Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljetus 2023: Mercedes-Benz kattavasti esillä

Mercedes-Benz Actros

Kuljetus 2023-messut järjestetään neljän vuoden tauon jälkeen Jyväskylän Paviljongissa 25. – 27.5.2023. Mercedes-Benz on kattavasti esillä messuhallissa osastolla B123, sekä ulkoalueella. Pääpaino on käyttövoimamurroksen myötä markkinoille tuoduissa lähipäästöttömissä täyssähköisissä malleissa, väkeviä biodieseliä hyödyntäviä dieselmoottoreita kuitenkaan unohtamatta.

Mercedes-Benz AG ja Daimler Truck AG ovat strategioissaan ilmoittaneet panostavansa vahvasti sähköön vaihtoehtoisen käyttövoiman tarjonnassa. Tavaraliikenteessä Euroopassa etenevä käyttövoimamurros näkyy jo vahvasti Mercedes-Benzin tarjonnassa. Mercedes-Benzillä on tällä hetkellä tarjolla täyssähköinen vaihtoehto aina kompaktista jakeluautosta aina 27 tonnin kokonaispainoon saakka. Kevyimmästä päästä löytyy Kuljetus 2023-näyttelyssä Suomen ensiesittelynsä saava Mercedes-Benz eCitan L2. Raskaammassa päässä vaihtoehtoina ovat eActros, eEconic ja FUSO eCanter.                 

Käyttövoimamurros tuo mukaan sähkön

Mercedes-Benzin strategia on vähentää ensin tavaraliikenteen päästöjä siellä missä niitä syntyy eniten suhteessa ajosuoritteeseen eli keskinopeudeltaan hitaassa lähijakelussa. Energiatehokkaat sähköiset voimalinjat yhdistettynä sujuvaan lataukseen ovat avaintekijöitä tuotekehityksessä.

Mercedes-Benz Zetros

11 auton kattaus

Vehon osastolla sekä näyttelyn ulkoalueella on tarjolla 11 auton kattaus. Autot jakautuvat näyttelyalueella seuraavasti:

Näyttelyhallissa

 • Mercedes-Benz Arocs 4463 SLT 8×4 erikoislavetinveturi, omistaja kuljetusliike Ville Silvasti Oy
 • Mercedes-Benz Actros F Plus 2553 6×2
 • Mercedes-Benz eEconic 300 6×2
 • Mercedes- Benz eActros 300 6×2
 • FUSO eCanter GEN II
 • Mercedes-Benz Sprinter 517 A4 24h huoltoauto
 • Mercedes-Benz eVito 112e A3
 • Mercedes-Benz eCitan L2

Sähköisten pakettiautojen koeajossa

 • Mercedes-Benz Vito eTourer 129e A3

Ulkoalueella

 • Mercedes-Benz Zetros 3351 6×6, omistaja Boliden, käyttökohde Kevitsan kaivos
 • Mercedes-Benz Unimog U 530

Mercedes-Benz eCitan: ensimmäistä kertaa Suomessa

Mercedes-Benz tavara-autojen pienin sähköauto, eCitan L2, vierailee ennakkoesittelyn tiimoilta ensimmäistä kertaa Suomessa. Ensimmäisiä autoja asiakkaille saadaan arviolta vuoden viimeisen neljänneksen aikana.

Mercedes-Benz eCitan on varustettu 45 kWh akustolla, jolla saavutetaan ennakkotietojen mukaan jopa 284 km (WLTP) toimintamatka. Akuston lataus tapahtuu 22 kW:n AC-latauksella tai 75 kW DC-latauksella.

Mercedes-Benz eVito: suurempi akkukapasiteetti, pidempi toimintamatka

Mercedes-Benz eVito

Verkkokaupan kasvun kautta tapahtuva noutopiste- ja kotijakelun lisääntyminen kasvattaa jakeluliikennettä erityisesti kaupunkialueilla. Liikennemäärien kasvaessa sähkökäyttöinen jakeluauto on oivallinen ratkaisu lähipäästöjen vähentämiseen ja on lisäksi kulkiessaan lähes äänetön. 

Mercedes-Benz eVito on varustettu 60 kWh akustolla, jolla saavutetaan jopa 310 km (WLTP) toimintamatka. Akuston lataus tapahtuu 11 kW:n AC-latauksella ja 50 kW:n DC-latauksella. Valittavissa on DC-lataustehon korotus 80 kW:n tehoon.

Mercedes-Benz eEconic ensimmäistä kertaa Suomessa

Veho tuo Suomessa myyntiin täyssähköisen Mercedes-Benz eEconic -kuorma-automallin, joka on suunniteltu erityisesti taajamien ja kaupunkien jätehuoltoon. Se perustuu eActrosin kanssa yhteiseen alustaratkaisuun ja sähkötekniikkaan.

Jäteauton sähköistetylle taka-akselille on sijoitettu kaksi sähkömoottoria ja kaksivaihteinen vaihteisto. Akusto koostuu kolmesta erillisestä akkupaketista, jonka jokaisen bruttokapasiteetti on 105 kWh ja nettokapasiteetti 97 kWh. Näin ollen akuston kokonaisbruttokapasiteetti on 315 kWh. Kumpikin nestejäähdytteinen moottori tuottaa 330 kW (449 hv) jatkuvan tehon ja 400 kW:n (544 hv) huipputehon.

Mercedes-Benz eActros tarjoaa jopa 400 km toimintamatkan

Mercedes-Benz eActros

Mercedes-Benz eActros -sähkökuorma-auto on tarkoitettu raskaisiin lyhyen matkan tavarakuljetuksiin. Tulokas avaa kokonaan uuden aikakauden tähtikeulaisten kuorma-automallien tuotannossa ja osoittaa käytännössä, kuinka CO2-neutraalit kuljetuspalvelut voidaan lähivuosina toteuttaa.

Mercedes-Benz eActrosin akkujärjestelmä koostuu joko kolmesta tai neljästä yhteen liitetystä akustomoduulista, joista jokaisen kapasiteetti on 105 kWh.  Kolmella akkupaketilla yhteiskapasiteetti on 315 kWh (eActros 300) ja neljällä akkupaketilla yhteiskapasiteetti on 420 kWh (eActros 400), joka mahdollistaa jopa 400 kilometrin toimintamatkan latauksella.

FUSO eCanter siirtyy uuteen sukupolveen

Yksi Kuljetusnäyttelyn odotetuimmista uutuuksista on FUSO eCanterin uusi sukupolvi GEN II, joka monessa suhteessa vie eteenpäin edeltäjänsä jo paljon kiitettyjä ominaisuuksia. Jatkossa eCanteriin voi valita kolme vaihtoehtoista akkukokoa: S, M ja L – aina kulloisenkin käyttötarpeen mukaan. S-koon akun kapasiteetti on 41 kWh ja auton toimintamatka latauksella noin 70 kilometriä. M-tasolla vastaavat luvut ovat 83 kWh ja 140 km ja L-tasolla 124 kWh ja jopa 200 kilometriä. DC-lataus 90 prosentin varaustasoon kestää akusta riippuen 36–75 minuuttia ja AC-lataus 4–6 tuntia. CCS-lataus on vakiona, ja akut edustavat uutta LFP-teknologiaa.

Uuteen eCanteriin ovat saatavilla uusin ABA5-jarruavustin, aktiivinen sivuvalvonta-avustin sekä PTO-ominaisuus (Power Take Off). Mallin myynti alkoi lokakuussa 2022 ja sarjatuotanto on käynnistynyt.


Lue seuraavaksi