Uutiset

Kuljetuskalusto

Mihin päätyy käytetty trukki?

Suomalaiset trukkimarkkinat ovat varsin rajalliset, joten alalla on rajallinen määrä uusien ja käytettyjen trukkien kauppiaita. Trukkien purkamotoiminta on tätäkin vähäisempää ja ammattimaista, trukkeihin keskittynyttä toimintaa tältä saralta löytyy tiettävästi vain Joensuun Lentoasemantieltä Trukki-Ukko Oy:stä.

– Purkamotoiminta tukee merkittävissä määrin päätoimialaamme, eli trukkien peruskunnostusta ja jälleenmyyntiä, kertoo toimitusjohtaja Pekka Ahlholm, jonka käyntikortissa virallisen tittelin ohella lukee myös ukko ite.

Ahlholmin pyrkimyksenä on ylläpitää kattavaa käytettyjen trukkien valikoimaa, mistä asiakaskunta voi valita tarpeisiinsa parhaiten sopivan työkalun. Vuonna 1992 perustetun yrityksen valikoima onkin varsin laaja kattaen niin 2500 tuntia ajetun vastapainotrukin kuin 15000 tuntia ajetun korkeakeräilijänkin. Näiden väliin mahtuu muun muassa kaasu- ja sähkötrukkeja, kylkitrukkeja sekä lavansiirtäjiä. Yleisin pihaan saapuva ja sieltä helpoimmin uuden käyttäjän löytävä trukki on nostokyvyltään 2000-2500 kilon dieselkäyttöinen vastapainotrukki, joka voi päätyä niin maatalouden kuin teollisuusyrityksenkin käyttöön.

Käytännössä jokainen Trukki-Ukon hoiviin päätynyt trukki saa osakseen hoivaa ja huolenpitoa ennen siirtymistä seuraavan käyttäjän palvelukseen.

– Muutaman vuoden ikäisiin koneisiin teemme laajan huollon ja tarvittaessa sivelemme pintaan uuden värin. Vanhempiin koneisiin teemme jo laajamittaisempia peruskunnostuksia, kuten moottori- ja vaihteistokorjauksia tai mastojen vaihtoja, summaa Ahlholm luotsaamansa yrityksen toimintaa.

Ostotoiminta perustuu luottamukseen

Trukkien peruskunnostaminen vaatii ammattitaitoisten osaajien ohella myös mittavan määrän komponentteja. Tässä kohtaan merkittäväksi seikaksi nouseekin toinen tukijalka, eli purkamotoiminta, jota yrityksessä on harjoitettu koko sen olemassaolon ajan.

– Purkamotoiminnan on perustuttava komponenttien hyödyntämiseen, pelkkä romuttaminen ei ole kannattavaa liiketoimintaa, tietää Ahlholm.

Purkamotoiminnan ansiosta omita varastoista löytyy varsin laaja valikoima käytettyjä, peruskunnostuksissa käytettäviä komponentteja, joita myydään toki myös ulkopuolisille asiakkaille. Purkuosia hankkivat trukkikäyttäjien ohella muun muassa perävaunun ja pilkekoneiden rakentajat sekä veneilijät.

Ahlholmin huomaan trukit päätyvät suoraan käyttäjiltä, mutta paljolti myös alan kotimaisilta maahantuojilta ja kauppiailta.

– Merkkiliikkeet pyrkivät nopeasti eroon varsinkin erikoisemmista ja hivenen iäkkäämmistä koneista, tietää Ahlholm, jonka mukaan vakiintuneen asiakaskunnan kanssa kauppaa tehdään paljolti luottamukseen perustuen.

Yksittäisiltä myyjiltä pyydetään kuvat kaupan kohteesta, mutta liikkeiden kanssa kaupat tehdään useimmiten tarkempia yksityiskohtia näkemättä.

– Yhden miehen aika menisi trukkeja kiertäessä, joten siinä työssä ei palkkaansa ehtisi tienata, arvelee Ahlholm, jonka mukaan yksittäisten asiakkaiden kohdalla kaupanteko kariutuu useimmiten juuri hintakysymykseen.

Huoltoa se tarvitsee trukkikin

Trukkien purkamotoimintaa ei tiettävästi harjoiteta muualla Suomessa – ainakaan ammattimaisesti. Tämän vuoksi asiakkaat osaavat soittaa Ahlholmille kohdatessaan osatarpeen. Yrityksen toimialueena onkin koko Suomi ja osa Venäjää sekä Baltiaa.

– Ensin möimme itään käytettyjä trukkeja, nyt niihin tullaan hankkimaan osia, tietää Ahlholm.

Suomalaisasiakkaat ovat useimmiten vaille mastoja, vanteita, moottoreita ja periä, lähes kaikkea kuluvaa siis. Kaupankäyntiä helpottaakseen yritys on hankkinut käyttöönsä tietojärjestelmän, joka löytää osakokonaisuuksia niin Trukki-Ukon kuin valmistajienkin käyttämillä nimikkeillä.

– Nimikkeiden määrällä emme pääse loistamaan, koska kirjaamme ja varastoimme osat isompina kokonaisuuksina. Meidän ei kannata purkaa kokonaisuuksia osiksi, koska asiakas on useimmiten vaille isoa kokonaisuutta, kuten vaihteistoa tai moottoria.

Trukkikalusto on käyttöiältään varsin pitkää. Aktiivikäytössä trukkia voidaan pitää helposti kymmenen vuotta, jonka jälkeen sille löytyy käyttäjä, jonka tarpeet ovat satunnaisempia. Leasing-sopimusten yleistymisen myötä kaluston kiertoaika yrityksissä on nopeutunut ja sopimuksentekohetkellä vaihtoon saattaa mennä hyvinkin vähän ajettua, mutta sopimuksen kannalta ”vääränmerkkisiä” trukkeja. Toisaalta taasen liki 30-vuotias trukki ei ole mikään harvinaisuus suomalaisyrityksen käytössä. Ahlholmin mukaan käyttötunnit ja tehdyt huollot ovat trukkikaupassa vuosimallia tärkeämpiä argumentteja.

– Oikeaoppisella huollolla voidaan trukin käyttöikää jatkaa hyvinkin helposti. Huollon ja kunnossapidon laiminlyönti näkyy trukin uran loppupuolella sen saapuessa purkamon pihaan. Tosin eri merkkien laaduissakin on eroja, toteaa Ahlholm neutraalisti markkinoillamme olevasta trukkivalikoimasta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi