Uutiset

Kuljetuskalusto

Moniakselinen haastaja – Iveco Trakker 10×4

 Pääkaupunkiseudulla viisiakselinen maansiirtäjä on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, joka on vähitellen työntymässä myös muualle Suomeen. Viisiakselinen nuppiauto ei vaadi kasetointipaikkoja, joskin pituudeltaan kymmenmetrisen ajokin koko ja 38 tonnin kokonaismassa asettavat omat vaatimukset maastolle.

Vaikka viisiakselisten suosio on jatkuvassa kasvussa, on niiden merkitys kokonaismarkkinoilla edelleen marginaalinen. On tosin muistettava, että merkkiuskollinen autoilija haluaa pitää merkkikirjonsa kapeana, jolloin viisiakselisuuden merkitys korostuu.

Ivecon suomalaismiehet ovat yhdessä akselimuutostöiden uranuurtajan, VTA Tekniikan kanssa sovitelleet menneen kesän aikana lisäakselia Iveco Trakkerin takapäähän. Yhteistyön tuloksena on syntynyt viisiakselinen, vetotavaltaan 10×4-alusta, joka soveltuu esimerkiksi maansiirtäjäksi tai nosturiauton alustaksi.

Peruslähtökohtana on kahdella etuakselilla varustettu neliakselinen, paraabelijousitettu alusta. Lisäakseli on koeajokissa asennettu vetoakseleiden taakse, mutta Ivecon edustajien mukaan viides akseli voidaan asentaa myös vetopyörien etupuolelle trippeliksi. Takaohjaavan akselin etuna on ketteryys, joka on seurausta lyhyestä, 4250 millin perusakselivälistä.

Koeajokin päällirakenteena oli Pajakulma-konserniin kuuluvan Jorpen valmistama maansiirtolava etukipillä.

Akseliyhteistyötä

Iveco Trakker on ansainnut kannuksensa suomalaisessa maansiirrossa, puunajossa ja muissa haastavissa olosuhteissa tehtävissä töissä, joissa vaaditaan maastokelpoisuutta ja etenemiskykyä. Teliveto, paraabelijousitus ja reilu maavara ovat Trakkerin ominaisuuksia, joita moni automies arvostaa siirtyessään pikitieltä sorataipaleelle.

Viisiakselisen Trakkerin valmistumiseen ohjaavassa reseptissä mainitaan tehtaalta valmistunut neliakselinen alusta, Ivecon valmistama etuakseli ja VTA Tekniikan ilmajousituspaketti sekä sähköhydraulinen ohjausjärjestelmä. Kaikkia reseptin raaka-aineita on hyödynnetty vastaavissa muutostöissä myös aikaisemmin, mikä lisää hankinnan turvallisuutta ja jälkimarkkinoinnin vaivattomuutta. Moni viisiakseliseen päätyvä autoilija toivoisi etenemiskykyä lisäävää nostomahdollisuutta myös toiselle ohjaavalle akselille, mikä ei paraabelijousitetun akselin yhteydessä ole mahdollista.

Etenemiskyvyn parantamiseksi vetoakselipaketissa on VTA:n valmistama ilmatoiminen kevennin, mikä helpottaa liikkeellelähtöä luistavasta alustalta. Keventimen ansiosta myös ketteryys paranee huomattavasti.

Viisiakselisen ajokin ajettavuus yllättää myönteisyydellään heti alkumetreiltä alkaen, sillä meno on erittäin vakaata ja tasaista niin pikitiellä kuin sorataipaleillakin. Eikä urille ajettu kestopäällystekään muuta tilannetta huonompaan suuntaan.

Automatisointi on päivän juttu

Moniakselista koeajokkiamme lennätti 450 hevosvoiman Euro 5-päästönormit täyttävä voimala, joka on saatavilla myös EEV-päästötason täyttävänä vaihtoehtona. Cursor-koneen päivitys EEV-tasoon on hoidettu ohjelmoinnilla, minkä ansiosta hintaero koneiden välillä on puristettu olemattomaksi. Moni irtoperäautoilija hämmästelee nuppiauton 450 hevosvoiman konetehoa, jolloin on muistutettava viisiakselisuuden mukanaan tuomasta 38 tonnin kokonaismassasta.

Muuttuvageometrisella turboahtimella varustetun Cursor-koneen 2200 Nm:n maksimivääntömomentti on käytettävissä moottorin pyörimisnopeusalueella 1050-1550 r/min. Valmistajan mukaan taloudellinen pyörimisnopeusalue asettuu välille 1000-1400 r/min.

Koeajokin vaihteistoksi oli valittu päivityksessä käynyt automatisoitu Eurotronic 2-vaihteisto. Automatiikka huolehti 16-portaisen vaihteiston käytöstä varsin luonnikkaasti, joskin tulikoe upottavissa ja haastavissa maasto-olosuhteissa jäi tällä kertaa tekemättä. Ainakin normaaliajossa vaihteisto heittelee voimalinjaan oikeita välityksiä sujuvasti, joskin markkinoiden kehittyneimpiä vaihtoehtoja verkkaisemmin. Varsinaista maasto-ohjelmaa Eurotronic-vaihteistossa ei vielä toistaiseksi ole, mutta hitaan ajon toiminto sen sijaan löytyy tarkkoja ohjastuksia varten. Vaihteiston toimintaa epäröivät voivat huolehtia vaihtamisesta manuaalisesti ohjauspylvään viiksen avulla.

Vaihteiston toimintoja hallitaan kolmella kojelautaan sijoitetulla keinukytkimellä, joista valitaan haluttu suunta tai vapaatoiminto. Hidasajotoiminto kytkeytyy toimintaan painettaessa kytkintä kahden sekunnin ajan. Isompien tai pienempien välitysten valinta hoituu ohjauspylvääseen sijoitetun viiksen avulla. Samaisella viiksellä ohjataan myös moottorijarrutusta, vakionopeudensäädintä sekä kaupunkioloissa varsin kätevää nopeudenrajoitinta.

Hiljaista menoa

Kulku koeajokin varsin korkealla sijaitsevaan päiväohjaamoon hoituu kolmen askelman tekniikalla. Karhennetut askelmat tarjoavat turvallisen kulun myös pakkaskaudella, joskin alimman askelman mitoitus suhteessa suomalaiseen talvijalkineeseen on erittäin niukka. Runkokorkeuden ansiosta Trakker ylittää maaston esteet varsin vaivatta ja puskurinpäitä rikkomatta.

Ohjauspyörässä on säätömahdollisuuksia sekä korkeus- että syvyyssuunnassa ja lukitus vapautetaan lattiassa sijaitsevan painonapin avulla. Radiota sekä ajotietokonetta hallitaan ohjauspyörän painonappien avulla. Runsailla säätömahdollisuuksilla varustettu istuin on tukevanoloinen ja sivuttaistukeakin se tarjoaa kiitettävällä tavalla. Kojelaudan suoruus herättää kummeksuntaa ja aiheuttaa kurottamisen tarvetta, sillä keskikonsolissa sijaitsevat kytkimet ovat kaukana kuljettajasta. Kojelaudasta löytyy tosin harvoin tavattu puhelinteline, joka ainakin useimpien puhelinmallien osalta mahdollistaa myös langallisen handsfree-käytön.

Näkyvyys Trakkerin ohjaamosta on pääosin hyvä, mutta oikeanpuolen peilit yhdessä A-pilarin ja sivuikkunan pienan kanssa saavat aikaan varsin suuren katvealueen. Muutoin Ivecon peilivarustus sähkösäätöisine peileineen ansaitsee kiitoksen, sillä myös katvepeilien säätö hoituu sähköisesti kuljettajan istuimelta käsin.

Ohjaamon äänettömyys on sekin laskettava Ivecon eduksi, sillä maantievauhdissa ohjaamon ulkopuolelle jää niin moottorin kuin renkaidenkin synnyttämä melusaaste. Kierroslukumittarin neula nousee normaalissa 80 km/h maantienopeudessa hiukan korkealle, noin 1400 r/min tuntumaan, mikä saattaa näkyä kohonneena kulutuslukemana pidempiä siirtymiä ajettaessa.

Perniöläistä osaamista

Koeajo-Trakkerin rungolle oli asennettu Jorpen Perniössä valmistama maansiirtolava, jonka vesitilavuus on 15,4 kuutiota. Pohjamateriaalina oli paksuudeltaan kymmenen millin kulutuslevy, laidoissa taasen oli käytetty kuuden millin kulutuslevyä. Lämpölavan varustukseen kuului Nummi-etukipin ohella myös tyhjentymistä edesauttava tärytin sekä kipin pikalaskutoiminto, joka oli toteutettu kojelaudan kytkimellä avattavalla pikalaskuventtiilillä.

Viisiakselinen Trakker on erittäin mielenkiintoinen ja varteenotettava lisä suomalaiseen ajoneuvovalikoimaan. Trakker on olemassaolonsa aikana saavuttanut varsin luotettavan ja taloudellisen maineen maa-aineskuljetuksissa, joten sen suhteen myyntimiehillä on käsissään oivat pelikortit kaupankäyntiin. Koeajon perusteella Trakker on varsin varman tuntuinen vaihtoehto myös viisiakselisena yksilönä.

Tekniset tiedot Iveco Trakker AD410T45

Moottori

Iveco Cursor 13

turboahdettu kuusisylinterinen rivimoottori

tilavuus 12,88 l

teho 450 hv/ 332 kW / 1440-1900 r/min

maksimivääntömomentti 2200 Nm / 1050-1550 r/min

Vaihteisto

16-portainen automatisoitu Eurotronic 2-vaihteisto

Alusta

Paraabelijousitettu alusta

viides akseli ilmajousitettu, nostomahdollisuus

sähköohjatut jarrut

ohjaavat akselit levyjarruin, vetoakselit rumpujarruin

Mitat ja massat

perusakseliväli 4250 mm

kokonaispituus 9861 mm

suurin sallittu kokonaismassa tieliikenteessä 38 000 kg

 Ari Perttilä

 

Lue seuraavaksi