Uutiset

Kuljetuskalusto

Nosturimiehet koolla Forssassa – Mutkapuomi Meeting

Forssan Autokeitaan pysäköintipaikalla nähtiin kesän viimeisenä lauantaina runsas kattaus tyylikkäitä kappaletavaranosturiautoja kokoontumisajon merkeissä. Tilaisuus oli avoin myös yleisölle, joten kaikki halukkaat pääsivät tutustumaan näihin korkealle kohoaviin puomeihin ja niitä kuljettavaan kalustoon.

Mutkapuomi Meeting keräsi elokuun lopussa reilut kolmekymmentä kappaletavaranosturein varustettua kuorma-autoa Forssan Autokeitaan pysäköintipaikalle.

Nosturiauto satavuotiaan Suomen hengessä. Taistelumieli elää. Periksi ei anneta.

Nyt kolmannen kerran järjestetty Mutkapuomi Meeting keräsi paikalle reilut kolmekymmentä autoa miehistöineen. Leppoisissa merkeissä vietettävään tapahtumaan ei liity suoranaisesti kaupallisia intressejä, mutta paikalla nähtiin myös muutamia laitekauppiaita. Paikalle saapuneiden autokuntien päivä kului toisten autoja ihastellen ja eri puolelta Suomea tulevien yrittäjien kanssa kontakteja luoden.
”Alun perin ”Esson baarin” ikkunapöydässä virinnyt ajatus konkretisoitui muutama vuosi sitten itse tapahtumaksi”, sanoo tämänvuotisen Meetingin puuhamies tuusulalainen Timo Koski. Mukana tässä kahvipöytäkeskustelussa olivat Timon lisäksi Janne Isokääntä Järvenpäästä sekä netin välityksellä ”Puuhis” Lindqvist Paimiosta. Kaikki miehet ovat pitkän linjan puomin heiluttelijoita, joten rakkaus lajiin toimi hyvänä kimmokkeena. Perustavaa kokousta edelsi Facebookissa käyty vilkas keskustelu jonkinlaisen tapahtuman järjestämisestä. ”Puuhiksen” perustamassa ja ylläpitämässä Nosturikuskit facebook-ryhmässä asia sai niin paljon kannatusta ja innostusta, että päätettiin vihdoin ruveta järjestämään tapahtumaa. Siitä ajatus sitten jalostui vielä yhteistyössä Jouni Leinon kanssa kokoontumisajon kaltaiseksi Mutkapuomi Meetingiksi.

Tämän päivän nosturiautot ovat näyttäviä laitteita. Tässä länsirannikolla operoivan Jesse Pihalan kesällä käyttöönotettu yhdistelmä. Päällirakenteet ovat kokkolaisen Tyllis Oy:n käsialaa.

Meetingissä nähtiin myös laitekauppiaita. Lietolainen TKV Kuljetus Oy oli tuonut näytille Volkswagen Crafteriin integroidun Easy Lift EV150 -henkilönostimen. Yritys tuo maahan ja jälleenmyy Easy Liftin ja myös Ferrarin nostinlaitteita.

Samanhenkiset yhteen
Tapahtuman ideologia on yksinkertainen. Nosturihenkiset ihmiset kokoontuvat yhteen laitteidensa kera vaihtamaan kuulumisia ja tietenkin poikamaiseen tyyliin vertaamaan välineitä. Ryhmän yhteinen nimittäjä on kappaletavaranosturilla varustettu kuorma-auto.
”Toki mukana on muitakin samanhenkisiä kuskeja, vaikka autossa ei nosturia olisikaan”, sanoo Timo. Nosturimiehet ja naiset, kuten myös monet muut ammattiryhmät, pitävät paljon yhteyttä keskenään ja omaavat samankaltaisen huumorintajun ympäri koko maan. Timon mukaan tällainen tapahtuma on hyvä keino tavata toisia ammattiveljiä leppoisissa merkeissä ilman työkiireitä. Meetingissä monille puhelimesta tutuille ihmiselle saadaan kasvot ja tietenkin samalla luodaan uusiakin kontakteja. Mukana olleet laitteet ovat pääasiassa kuormaus- ja asennuskäyttöön tarkoitettuja kappaletavaranostureita. Timon mukaan suurin työllistäjä niille on tänä päivänä rakennusala. Nosturikuskit kuljettavat varusteita ja rakennustarvikkeita työmaille ja usein hoitavat itse asennukset tai toimivat asentajien nostoapuna esimerkiksi lasiasennuksissa tai teräsrakenteiden sovituksissa.
”Verkostoitumisen myötä pystymme tarjoamaan asiakkaille parasta mahdollista palvelua sekä edistämään ryhmämme työllistymistä maan laajuisesti”, sanoo Timo Koski. ”Kysymys ei ole missään tapauksessa mistään mystisestä salaseurasta, vaan epävirallisissa merkeissä tapahtuvasta positiivishenkisestä tapaamisesta. Ja jos ei olla kavereita ennen tapahtumaa, niin sen jälkeen ainakin ollaan.”

Tulevaisuuden nosturikuski Elias Hietanen testaamassa Hiabin nosturia isän opatuksella. Hiabin Richard Sillman seurailee vierellä.

Forssassa hyvät puitteet
Ensimmäinen kokoontuminen pidettiin pari vuotta sitten Forssan Autokeitaan aukiolla. Toisena vuotena oltiin Hyvinkään Rekka-Rastilla.
”Tänä vuonna tultiin taas Forssaan, etenkin kun paikallinen Autokeitaan yrittäjä on myötämielisen innostuneesti mukana tapahtumassa tarjoten kenttäpaikan sekä esimerkiksi sosiaalitilat pidempään viipyville. Autokeitaan sijaintihan on hyvä, se on kaikille sopivan kaukana”, naurahtaa Timo. Tapahtuma oli tälläkin kertaa rento ja leppoisa. Kentälle kokoontui Timon laskujen mukaan reilut 30 autoa ympäri Suomen. Pohjoisin kävijä tuli Kokkolasta. Pääkaupunkiseudulta odotettiin hieman enemmän autokuntia, mutta liekö

Mutkapuomi Meetingin puuhamies Timo Koski edustamansa yrityksen nosturiauton nokalla. Meeting itsessään oli täysin ”tittelit pois” -kokoontuminen. Onnistuneita tapahtumia syntyy, kun on asialleen innokkaita ihmisiä. Tässä yksi sellainen.

hieman sateinen sääennuste karsinut lähtijöitä. Meetingissä ei kuitenkaan sadetta saatu, vaan upeita nosturiautoja pääsi ihastelemaan hyvissä olosuhteissa. Suurin tai Timon termein ulottuvin paikalla ollut nosturi ylsi 44 metriin (vaakaulottuma). Yleisin koko on nykyisin 30–32 metrin ulottuman nostimet. Niitä nähtiinkin paikalla useita. Timon mukaan myös tällä alalla laitteistojen koot kasvavat koko ajan. Yli sadan tonnimetrin nostureita liikkuu teillämme koko ajan enemmän. Mutkapuomi Meetingin renkaiden potkinnan ja nosturivertailujen lisäksi alan miehille oli tarjolla leikkimielinen nosturin ajotaitokilpailu, joka suoritettiin ammattimaisella kilparadalla. Jatkossa tullaan Timon mukaan ehkä järjestämään jotain muutakin ohjelmaa tai teemaa, aika näyttää. Hän itse luotsaa Keravalla toimivaa Härmän Nostopalvelua. Timon vuonna 1985 alkanut ura jatkuu edelleen vilkkaana nosturiautojen parissa.

 

 

Lue seuraavaksi