Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN TGM 18.280 4×2 BL – Keskisarjan nosturiauto

MAN TGM:n runkorakenne tarjoaa ihanteellisen perustan nosturiauton alustaksi. Optimoitu runkorakenne antaa erinomaisen kantavuuden ja vakauden pienellä omapainolla ja täysin tasainen rungon yläpuoli on helppo lähtökohta päälirakentajalle. MANnin alustalle saadaan hyvä hyötykuorma ja lavankorkeus pysyy matalana. Koeajoautossa lastauskorkeus oli normaaliasennossa 118 cm. Lavan korkeutta voidaan lisäksi säätää takapään ilmajousilla, joiden nostovara on 180 mm ja laskuvara 90 mm.

C-mallin päiväohjaamo

Tyypillisin ohjaamo nosturiautoon on päiväohjaamo, koska nosturi vie oman tilansa ja yleensä lavapituuskin on oltava hieman yli 6 metriä, jotta pitkät tavarat mahtuvat kyytiin. TGM:n C-ohjaamo on tällainen päiväohjaamo, joka on 1622 mm pitkä ja 2240 mm leveä. Ohjaamoon on kuitenkin helppo mennä ja sieltä poistua, ovet aukeavat reilusti (90 astetta) ja askelmat sekä nousukahvat ovat reilut.

Ajamassamme autossa oli Isrin valmistama ilmajousitettu Komfort-istuin, johon on integroitu turvavyö ja säädettävät kyynärnojat. Lisäksi istuimessa on istuimen sekä istuinosan pituussäätö, kuljettajan painonmukainen säätö, istuimen korkeus- ja kallistussäädöt, selkänojan ja sen yläosan kallistussäädöt sekä istuimenlämmitys. Myös ohjauspyörässä on jalkapainikkeella toimiva portaaton korkeus- ja syvyyssäätö. Hyvä ajoasento ja näkyvyys TGM:n ohjaamosta tekevät ajamisesta mukavaa.

TGM:n kojelauta on selkeä, kaikki hallintalaitteet on sijoitettu ergonomisesti ja Base-Line -mittaristo on myös heijastamaton. MANnin lämmityslaite on tehokas ja yhdessä ilmastoinnin kanssa pitää ohjaamon lämpötilan sopivana ja ikkunat kirkkaina. Omat suuttimet sivuikkunoihin pitävät myös sivuikkunat auki. Säilytystilaa C-ohjaamossa on riittävästi, lokeroita on keskikonsolissa, kojelaudassa, ovissa ja tuulilasin yläpuolella.

Moottoritehoa riittävästi

TGM:ään on valittavissa tällä hetkellä kuusi teholtaan erikokoista moottoria, joista kolme on Euro 4 ja kolme Euro 5 -moottoreita. Lisäksi on saatavissa lisähinnasta EEV-versiot. Kaikki moottorit ovat tehokkaita, hiljaisia ja taloudellisia 6-sylinterisiä Common Rail- ja neliventtiilitekniikalla toteutettuja moottoreita. Moottoreiden päästötasot on saavutettu jäähdytetyllä pakokaasun takaisinkierrätyksellä (AGR) ja MAN PM- KAT® -partikkelisuodattimella. Tällä tekniikalla vähennetään ultrahienojen partikkelien määrää reilusti. Järjestelmä on huoltovapaa sekä lisäaineeton. Euro 4 –moottorit ovat teholtaan: 240, 280 ja 326 –hevosvoimaisia ja Euro 5 –moottorit: 250, 290 ja 340 –hevosvoimaisia.

Koeajoautomme oli 280-hevosvoimaisella, 1100 Nm kierrosalueella 1200–1800 r/min vääntävällä Euro 4 –moottorilla, koska ensimmäiset Suomeen tuodut Euro 5 –autot olivat vielä päälirakentajilla tätä koeajoa tehtäessä. Teho riittää varmasti auton kokonaispainolle ja vääntöäkin tuntui olevan mukavasti. Kulutus reilun 250 kilometrin koeajomatkalla liikkui 28 litran paikkeilla sadalla kilometrillä.

Vaihtoehtoja vaihtamiseen ja välityksiin

Käyttäjän mieltymykset ja tarpeet ratkaisevat yleensä vaihteiston valinnan. Automatisoidulla kytkimellä varustettujen vaihteistojen määrä kasvaa huimaa vauhtia ja sellainen oli myös koeajamassamme TGM:ssä. 12-portaista MAN TipMatic –vaihteistoa on helppo ja mukava käyttää sekä täysautomaattina että käsivalintaisena. Vaihteistossa on viisi asentoa: vapaa N, ajo eteenpäin D, ajo taaksepäin R sekä niin sanottu asemointiajo eteenpäin DM ja taaksepäin DR, minkä ansiosta auto on helppo peruuttaa esimerkiksi lastaussiltaan. Toki TGM:n saa vielä halutessaan normaalilla manuaalisella 9-portaisella H-vaihteistollakin.

MAN TipMatic –vaihteisto on taloudellinen ja voimansiirtoa säästävä, koska se vaihtaa aina optimikohdassa. Lisäksi se on turvallinen, koska se moottorijarrua käytettäessä kytkee oikean vaihteen päälle, jotta käytössä on suurin jarrutusvoima.

MANnin erityisesti maantiekäyttöön kehittämät hypoidiakselit ovat keveitä ja ne soveltuvat laajalle tehoalueelle. Ne ovat pitkällä öljynvaihtovälillä ja säästävät myös renkaita. TGM:ssä voidaan lisäksi moottorin kierroslukualue ja perävälitys sovittaa useiden välitysvaihtoehtojen avulla. Hypoidiakselit mahdollistavat myös pneumaattisesti kytkettävän tasauspyörästön lukon käyttämisen. Koeajossa lukkoa piti käyttää pariinkin otteeseen, koska tyhjänä tai kevyellä kuormalla oleva auto ei tahtonut muuten lumessa ja liukkaalla lähteä liikkeelle.

