Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Arocs 3763 – Tähtikeula puukuljetuksiin

Mercedes-Benz Arocs 3763

Mercedes-Benz-kuorma-autoilla on kuljetettu raakapuuta suomalaismetsistä jo vuosikymmenien ajan. Merkillä on puukuljetusten parissa oma kannattajakuntansa, ja se on puuautojen ensirekisteröinneissä kolmanneksi suosituin, aivan kuten raskaiden kuorma-autojen kokonaistilastossakin. Metsärahdin ajoon Mercedes-Benzin malleista parhaiten sopii Arocs.

Vehon järjestämällä Test the Best -kiertueella yhtenä koeajettavana autona oli Mercedes-Benz Arocs 3763, jossa päällirakenteena oli Alucarin valmistama puuvarustus Eagle 75I -pankoilla, joissa kuormankiristin on integroitu pankon sisään. Kesla 2112T -nosturin ja viisiakselisen Jyki-perävaunun kanssa muotoutui Suomen oloihin melko tyypillinen puutavarayhdistelmä.

Alucar Eagle 75I -pankoissa kuormankiristin on pankon sisällä.

Konepörssi otti auton koeajettavakseen Kokkolasta, ja tuntumaa autoon otettiin Seinäjoelle. Matkaa ei taitettu aivan suorinta tietä, vaan sopivalla poikkeamalla päästiin pienemmille teillekin.

Mallisarjansa tehokkain versio

Koeajoauton moottori on tehokkain Mercedes-Benzin kuorma-autoihin saatavilla oleva, ja on koodiltaan OM473. Kyseessä on kuusisylinterinen rivimoottori, jonka iskutilavuus on 15,6 litraa. Suurin teho 460 kW (625 hv). Henkilöautopuolella samanmerkkisiä on tehokkaampiakin, ja niitä jopa valmistetaan Suomessa. Sen sijaan 3 000 Nm vääntömomenttiin ei henkilöautomallistosta sentään löydy vastusta.

Kaksilevyinen kytkin välittää moottorin voimavarat 16-vaihteiselle PowerShift 3 -vaihteistolle, ja edelleen kahdelle napavälitteiselle taka-akselille jalostettavaksi liikkeelle panevaksi voimaksi.

Kahdeksan tonnin etuakselit ovat paraabelijousitetut ja takana 26 tonnin telin jousituksen hoitavat ilmapalkeet.

Moottoritunnelilla

Arocsin ohjaamoksi oli valittu puuautoon hyvin sopiva 2,3 metriä leveä StreamSpace-ohjaamo, mikä tarkoittaa makuuohjaamoa (L-ohjaamo) kolmanneksi korkeimmalla kattokorkeudella. Ohjaamossa on mukavasti säilytystiloja, ja satunnaisiin yöpymisiinkin tilat riittävät mainiosti. Mercedes-Benzin tarjonnassa on sekä pienempiä että suurempiakin ohjaamovaihtoehtoja niitä tarvitseville.

Kapeampaa ohjaamoa oksat raapivat hieman vähemmän.

170 millimetrin korkuinen moottoritunneli ei sinällään ole mikään uutuus, mutta uutta on se, että sen saa nyt myös kaikkein tehokkaimman moottorivaihtoehdon yhteyteen. Ohjaamoon noustaan kolmen askelman portaikkoa pitkin, jossa kapean ohjaamon vuoksi on pystysuoran nousun lisäksi etenemää, mikä parantaa portaikon käytettävyyttä.

Nyt myös tehokkain moottoriversio on saatavissa 170 millimetrin moottoritunnelilla.

Koeajossa ollut Arocs oli varustettu perinteisillä peileillä. Kamerapeileihin nähden ne aiheuttavat enemmän suoran näkemisen katvealueita, eivät kuitenkaan kohtuuttoman suuria.

Mercedes-Benzin kapeammassa raskaiden mallien ohjaamossa on leveyttä 2 300 millimetriä. Portaikko on helppokulkuinen, sillä nousun lisäksi siinä on etenemää.

Tunnustellen liikkeelle

Liikkeelle lähdettäessä Arocs tekee havaintoja tien pituussuuntaisesta kaltevuudesta, kaasupolkimen käytöstä ja jarruvoiman tarpeesta. Havaintojen perusteella auto ohjaa moottorin ja vaihteiston käyttäytymistä. Kuorman lastauksen jälkeen liikkeelle lähdettäessä Arocs tietää toimia eri tavalla kuin pinolle tyhjänä saavuttaessa.

