Uutiset
Nummelan päällirakentaja

Vuosituhannen vaihteen tienoilla Terex-Atlas oli verrattain vieras merkki suomalaisille nosturiautoilijoille, mutta nyt se on jo kiinteä osa nosturimarkkinoitamme. Vuonna 1945 alkanut Atlas-nostureiden tuotanto osasi kiertää suomalaismarkkinat verrattain kauan, sillä merkin maahantuonti alkoi meillä vasta kolme vuotta sitten. Tätä ennen Suomeen oli tosin saapunut yksittäisiä nostureita lähinnä käytettyjen autojen tuonnin vanavedessä. Vuonna 2001 Terex-konserni osti Atlas-nosturitehtaan ja nykyään tuotteita kaupataan Terex-Atlas tuotemerkillä.
– Tähän mennessä olemme myyneet suomalaiskäyttäjille noin 100 uutta kappaletavaranosturia ja merkin koko kannan uskon olevan noin 300 nosturin tasolla, summaa Jyrki Nykänen Kranic Oy:stä.
Nykäsen mukaan Terex-Atlas-nostureiden kysyntä on lisääntynyt koko ajan tietoisuuden ja käyttäjäkokemusten lisääntymisen myötä. Monet käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä varsinkin tukevaan ja koeteltuun rakenteeseen.
– Terex-Atlas-nosturit on kaikki suunniteltu raskasta kourakäyttöä silmälläpitäen, joten niissä on rauta oikeassa kohdassa.
Varastosta tai tilaten
Menneen vuoden markkinat olivat hyvin mielenkiintoiset, kauppa kun kävi vuoristoratamaisesti. Tarkasteltaessa koko vuotta, Terex-Atlas-tuotteilla tulos oli Nykäsen mukaan nousuvoittoinen. Alkuvuodesta varsin monen kaupan voitti se merkki, jonka toimitusaika oli kaikkein lyhin. Kranic vastasi markkinoiden kysyntään verrattain suurella varastonostureiden määrällä.
– Yleisimpiä malleja löytyi pitkin vuotta hetitoimitukseen, parhaimmillaan meillä oli liki 20 nosturia pihassa odottamassa asiakasta, kertoo Nykänen.
Terex-Atlas-nostureiden valikoima kattaa nostotarpeet yhdestä tonnimetristä 60 tonnimetriin saakka, mutta suomalaiskäyttäjille on tarjottu nostureita lähinnä 12-24 tonnimetrin kokoluokissa viitenä eri versiona. Tämä on se kokoluokka, jota pidetään varastossa jatkuvasti.
Nykäsen kokemusten mukaan suomalaisautoilijat haluavat entistä varustellumpia työkaluja, mikä edellyttää myös varustellumpia nostureita. Niinpä kaikki Suomeen tuotavat varastokoneet kantavat mukanaan hyvää varustetasoa, johon kuuluu muun muassa tukijalkojen käyttö radio-ohjaimella, lisähydrauliikka kouralle ja kääntäjälle sekä työvalot, joiden hallinta tapahtuu sekin radion avulla. Kaikki varastokoneet ovat sävyltään oransseja, joskin tehdastilauksena väriksi voi valita minkä tahansa sävyn RAL-kartasta.
– Asiakkaan tehtaalta tilaamista nostureista joka kolmas on maalattu oman toiveen mukaisella värillä.
Markkinat odottavat
Kranicin myymien nostureiden asennukset ja huollot hoidetaan yleensä yhteistyössä paikallisten asennus- ja huoltoliikkeiden kanssa.
– Asennustyössä pyrimme käyttämään asiakasta lähellä olevaa, hänelle jo tuttua korjaamoa, missä on työhön tarvittava osaaminen ja tietotaito, summaa Nykänen, jonka mukaan asennuksen jälkeinen säätötyö tehdään useimmiten Kranicin henkilöstön turvin.
– Olemme kouluttaneet Terex-Atlaksen saloihin useita sopimuskorjaamoiden asentajia ja kevään aikana lähetämme kurssille jälleen muutaman asentajan oppia saamaan.
Terex-Atlas-nostureiden varaosahuolto hoidetaan paljolti Saksan Bremenissä sijaitsevan keskusvaraston avulla. Nummelassa pidetään lähinnä yleisempiä huolto-osia, kuten tiivisteitä ja letkuja. Hyllyssä pidetään myös sähköosia, kuten radio-ohjauslaitteita.
