Uutiset

Kuljetuskalusto

Lisää kierroksia pinnoituksella

Suomi yhdessä muun Pohjolan kanssa kuuluu edelläkävijämaihin pinnoitettujen renkaiden käytössä. Meillä jokaista uutta myytyä rengasta kohtaan pinnoitetaan kaksi vanhaa runkoa, vastaavasti muualla Euroopassa kahden pinnoitetun renkaan myynti vaatii jo neljän uuden renkaan myyntiä.

Renkaiden pinnoittaminen on järkevää sekä taloudellisesti että ympäristönkin kannalta. Uuden kuorma-auton renkaan valmistamisessa tarvitaan öljyä 80 litran verran, kun pinnoituksessa selvitään vajaalla kolmanneksella uuden renkaan tarvitsemasta määrästä.

”Pinnoitettu rengas on paitsi vihreä, myös uutta rengasta edullisempi”, summaa hämeenlinnalaisen Pentep Oy:n Teppo Vekka.

Automiesten parissa pinnoitetuilla renkailla on vakiintunut käyttäjäkuntansa, joskin epäilijöiden joukko on kannassaan yhtä vahva.

”Pinnoitettujen renkaiden pinnat irtoavat vieden mukaan lokasuojat ja takavalot”, on varsin usein epäilijöiden leiristä kuultu lausahdus, jonka Vekka tosin osoittaa vääräksi.

”Useasti puhutaan virheellisesti vain pintakumin irtoamisesta, vaikka pintakumin mukana renkaasta irtoaa myös puolet rungon tukipaketista. Useimmiten syy renkaan rikkoutumiseen löytyy runkorakenteen vaurioista. Tutkimusten mukaan tien varsilta löytyy kuminkappaleita niin pinnoitetuista kuin uusistakin renkaista niiden myyntimäärien mukaisessa suhteessa”, tietää Vekka.

”Pinnoitustekniikoiden kehittyminen yhdessä seikkaperäisen ja perusteellisen rungon tarkistuksen kanssa tekee pinnoitetusta renkaasta varteenotettavan ja turvallisen vaihtoehdon.

Ilmanpaineesta se lähtee

”Oikea ilmanpaine hyvälaatuisessa renkaassa on keino, jolla päästään pitkällä aikavälillä alhaisiin rengaskustannuksiin, tietää Vekka, jonka mukaan hankintahinnaltaan halvan renkaan kilometritulos jää usein heikoksi. Toisaalta hyvänkin renkaan kestoikä jää väärällä käytöllä erittäin lyhyeksi.

”Liian alhainen ilmanpaine nostaa renkaan lämpötilaa ja aiheuttaa runkoon silmältä piilossa olevia vaurioita, joiden vuoksi pinnoittaminen ei ole enää järkevää tai mahdollista. Lämpötila renkaassa pysyttelee noin 80 asteen tienoilla ilmanpaineen ollessa normaalitasolla. Paineen alentuessa nousee lämpötila jopa 130 asteeseen, jolloin renkaan runkorakenteeseen saattaa kohdistua mittaviakin muodonmuutoksia”.

Toinen pinnoittamiseen vaikuttava seikka on kulutuspinnan laatu. Vekan mukaan rengas olisi otettava pyörimästä riittävän aikaisessa vaiheessa. Pinnoittamisen kannalta oikea aika on jo mennyt rautalankojen pilkistäessä kulutuspinnan alta.

Vihreiden ja taloudellisten etujen lisäksi pinnoittamalla saadaan aikaan renkaita, jotka eivät kuulu rengasvalmistajien tuotevalikoimaan.

”Pinnoituksen kautta saamme markkinoille talvipintoja niin perävaunurenkaista kuin jakelukäyttöön soveltuvista renkaista”, muistuttaa Bridgestonen Tuomas Virèn, jonka mukaan kooltaan 17,5 tai 19,5-tuumaisten talvipintaisten renkaiden kysyntä maailmanlaajuisilla markkinoilla on paljolti Skandinavian ohuiden markkinoiden varassa.

Käsityötä vaaditaan koneista huolimatta

Hämeenlinnan kupeessa Hattulassa toimiva Pentep Oy on yksi maamme lukuisista rengaspinnoittamoista, jotka huolehtivat rengasrunkojen uusiokäytöstä. Teppo Vekan luotsaama pinnoittamo tuottaa pinnoitettuja raskaan kaluston renkaita yhteistyössä maailmanlaajuisesti toimivan Bandagin kanssa. Pentep Oy:n varsin laaja asiakaskunta koostuu enimmäkseen maakunnallisista rengasliikkeistä, jotka taasen palvelevat paikallisia autoilijoita.

Renkaan pinnoittaminen on koneiden ja automatisoinnin täyttämässä maailmassa edelleenkin hyvin käsityövaltaista aluetta, joskin koneita käytetään apuna mahdollisimman paljon. Ensimmäinen työvaihe renkaan saavuttua Pentepin nykyaikaisiin tiloihin on rungon silmämääräinen tarkistus ja puhdistus.

”Imuri on paras puhdistusväline ja silmä tarkin työväline tarkistukseen. Hyödynnämme tarkistuksessa myös maassamme ainutlaatuista, 40 000 voltin jännitteellä toimivaa laitetta, joka korkean jännitteen avulla löytää silmältä piilossa olevat pistot paikkausta varten”, selventää Vekka, jonka mukaan rungossa olevat reiät ovat pinnoittamisen kannalta merkittävä haitta.

”Reiän kautta ilma pääsee rungon ja pinnan väliin, mikä saattaa edelleen johtaa uuden kulutuspinnan heikkoon kiinnittymiseen”.

Kun runko on todettu ehjäksi ja pinnoituskelpoiseksi, voidaan siirtyä itse pinnoitukseen ja sen valmisteluun. Ensimmäinen varsinainen työvaihe on vanhan pintakerroksen poistaminen automatisoidulla karhennuskoneella.

”Rungolle jätetään noin kahden millimetrin kerros vanhaa pintakumia, jonka päälle levitetään vulkanoimatonta kumia tarttuvuuden parantamiseksi. Samalla mahdolliset esiin tulleet vauriot, kuten kiven tai naulan tekemät reiät paikataan sulalla kumimassalla”, kertoo Vekka, jonka mukaan mahdolliset irtokivet ja muut renkaaseen kuulumattomat esineet poistetaan käsityönä karhennuksen jälkeen.

Uusi kulutuspinta saapuu pinnoittamolle Bandagin Belgiassa ja Espanjassa sijaitsevilta tehtailta 10 metrin rullissa, joista leikataan kuhunkin renkaaseen sopivan mittainen pintakumi. Kulutuspinnan saumat vulkanoituvat paistouunissa yhteen, mikä mahdollistaa pinnan kasaamisen myös useammasta palasta hävikin vähentämiseksi.

”Renkaan kehämitta ja leveys sekä leikatun kulutuspinnan pituus mitataan, jonka jälkeen konevoima huolehtii kulutuspinnan asettelusta ja venyttämisestä mittatarkasti rungolle”, jatkaa Vekka.

Renkaan vulkanointi tapahtuu paistokammiossa, missä ilmatiiviiseen paistopussiin pyöräytetty rengas viettää viisi tuntia 99 asteen lämpötilassa ja kuuden barin paineessa. Vulkanoinnin jälkeen renkaan rungon ja kulutuspinnan välinen sauma on yksi renkaan vahvimmista kohdista.

Paistokammion jälkeen rengas on valmis lopputarkastusta ja maalausta varten. Vekan mukaan lopputarkastuksessa kiinnitetään huomioita erityisesti sisäpuolisten paikkausten onnistumiseen sekä kulutuspinnan virheettömään kiinnittymiseen. Jälleen on syntynyt yksi pinnoitettu rengas kohtaamaan lukemattomia ajokilometrejä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi