Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN esittelee uuden muskelikoneen – 640 hv

MAN D38

MAN esittelee uuden lippulaivan, 15,2-litraisen D38-moottorin. Syksyllä esiteltävä uusi moottori tuo TGX-mallisarjaan 520, 560 ja 640 hevosvoiman teholuokat.  D3876 on  MAN-tuotekehityksen viimeisimpien innovaatioiden tulosta tarjoten hyvää luotettavuutta ja polttoainetaloutta. Uusi moottori edustaa Rudolf Dieselin perinnön viimeisintä kehitysastetta kuorma-autoissa.

MAN TGX D38 ensiesitellään virallisesti IAA-hyötyautonäyttelyssä syyskuussa 2014  Hannoverissa Saksassa. Ensimmäiset asiakasautot toimitetaan tilaajilleen näyttelyn aikoihin. Suomessa ensimmäiset MAN TGX D38- esittelyautot ovat koeajettavissa marras-joulukuussa 2014.

Uuden D3876 15,2 litran suoran kuusisylinterisen rivimoottorin suunnittelun peruslinjoina ovat olleet luotettavuus ja taloudellisuus. Perusrakenteeltaan ja materiaaleiltaan se muistuttaa jo aiemmin luotettavaksi todettuja D20/D26-sarjan moottoreita, jotka on testattu käytännössä jo miljoonien kilometrien aikana. Kolmannen sukupolven Common rail -polttoaineen suihkutusjärjestelmässä on suurimmillaan 2500 barin paine, joka mahdollistaa erittäin tarkan ruiskutushetken ajoituksen. Mahdollisimman tarkka polttoaineen annostelu taas pienentää päästöjä ja polttoaineen kulutusta. Korkeapainepumpun tehontarve on aiempaa pienempi, mikä omalta osaltaan säästää polttoainetta.

Korkealaatuisten materiaalien käyttö mahdollistaa kevyemmät rakenteet ja uusi D38-moottori onkin 160 kiloa Euro 5-normin mukaista D28 V8-moottoria kevyempi. Tämän lisäksi alumiinista valmistettu vauhtipyörän koppa ja valetut moottorin kiinnikkeet alentavat edelleen voimapaketin painoa. Öljypohja ja venttiilikoneiston kansi on valmistettu vahvasta iskunkestävästä muovista. Muovimateriaali mahdollistaa osien akustisen muotoilun aiempaa paremmin ja tämä laskee moottorin tuottamaa melutasoa.

MAN:n pyrkimys mahdollisimman suureen luotettavuuteen näkyy myös siinä, että ensimmäistä kertaa kuorma-auton dieselmoottorissa käytetään kuperia venttiililautasia. Vahvistettu venttiililautanen ei jousta avautuessaan ja sulkeutuessaan edes minimaalisesti. Tämä parantaa venttiilin tiiveyttä, koska lautasen ja istukkarenkaan keskinäinen kosketus säilyy optimaalisena ja lisäksi  säätötarve vähenee oleellisesti. Venttiilien säätöväli onkin pidentynyt suoritettavaksi vain joka toisen öljynvaihdon yhteydessä. Muutoin öljynvaihtoväli yhdessä hiukkassuodattimen huoltovälin kanssa säilyy samana kuin D26-sarjan moottoreissa.

Jäähdytysnesteen kiertoa sylinterikannessa on muutettu siten, että neste tulee ensiksi kuumimpiin osiin kuten suuttimen juureen ja venttiililautasten ympärille. Näin vähennetään lämpöpiikkien muodostumista ja sitä kautta myös kulumista. Sylinteriputken yläreunaan asennettu liekkirengas estää karstan muodostumista ja pienentää öljyn kulutusta ja sylinterien kulumista.

MAN D38-moottorisarjan sylinterikansi on kiinnitetty kahdeksalla pultilla sylinteriä kohden. Tällä varmistetaan sylinterikannen tasainen puristuminen sylinterilohkoa vasten. Vähäinen karstanmuodostus, parannettu jäähdytys kuumimpiin kohtiin ja lisätty kannen pulttien määrä parantavat kannentiivisteen kestoikää merkittävästi. Tavoitteena on, että  sylinterikannentiiviste kestää koko moottorin käyttöiän.

Koeteltu kaksivaiheinen turboahtaminen tarjoaa parhaan mahdollisen imuilman tuoton koko käyttökierroslukualueella. Jo 930 r/min alkaen MAN D38-moottori saavuttaa suurimman vääntömomenttinsa, mallista riippuen joko 2500, 2700 tai 3000 Nm. Vääntökäyrän muoto mahdollistaa alhaisempien kierroslukujen käyttämisen ajossa ja täten alentaa kulumista ja polttoaineen kulutusta.

Lue seuraavaksi