Maantiellä nopeuden säätely on parasta taloudellisuutta tavoiteltaessa syytä jättää PPC:n (Predective Powertrain Control) eli ennakoivan voimalinjanhallinnan hoidettavaksi. PPC tunnistaa karttatiedon perusteella nopeusrajoituksen, ylä- ja alamäet sekä mutkat ja kiertoliittymät. Auto osaa sovittaa nopeutensa kulloiseenkin tilanteeseen, kunhan kuljettaja on asetuksista säätänyt kohdalleen perusasetukset, kuten sen, miten paljon mutkaan on nopeutta laskettava.

PPC toimii hyvin, eikä pelkästään valtateillä. Pienemmillä ja mutkaisemmillakin seututeillä se säätelee nopeutta käytännössä samalla tavalla, kuin kuljettaja sen itsekin tekisi. Kuljettajalle oudossa ympäristössä autolla on itse asiassa parempi tieto tulevasta, ja ajamisesta tulee jopa jouheampaa.

Tilanne on toinen, kun tien päällysteessä on vuorotellen paikattuja ja paikkaamattomia reikiä, tai tie on muuten huonokuntoinen. Tien keli- tai kuntotieto ei sisälly karttatietoon sen paremmin Mercedeksellä kuin millään muullakaan automerkillä, joten huonokuntoisella tiellä tai huonossa kelissä matkanteon on perustuttava kuljettajan ammattitaitoon.

Kuljettajanäyttö kertoo, että 275 metrin päässä on kiertoliittymä, josta voi ajaa 20 km/h,: Ei voinut, sillä liittymässä oli muuta liikennettä, jota oli väistettävä. Kaikkea ei voi jättää automatiikan harteille. Vihreänä oleva PPC-symboli kertoo, että nopeutta ollaan muuttamassa.

Olosuhteiden salliessa Suomessa vakiovarusteena oleva PPC kannattaa mukavuuden ja taloudellisuuden nimissä kuitenkin kytkeä päälle mahdollisimman usein.

Haparoivaa koskettelua

Arocsin L-ohjaamon yhteydessä näyttöihin perustuva Multimedia Cockpit on vakiovaruste. Näyttöjä ohjataan ohjauspyörän Touch Control -kosketuspainikkeilla, keskinäyttöä myös suoraan näyttöä koskettamalla.

Kosketuspainikkeet eivät kiitosta saa, sillä niiden käyttäminen edellyttää liiaksi huomion kohdistamista tehtävän suorittamiseen. Mutkaisella tiellä ajon aikana pienen kursoripisteen liikuttaminen kosketuksella ja ok-painikkeen painaminen oikeassa kohdassa on melkoinen suoritus. Tuntoon perustuvan palautteen puuttuminen edellyttää katseen kohdistamista näyttöön, ja se on pois liikenteen seuraamisesta. Sama pätee kosketusnäyttöön.

Lisäkatkaisijoille on saatu paikka tulostamalla kojetauluun jatke.

Perinteisille katkaisimille ei ole kovin montaa paikkaa, eivätkä ne aina riitä. Apuun on rientänyt Vehon Vehkalan toimipisteen 3D-tulostin, jolla on taidokkaasti loihdittu paneeli lisäkatkaisijoille kojelaudan jatkeeksi. Vehkalassa paneeli voidaan toteuttaa tarpeen mukaisena.

Ajettavuus kunnossa

Koeajettu yhdistelmä oli kuormattu 76 tonnin kokonaispainoon. Kuorman lastaus oli ilmeisen onnistunut, sillä ajettavuus oli kohdallaan kaikin puolin.

Pohjalaismaakuntien valtatieverkko ei kunnon haastetta Arocsin voimavaroille antanut, mutta sopivalla poikkeamalla paikalliselle tieverkolle päästiin kokeilemaan vaihteiston Power-toimitilaa. PPC kytkettynä vaihteisto vaihtoi – ehkä hieman yllättäenkin – yhtäkään välitystä väliin jättämättä pienemmälle aina vaihteelle 11 saakka. Sen auto totesi olevan sellainen, jolla noustavana oleva mäki selvitetään, niin kuin tapahtuikin.

Arocsin tehokkaimman moottorin voimavarat riittävät suomalaisen 76-tonnisen yhdistelmän vetoautoon oikein hyvin.



Lue seuraavaksi