Uutiset

Kuljetuskalusto

Liukkauden tunnistin varoittaa kuljettajaa

automaattisen liukkauden tunnistusjärjestelmä - YIT

VTT on kehittänyt autoihin automaattisen liukkauden tunnistusjärjestelmän, jonka avulla voidaan välttää henkilövahinkoja ja peltivaurioita. Järjestelmän ansiosta ajoneuvot saavat etukäteen tiedon tien todellisesta liukkaustasosta. Järjestelmä varoittaa välittömästi liukkaasta ajotiestä myös muita alueelle saapuvia, tunnistimella varustettuja autoja.

Liukkaudentunnistus perustuu VTT:n kehittämään ja patentoimaan menetelmään, jossa reaaliaikaiset liukkaustason muutokset tunnistetaan auton omien anturien mittaamien tietojen pohjalta.

”Menetelmä arvioi ja päättelee kitkatason vetoakselin ja vapaasti pyörivien akselien nopeuseroista erilaisissa ajotilanteissa”, kertoo erikoistutkija Kimmo Erkkilä.

Järjestelmä pystyy määrittelemään tien liukkaustason muutaman kilometrin ajon perusteella. Tiedot välittyvät kuljettajalle nopeasti, usein ennen kuin kuljettaja huomaa muutosta kitkassa. Kaikista autoista kerätyt havainnot ja niiden koordinaatit välitetään langattomasti taustajärjestelmään, joka ylläpitää reaaliaikaista liukkauskartastoa muodostaen teiden liukkaushistorian. Taustajärjestelmä tuottaa kullekin järjestelmään liittyvälle autolle liukkaustietopaketin, jonka avulla kuljettajat voivat etukäteen varautua liukkaisiin tieosuuksiin.

Järjestelmään voi liittyä erilaisilla ajoneuvopäätelaitteilla, joissa on riittävät ominaisuudet liukkaudentunnistuslaskennan tekemiseen. Päätelaitteessa on oltava myös liittymä ajoneuvon tietoväylään, paikannustieto ja yhteysmahdollisuus taustajärjestelmään. Kuljettajalle tieto liukkaustasosta välittyy päätelaitteen mukaan esimerkiksi varoitusvaloilla, äänenä, tekstinä tai symboleina. Lisäksi tietoa voidaan hyödyntää useiden tiedotuskanavien, kuten älypuhelimien, median, säätietojen tai tieopasteiden kautta.

VTT:n kehittämä järjestelmä sopii kaikkiin autoihin merkistä riippumatta. Toistaiseksi järjestelmää on sovellettu kuorma-autoihin, mutta se sopii suoraan myös muihin raskaisiin ajoneuvoihin sekä henkilöautoihin. Tulevaisuudessa järjestelmää voidaan laajentaa hyödyntämään myös henkilöautoista kerättäviä liukkaushavaintoja.

Menetelmän toimivuutta on testattu kenttäolosuhteissa Itella Logistiikan, EC-Tools Oy:n sekä Nokian Renkaiden kanssa. VTT:n mukaan järjestelmän laajamittainen käyttöönotto tuottaisi mittavia säästöjä liikennöitsijöille sekä muille tienkäyttäjille unohtamatta järjestelmän yhteiskunnallista merkitystä.