Uutiset

Kuljetuskalusto

Neljännesvuosisata alumiiniosaamista

Alucar Oy aloitti alumiinisten puutavara-autojen varustamisen vuonna 1984 jatkaen edelleen samalla, hyväksi havaitulla kurssilla. Paikoilleen ei kuitenkaan ole jääty, sillä jatkuvan tuotekehityksen kautta markkinoille on tuotu niin uusia tuotteita, alumiiniprofiileja kuin -laatujakin.

– Tällä hetkellä moni toimija pohtii metsäteollisuuden ja puukuljetusten tulevaisuuden suuntaa. Me olemme kuitenkin päättäneet jatkaa pyöreän puun parissa, summaa toimitusjohtaja Anssi Alasaari.

Taantuma ja kaluston kysynnän romahtaminen on näkynyt myös Alucarin tuotantotiloissa. Tilauskannan lyhentyessä Maksamaalla onkin panostettu entistä enemmän tuotekehitykseen, tuotannon hiomiseen ja koulutukseen.

– Olemme tuoneet markkinoille muun muassa viisi uutta alumiiniprofiilia ja tuotevalikoimaa on muutenkin käyty läpi, jotta palettimme olisi kunnossa seuraavan nousukauden alkaessa, linjaa Alasaari.

Toimitusjohtajan mukaan viimeinen vuosi on ollut varsin haasteellinen yritykselle, joka on suoraan riippuvainen metsäteollisuuden suhdanteista.

– Muutosten nopeus tuntuu olevan varsin kiivas, joten niiden ennustaminen on erittäin vaikeaa. Vuosi 2008 oli meille ennätyksellinen ja liikevaihtomme kasvoi kolmanneksella edellisvuoteen verrattuna. Tänä vuonna markkinat ovatkin sitten romahtaneet ennennäkemättömällä tavalla kaikkialla maailmassa, harmittelee tuotteitaan yli 20 maahan toimittaneen Alucarin toimitusjohtaja.

Taantuma on näkynyt pohjalaisyhtiössä lomautusten ohella myös koulutuksena ja tuotannon kehittämisenä. Lomautusten alkaessa oli Alucarilla valmiina koulutussuunnitelma, jonka mukaan koulutus polkaistiin heti käyntiin.

– Henkilökunnalle koulutus on viesti halusta pitää heistä kiinni myös vaikeina aikoina. Mielestäni nyt on oikea aika panostaa osaajien ammattitaidon kasvattamiseen, koska koulutus ja kehittäminen kohottavat henkilöstön mielialaa, mikä poikii tuotannon ja toimintojen laadunparantumisina, uskoo Alasaari.

Tuotannon ja tuotteiden viilauksella Alucar aikoo pitää kiinni johtavasta markkina-asemastaan myös tulevaisuuden suomalaismarkkinoilla. Alasaaren mukaan autoilijoiden tulevaisuudennäkymät ovat vielä varsin epävarmat, joskin näkyvissä on aikaisempaa enemmän valonpilkahduksia, joista nämä syntymäpäivät olivat yksi niistä kirkkaimmista. Onneksi olkoon Alucar!

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi