Uutiset

Kuljetuskalusto

Lisää nostovoimaa Tikkaselle

Otetaan yksi neliakselinen Iveco Trakker, yksi PM 85026SP -kappaletavaranosturi, kasa terästä, nippu hydrauliputkea, kieppi sähköjohtoa, miljoonalaatikon valikoima tarvikkeita, aimo annos osaamista ja hyppysellinen ideointia. Ja mitäkö syntyy? Suomen Kuljetuslaite Oy:ssä näistä aineksista syntyy rakennusteollisuuden tarpeita palveleva nosturiauto.

– Alustana on neliakselinen, perusakseliväliltään 4,75 metrin Trakker, jolle tehdas sallii 40 tonnin kokonaismassan, kertoo automyyjä Topi Häyrinen, jonka mukaan Trakkerin vahva alusta soveltuu hyvin isonkin nosturin alustaksi.

Suomeen päästyään Trakker ajettiin Suomen Kuljetuslaite Oy:n halliin Vantaan Hakkilaan, missä alusta purettiin lähes alkutekijöihinsä. Nosturiasennusta varten Trakkerin runko vahvistettiin ulkopuolelta 16 millin vahvuisella poskilevyllä, joka ulottuu etutukijaloista taakse asti. Mittavan apurungon ohella runkoa vahvistettiin myös alapuolelta 30 millin vahvuisella lattaraudalla.

Nostotöitä varten ohjaamon taakse asennettiin 85 tonnimetrin PM -kappaletavaranosturi, jonka kuusijatkeisen puomin ulottuvuus vaakatasossa on 16 metriä. Ulottuvuuden ja työskentelymahdollisuuksien parantamiseksi nosturiin valittiin 20 astetta ylöspäin taittuva nelijatkeinen J1204.20 -jibi, jonka avulla työskentelyetäisyys kasvaa aina 26,3 metriin saakka. Suoraan ylöspäin nostettaessa koukkukorkeus on 30 metriä. Maksiminostokyky puomin päässä on 1210 kiloa.

Nostovakauden takaamiseksi Trakkerissa on kolme paria tukijalkoja. Nosturin omat jalat leviävät 8,8 metriin, takana olevat Maxistab -jalat sen sijaan tukevat nostoa 5,95 metrin leveydeltä. Ohjaamon yli työskentely on mahdollista etutukijalkojen ansiosta.

Runkovahvistuksen ja nosturiasennuksen ohella Suomen Kuljetuslaite Oy vastasi myös konttilukoin ja tolppataskuin varustetun lavarakenteen suunnittelusta ja valmistuksesta.

Tikkanen Racing Oy on toiminut rakennusteollisuuden kumppanina reilun kymmenen vuoden ajan. Yhden roskalavan kuljettamisesta alkanut yhteistyö ikkunavalmistajan kanssa on vuosien aikana tiivistynyt kiinteäksi partneruudeksi.

– Ominta alaamme ovat saneerauskohteet varsinkin ikkuna-asennusten osalta. Toimitamme työmaalle muun muassa roskalavat, työmaakopit ja tarvikkeet kuten puutavaran. Asennuksen jälkeen hoidamme työmaan jälleen siistiksi, eli ikkunavalmistaja tarvitsee vain yhden puhelinnumeron tarvitessaan logistista apua, kertoo Ari Tikkanen.

Tikkanen Racing Oy:n kalusto koostuu paristakymmenestä yksiköstä, nosturiautojen osuus on noin puolet. Oman kaluston ohella Tikkasen ajossa on myös kymmenkunta sopimusautoilijaa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi