Uutiset

Kuljetuskalusto

Lumipyry saapuu maan etelä- ja keskiosaan

Torstaina etelään saapuva sadealue tuo mukanaan lumi- ja räntäsateita. Ajokeli muuttuu paikoin erittäin huonoksi.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 5.11. laatiman ennusteen mukaan maan eteläosaan nousee torstaiaamuna sadealue etelästä. Sade alkaa todennäköisesti lumena ja räntänä myös etelärannikolla, mutta torstaipäivän aikana sää lämpenee etelässä nollan yläpuolelle ja sateet muuttuvat ainakin rannikolla vedeksi.

Uudenmaan pohjoisosissa Salpausselän tienoilla sade pysyy pidempään lumena, mikä aiheuttaa puiden taipumista raskaan lumikuorman vuoksi. Tästä voi aiheutua paikoin puuvahinkoja sekä sähkökatkoja. Sadekertymä on vuorokauden jaksolla monin paikoin 10–20 mm ja lunta voi kertyä sisämaassa yli 10 cm.

Ajokeli muuttuu huonoksi ja paikoin erittäin huonoksi runsaan lumi- ja räntäsateen sekä myös paikoin jäätävän sateen vuoksi. Vaikein ajokeli lienee Salpausselällä ja sen pohjoispuolella.

Perjantaina lämpötilan nollaraja nousee vähän pohjoisemmaksi kuin torstaina ja vesisadetta voi tulla jo Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa asti. Toisaalta lännempänä ilmavirtaus kääntyy pohjoisen puolelle ja lumisateet jatkuvat ja sää kylmenee Varsinais-Suomea myöten.

”Viikonloppuna sää jatkuu kylmänä ja lämpötilat ovat enimmäkseen pakkasella, joten satanut lumi pysyy maassa ainakin alkuviikolle asti”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eerik Saarikalle.

Lue seuraavaksi