Uutiset

Kuljetuskalusto

Mika Käsmä on vuoden Sankarikuljettaja

Ammattina Sankari -kampanjan puuhamies Jussi Huhta, palkittu Sankari Mika Käsmä ja kansanedustaja Kalle Jokinen. (kuva Kimmo Levonen)

Vuonna 2011 Suomessa lanseerattu Ammattina Sankari -kampanja etsii ja palkitsee vuosittain ansioituneita raskaan liikenteen ammattikuljettajia. Tavoitteena on löytää laajasta ammattilaisten joukosta yksilöitä, jotka ovat toimineet liikenteessä Sankarin tavoin.

Historian neljäs Sankarikuljettaja, raahelainen Mika Käsmä oli 22.9.2014 kuorma-autoa ajaessaan huomannut henkilöauton, joka oli ajautumassa vastaantulevien kaistalle. Käsmä suoritti ammattitaitoa vaativan jarrutuksen ja väistöliikkeen, jonka ansiosta vältyttiin kohtalokkaalta yhteentörmäykseltä. Vastaan tullut henkilöauto suistui kuitenkin ojaan.

Mika Käsmä pysähtyi ja riensi katsomaan mitä henkilöautonkuljettajalle oli tapahtunut. Henkilöautonkuljettaja oli noin 60-vuotias mieshenkilö, joka oli saanut sairauskohtauksen. Käsmä soitti hätänumeroon ja toimi hälytyskeskuksesta saamiensa ohjeiden mukaan. Sankarikuljettaja sai pidettyä kuljettajan tajuissaan ja hänen hengitystiet auki ambulanssin tuloon asti. Käsmän esimerkillisen toiminnan ansiosta kuljettaja pelastui. Mika Käsmä oli vastikään ennen tapahtumaa päivittänyt omia ensiaputaitojaan kuorma-autonkuljettajien ammattipätevyyskoulutuksessa.

Käsmä palkittiin Helsingissä torstaina 20.11. järjestetyssä Ammattina Sankari -palkintogaalassa 5000 euron sekillä. Palkintosummasta puolet, 2500 euroa Käsmä lahjoitti Raahen ensi- ja turvakodille. Palkinnon luovutti tilaisuuden juhlapuhuja kansanedustaja, Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen. Ammattina Sankari -kampanja on neljän vuoden aikana lahjoittanut eri hyväntekeväisyyskohteisiin yhteensä 24857 euroa.

Lue seuraavaksi