– Keskusvarastolta tilaamme osat aina suoraan asiakkaalle, koska osat eivät saa lisäarvoa Nummelassa käynnistä. Näin asiakas saa varaosat nopeasti ilman välikäsiä.
Nosturikauppiaan puhelin soi haastattelun aikana useaan otteeseen ja soitoista ilahduttavan moni liittyy tavalla tai toisella uuden nosturin hankintaan.
– Kyselyt ja tiedustelut eivät oikeastaan ole hiipuneet yhtään, joskin päätökset viipyvät nyt aikaisempaa pidempään. Investoinneissa ollaan varovaisempia, nyt saatetaan vaihtaa joko nosturi tai auto, muttei koko yhdistelmää kerralla, pohtii Nykänen tämän hetken markkinatilannetta.
Nykäsen mukaan merkittävä nosturikaluston työllistäjä, rakennusteollisuus elää tällä hetkellä hiljaiseloa, joskin monella muulla sektorilla kuten maarakennus- ja kunnallisissa töissä työllisyys näyttää edelleen verrattain hyvälle. Siinä mielessä tulevaisuus ei huoleta nosturimyyjää.
– Nostureissakin pitoajat saattavat venyä jonkin verran, mutta kymmenvuotistarkastuksista johtuen vaihto tulee ajankohtaiseksi jossakin vaiheessa, tietää Nykänen, jonka mukaan nosturin palvelusaika aktiivikäytössä on ollut kuudesta kahdeksaan vuotta. Tällä hetkellä yleisin vaihtonosturi on 2000 luvun alkupuolelta.
Aktiivivuosien jälkeen nosturilla on edessään vielä useita käyttövuosia esimerkiksi vaihtolava-autossa, jossa tarve on ammattimaista, joskin satunnaista. Nykäsen mukaan ammattikäyttöön menee edelleen 1980-luvulla tehtyjä nostureita.
Koukkulaitteita ja sorakuljettimia
Terex-Atlas valmistaa vuositasolla noin 3000 kappaletavaranosturia lähinnä eurooppalaisille markkinoille. Saksassa valmistettavat nosturit ovat saavuttaneet markkinajohtajuuden niin kotimarkkinoilla kuin Englannissakin. Nykäsen arvioiden mukaan Terex-Atlaksen markkinaosuus Suomessa oikeuttaa tällä hetkellä kilpaillulle kolmannelle sijalle kahden valtamerkin jälkeen.
Terex-Atlas on tunnettu pitkistä valmistussarjoista, malliuudistuksia ei siis julkisteta vuosittain. Nykäsen mukaan tuotteiden koekäyttö ennen sarjatuotantoa on erittäin pitkäjänteistä työtä, joka näkyy pitkissä valmistussarjoissa.
– Tämä on taasen jälkimarkkinoinnin kannalta erittäin tärkeä ja sitä helpottava seikka, koska nostureissa käytetään usean vuoden ajan samoja komponentteja, muistuttaa Nykänen.
Nostureiden ohella Kranic Oy maahantuo ja markkinoi myös Meillerin koukkulavalaitteita sekä kippilavoja ja -sorapuoliperävaunuja. Nykäsen mukaan kippipuolikkaiden käyttö lisääntyy vähitellen myös Suomessa, joskin kehitys on erittäin hidasta.
– Vuosittain myymme joitakin perävaunuja sekä lavapaketteja, joskin varaosahuolto on meille erittäin tärkeä osa edustusta. Meiller-kanta on Suomessa verrattain suuri käytetyn kaluston tuonnin ansiosta, selventää Nykänen yhteistyötään saksalaistoimittajien kanssa.
Nykäsen ohella Kranic työllistää kolme työntekijää, joista yksi huolehtii jälkimarkkinoista ja kaksi työskentelee huoltopuolella. Vuosittain yritys valmistaa kymmenkunta rahtilavaa lähinnä erikoiskäyttöön.
– Emme kilpaile massavalmistajien kanssa, sillä me teemme lähinnä esittelyautoja maahantuojille ja erikoistuotteita, joissa vaaditaan esimerkiksi alhaista lastauskorkeutta.
Ari Perttilä