Uutiset

Kuljetuskalusto

NTM edustaa Krone-perävaunuja

Viime helmikuussa Krone-perävaunujen myynti, huolto ja jälkimarkkinointi Suomessa siirtyi Närpiön Puu ja Metalli Oy:n eli NTM:n vastuulle.

Äkkiä ajatellen saattaa tuntua erikoiselta, että pitkät perinteet omaava suomalainen perävaunu- ja päällirakennevalmistaja ottaa hoitaakseen myös suuren eurooppalaisen valmistajan edustuksen Suomessa. NTM:n perävaunu- ja päälirakenneliiketoiminnan johtaja Mats Winter ymmärtää ihmetyksen ja toteaa, että yhteistyöhön on kyllä aivan järkeenkäyvät perusteet.

Krone-edustus

Aloite Kronen ja NTM:n yhteistyön aloittamisesta tuli Kronen suunnalta. ”Krone haki suomalaiseksi kumppanikseen yritystä, jolla hyvä maine sekä riittävästi resursseja ja osaamista hoitaa kaikki edustukseen liittyvät tehtävät,” kertoo Mats Winter yhteistyön taustoista ja jatkaa: ”Sekä NTM että Krone ovat perheyhtiöitä ja yrityskulttuurimme ovat hyvin saman tapaisia.”

Fahrzeugwerk Bernard Krone GmbH valmistaa noin 45000 yksikköä vuodessa. Karkeasti tuotteet voi jakaa kolmeen ryhmään; konttialustat, pressukapellit ja avolavat sekä eristetyt rakenteet. Suomen markkinoita katsottaessa pressukapellit, konttialustat ja pakasteperävaunut puoliperävaunuina ja jossain määrin keskiakseliperävaunuina ovat Winterin mukaan keskeisimmät tuotteet.

Toisiaan täydentävät tuotteet

Myyntipäällikkö Simo Isohanni korostaa, että Kronen tuotteet täydentävät NTM:n  perävaunutarjontaa. ”Kronen valttina on korkean laadun lisäksi suuren tuotantomäärän myötä edullinen hinta. Voimme myös tarjota kilpailukykyiseen hintaan kokonaisuutta, jossa on NTM:ltä  vetoauton päällirakenne ja dolly sekä puoliperävaunu Kronelta”, Isohanni kertoo.

Kronella on valmiudet myös asiakaskohtaiseen räätälöintiin. Esimerkkinä tästä olkoon niin sanottu Nordic Edition -versio, jossa on muun muassa 16 tonnin vetotappipaino. Kent Borg, myyntipäällikkö hänkin, kertoo, että asiakkaan toiveita kuunnellaan saksassa tarkkaan, mutta aina ei toiveiden toteuttaminen ole Kronen tuotannossa mahdollista tai kannattavaa.

”Joskus on viisaampaa tehdä koko perävaunu meidän omalla tehtaalla. Tärkeintä on kuitenkin toimittaa asiakkaalle sellainen yksikkö, jonka hän tarvitsee”, Kent Borg kertoo.

Kauppa Kronen vaunuilla on lähtenyt käyntiin hyvin. ”Yhtään ei kylläkään ole luovutettu Närpiössä”, toteaa Mats Winter. Selitys on kuitenkin aivan ymmärrettävä. Pääosa vaunuista luovutetaan NTM:n Lapinjärven toimipisteestä, sillä on turha tuoda tyhjää vaunua Pohjanmaalle, vaikka asiakaskin olisikin samalla suunnalla. Jo kotimatka voidaan tulla kuormattuna. Myös nouto suoraan tehtaalta on mahdollinen.

Kasvua viennissä

Närpiössä luovutetaan kuitenkin oman tehtaan tuotteita, jopa hieman tihentyvään tahtiin. NTM:llä perävaunujen tuotantomäärä on tänä vuonna ollut lähes 20 prosenttia edellisvuotta korkeampi, tosin kasvu on tullut viennistä. Toimitukset kotimaahan eivät ole juurikaan lisääntyneet, joskin pientä positiivista virettä on havaittavissa. ”Viisiakselisia, paripyörällisiä vaihtolavaperävaunuja on mennyt mukavasti kaupaksi”, kertoo Simo Isohanni. ”Kierrätys lisääntyy koko ajan ja kuljetukset tapahtuvat paljolti vaihtolavoilla”, hän jatkaa. Kent Borg lisää, että NTM:n vaihtolavaperävaunu on vahva ja asiakkaiden toiveiden mukaan kehitetty tuote. ”Pyrimme valmistamaan aina muutaman vaunun esittelykäyttöön. Tahtoo vain käydä niin, että ne myydään saman tien tai jopa ennen valmistumistaan”, Borg toteaa.

Asiakkaista huolehtimista

Kuin todisteeksi edelliselle, jutuntekopäivänä pihalla-alueella ollut esittelytarkoitukseen valmistettu vaihtolavaperävaunu lähti uuden omistajan matkaan. Kuljetusyrittäjä Jouko Hyttinen Seinäjoelta kävi noutamassa uuden vaunun täydentämään J. Hyttinen Ky:n kalustoa. Ennestään Hyttisellä on kaksi NTM:n valmistamaa vaihtolavaperävaunua. Mats Winter tähdentää sitä, että NTM:llä halutaan pitää asiakkaasta huolta myös sen jälkeen, kun uusi yksikkö on lähtenyt asiakkaan matkaan. ”Tavoitteemme on, että tuotteemme ja jälkimarkkinointimme ovat niin hyviä, että asiakas tulee meille uudelleen hankkiessaan uutta kalustoa. Tämänpäiväinen osoittaa, että olemme onnistuneet,” Winter toteaa.

Perinteikäs perheyhtiö

Ab Närpes Trä och Metall — Närpiön Puu ja Metalli Oy on 65-vuotias perheyritys, joka elää ajan hermolla, katsoo tulevaisuuteen ja kunnioittaa perinteitä. Krone-kumppanuuden ansiosta NTM voi tarjota entistäkin kattavamman tuotevalikoiman kuljetuskaluston tarvitsijoille.

Lue seuraavaksi