Helppo alusta päälirakentajille

TGM:n runkovaihtoehdot takaavat sopivan ratkaisun eri päälirakenteille. Akselivälivaihtoehtoja on 3,575 metristä aina 6,175 metriin ja päälirakenteiden asentaminen sujuu ilman poraamista ja hitsaamista. Koeajoajokkiimme oli valittu akseliväliksi 5425 mm, mikä vaikutti sopusuhtaiselta nosturille ja 6,2 metriselle avorahtilavalle peräylityksen ollessa 2875 mm.

TGA:sta tuttu MAN Tronic –elektroniikka (CAN-Bus) on käytössä myös TGM:ssä erilaisten ajoneuvon tai lisälaitteiden toimintojen ohjaukselle. Ajamamme TGM:n etujousitus oli normaali paraabelijousitus, mutta takapäässä oli nelipalkeinen ilmajousitus, jolloin alustaa voi laskea ajotasosta 90 mm ja nostaa 180 mm. ECAS -säätöjärjestelmän avulla on mahdollista säätää tarkasti lavan korkeus esimerkiksi lastaussiltaan ajettaessa. Ajon aikana järjestelmä pitää ajokorkeuden samana kuormasta riippumatta.
TGM:n hidastuvuudesta vastaa elektroninen EBS-jarrujärjestelmä, jarrutusapu sekä tuuletetut levyjarrut kaikissa pyörissä. Pienemmissä nopeuden pudotuksissa voi käyttää ohjauspylvään viiksestä tai jarrupolkimesta toimivaa moottorijarrua. Optiona TGM:ään on saatavana myös säädettävä moottorijarru (EVB).

Kranicin päälirakenteet

Nummelassa toimiva Kranic Oy oli rakentanut TGM:n päälle 6,2-metrisen, 2,55 metriä leveän alumiinilaitaisen avorahtilavan. Kolmiosaiset anodisoidusta alumiinista valmistetut laidat olivat 80 cm korkeat ja laitatolpat olivat Finnegripin. Lavan pohja oli 30 mm vahvaa vaneria ja siinä oli 14 sidontapistettä tasaisin välimatkoin. Lava vaikutti koekäytössä toimivalta, ainoastaan takaovien sivukiinnityspisteet puuttuivat. Ohjaamon taakse oli asennettu pitkän tavaran kuljetusteline.

Kranic-rahtilavan mitat:

– Lavan ulkomitat:

– Pituus 6200 mm

– Leveys 2550 mm

– Korkeus 800 mm

– Finnegrip-laitatolpat

– Pohjavaneri 30 mm

– Anodisoidut 3-osaiset alumiinilaidat

– Pitkäntavaran kuljetusteline edessä

Terex-Atlas 165.2 E-4A

Kranicin maahantuomaa ja edustamaa saksalaista Terex-Atlas 165.2 E-4A –nosturia emme varsinaisesti testanneet, koska se olisi vaatinut ammattitaitoista perehdyttämistä. Nosturin käyttö hoidettiin HBC joystick –radio-ohjauksella, joka oli varustettu kahdella akulla ja autolaturilla. Erikoisuutena nosturissa oli tukijalkojen radio-ohjaus.

Nostoteholtaan autossa ollut Terex-Atlas 165.2 E oli 165 kNm ja se oli varustettu neljällä hydraulisella jatkeella, jolloin maksimiulottuvuus oli 12,3 metriä 1050 kg:n nostoteholla. Nosturin käyttöpaine oli 300 bar ja kääntö 410 astetta.

Nostokykytaulukko

4,5 m 3250 kg

6,4 m 2180 kg

8,3 m 1620 kg

10,3 m 1270 kg

12,3 m 1050 kg

14,3 m 860 kg (kylmä jatko)

MAN TGM 18.280 4×2 BL

Tekniset tiedot:
Moottori

– D0836LFL54, Euro 4

– 6-syl. 2-vaiheisesti turboahdettu, välijäähdytetty Common Rail -rivimoottori

– syl.halk.108 mm, isk.pit. 125 mm

– kok.tilavuus 6,87 dm³

– EDC-moottorinohjaus

– max.teho 280 hv (206 kW) 2300 r/min

– max.vääntö 1100 Nm 1200–1800 r/min

-vakionopeussäädin, nopeudenrajoitin

Kytkin

– vaihde vapaalla –kytkin, halkaisija 395 mm

Vaihteisto

– ZF 12 AS 1210 OD MAN TipMatic, 12+2-portainen

– voimanulosotto NH/4C, ilman laippa f=1,10

Vetopyörästö

– akselivälitys, perävälitys i=4,63

Alusta

– akseliväli 5425 mm

Etuakseli

VOK-08, pokattu

tekninen massa 7,5 tonnia

3-lehtiset paraabelijouset

– iskunvaimentimet, kallistuksenvakain

Taka-akselisto

– HY-1133, akselivälitteinen, tasauspyörästön lukolla

– kantavuus 11,5 tonnia

– ECAS-elektronisesti ohjattu ilmajousitus

neljällä palkeella

– iskunvaimentajat, kallistuksenvakaaja

Jarrut

– levyjarrut kaikilla akseleilla

– ABS/MAN BrakeMatic-järjestelmä

Renkaat

– etuakseli Fulda Regiocontrol 315/70 R22,5

– taka-akseli Fulda Regioforce 315/70 R22,5

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi