois liikennettä vaarantamasta mahdollisimman ripeästi.

Hyvää ja turvallista matkaa.

Jussi Mikkola, toimituspäällikkö


Tämä kirjoitus on Konepörssin numero 1/2019 kuljetusosion pääkirjoitus.

Lue seuraavaksi