Uutiset

Kuljetuskalusto

Nosta yritystaloutesi tietoutta, hinnoittele oikein!

Kuka muistaa vielä aikaa, jolloin tuloslaskelmassa on myyntikate ja käyttökate näkyvissä?
Kirjanpitolaki muuttui muistaakseni vuonna 1994 ja sen mukana meni pesuvesi. Kateperusteinen tuloslaskelma poistui virallisista tilinpäätöksistä. Siinä ei sinänsä ole mitään negatiivistä. Kilpailijat eivät kykene enää seuraamaan kilpailijoittensa myyntikatteita! Nykyisin virallinen tuloslaskelma on tosi lyhyt ja samoin epävirallinen pitkä tuloslaskelma on yhtä ”pötköä” ja näin raportointi ei ole oikealla tasolla. Nyt tuhannet kirjanpidot ja tilinpäätökset tehdään vain verottajaa varten.


Suosittelemme lämpimästi tilikartan muuttamista yrittäjäystävälliseksi siten, että kyetään rakentamaan suoriteperusteinen kateperusteinen tuloslaskelma, jolloin myyntikate näkyy euroissa ja prosenteissa tai per/kappale, per/tunti tai per/km. Mikä tahansa avain jakajaksi, josta on hinnoittelussa apuna.
Osaavat kirjanpitäjät kertovat miten saat helposti hyvän työvälineen hinnoittelun pohjaksi ja jälkilaskelmien laskemiseksi ennen kaikkea tuloksen seurantaan.

Kun teet vuosi/kuukausibudjettia niin tee siten että käännät tuloslaskelman väärinpäin ja aloitat tuloksesta (tulostavoite esim. 15 % liikevaihdosta = yrittäjäpalkka)

Esimerkki:
+TULOSTAVOITE (15 % LIIKEVAIHDOSTA)
+VEROT (OY 20 %)
= TULOS ENNEN VEROJA
+KORKOMENOT
– MUUT KULUT JA TUOTOT +
=LIIKEVOITTO
-POISTOT (suunnitelman mukaiset poistot)
=KÄYTTÖKATE
+ KIINTEÄT KULUT
=MYYNTIKATE (€, %, tuntia kohti/ euroa per km)
+MUUTTUVAT KULUT
=LIIKEVAIHTO

Vaadi kirjanpitäjältäsi kateperusteinen tilikartta, jonka voitte yhdessä suunnitella. Lisäksi kuukausikirjanpidon lyhyt ja pitkä tuloslaskelma, jossa näkyy myyntikate euroissa, prosenteissa ja esimerkiksi laskutustunneissa tai euroa per/km.


Nyt on hyvä hetki panna talous kuntoon ja kulut kuriin seuraamalla erityisesti kulurakenteita ja pyytämällä tarjouksia esimerkiksi vakuutuksista ja muista kiinteistä kuluista. Tee vertailu, onko järkevää ostaa leasing-auto tai osamaksulla. Leasing-autoa, vuokra-autoa et saa kalustoosi kirjattua ja se ei kelpaa Traficomille omaisuutena. Leasing-kalustosta et saa selville myöskään korkoprosenttia.

Lopuksi:

”Laske päiväsi oikein, että saat viisaan sydämen” Tämä merkillinen kriisiaika antaa meille enemmän aikaa miettiä omia työsuunnitelmia ja kehittää uutta. Älä lannistu ja masennu, sillä nyt on kaikki mahdollisuudet myös onnistua. Vaikka nyt sinusta tuntuu, että kaikki romahtaa alta, niin muista että se ei ole omaa syytäsi, eikä epäonnistumista tarvitse hävetä!

Osmo Kalmari/Kalmariunion Oy