Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Actros uuteen aikaan

Theater am Potsdamer Platz sai toimia estraadina, kun Mercedes-Benz julkisti uuden sukupolven Actros-mallin. Uutuus ei ulkoisesti poikkea paljoakaan edeltäjästään, mutta erityisesti turvatekniikkaan ja automaatioon satsattu paljon.

Vuonna 2012 esitelty Mercedes-Benz Actros on saanut seuraajan. Ne, jotka odottivat suuria muutoksia ulkonäköön, joutuvat pettymään. Etu- ja takavalot, aurinkolippa ja ohjaamon tuuliohjaimen ovat muuttuneet, mutta niin vähän, että muutosta on vaikea huomata. Näkyvin muutos ulkoasussa on taustapeilien puuttuminen.

MirrorCam

Uudessa Actrosissa taustapeilit on korvattu MirrorCam-järjestelmällä. Ohjaamon sivuilla on kamerat, jotka välittävät kuvan A-pilareihin sijoitettuihin näyttöihin. Näytettävä kuva muuttuu esimerkiksi käännöksessä ja siihen ilmestyy tietyissä tilanteissa apuviivoja etäisyyden hahmottamiseksi. Lyhyen ajolenkin perusteella järjestelmästä jäi positiivinen kuva.

Active Drive Assist  

Ensimmäistä kertaa kuorma-autossa, uuteen Actrosiin saa aktiivisen ajoavustimen, joka pitää auton kaistalla. Lainsäädäntö edellyttää, että kuljettajan on 15 sekunnin välein otettava kiinni ohjauspyörästä, järjestelmä voisi kyllä toimia pitempäänkin omin avuin. Mercedes-Benzillä on henkilöautoihin ollut saatavana vastaava ominaisuus jo jonkin aikaa.

ABA 5

Aktiivinen hätäjarrutusavustin ABA on edennyt viidenteen sukupolveen. Se pystyy huomaamaan sivulta tulevan jalankulkijan, ja varoittamisen lisäksi uusin versio myös jarruttaa auton pysähdyksiin saakka.

Multimedia Cocpit

Ohjaamossa kuljettajan työympäristö on kokenut suuren muutoksen. Mittaristo ja suuri osa katkaisijoista on korvattu kahdella näytöllä. Multimedianäyttö on kosketusnäyttö, mutta sen alalaidassa on joukko painikkeita perustoiminnoille, kuten lämpötilan ja äänenvoimakkuuden säädölle. Toimintoja voi ohjata myös ohjauspyörän painikkeilla.

PPC

Ennakoiva vakionopeussäädin PPC käyttää nyt erityisen tarkkaa karttatietoa hyödykseen. Sen perusteella se osaa esimerkiksi hidastaa mutkaan, jos sitä ei voi ajaa asetetulla nopeudella. Myös nopeusrajoitukset se huomioi. Valmistaja kuitenkin korostaa kuljettajan vastuuta oikeasta nopeudesta, sillä karttatietoon ei aina kaikki liikenneympäristön muutokset päivity, eikä esimerkiksi tietöitä kyetä huomioimaan.

Paljon tuttua

Vaikka Actrosissa on säilynyt paljon ennallaan, nyt tehty uudistus vie sen tietyssä mielessä uuteen aikaa. Palaamme tarkemmin uutuuden hienouksiin lähitulevaisuudessa sekä Konepörssin internet-sivuilla että painetussa lehdessä.

Lue seuraavaksi