Uutiset

Kuljetuskalusto

Liikenteen joulurauha julistetaan Rovaniemellä

Lapin poliisilaitos, Lapin ELY-keskus ja Liikenneturva julistavat joulurauhan liikenteeseen 15. kerran. Joulurauhan julistuksella muistutetaan kaikkia tien päälle suuntaavia siitä, että tärkeintä liikenteessä on päästä turvallisesti perille joulun viettoon.

Joulurauha liikenteeseen julistetaan Rovaniemellä Lordin aukiolla keskiviikkona 21.12. Tapahtuma alkaa klo 10, jolloin on mahdollisuus tutustua poliisin kalustoon, kysyä asiantuntijoilta liikenteestä tai tervehtiä virkaporo Artturia. Myös joulupukki on luvannut saapua paikalle. Glögiä ja piparia on tarjolla niin kauan kuin niitä riittää. Liikenteen joulurauhan julistus alkaa noin klo 11.

Oikean tilannenopeuden merkitys korostuu talviliikenteessä

Joululiikenne tulee olemaan vilkasta, joten oma kiire on unohdettava. 
”Nopeusrajoitusten lisäksi turvallinen nopeus valitaan kelin, tien kunnon, auton kuormauksen ja liikenneolosuhteiden perusteella”, painottaa ylikomisario Rauno Pätsi Lapin poliisista.

”Kun kanssaliikkujia on paljon, fiksu kuljettaja pitää turvaväliä eikä lähde turhia ohittelemaan. Riittävä turvaväli vähentää peräänajoriskiä ja estää pumppausliikkeen jonossa, mikä lisää myös liikenteen sujuvuutta. Turvaväli on riittävä, kun nopeutta ja etäisyyttä edellä ajavaan pystyy turvallisesti säätelemään kaasupolkimen avulla. Tämä tekee ajosta myös taloudellisempaa ja antaa enemmän aikaa reagoida yllättäviin tilanteisiin, kuten tielle ryntäävään hirveen ja erityisesti täällä pohjoisessa poroihin”, Pätsi täydentää.

Huomioi keli ja toiset tiellä liikkujat – ripaus joulumieltä auttaa liikenteessäkin

Talvella ajo-olosuhteet voivat vaihtua nopeasti, etenkin pidemmällä ajomatkalla. Lapin ELY-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinampa kannustaa tarkistamaan keliennusteen koko matkan mitalta.

”Turvallinen matkanteko alkaa ennakoinnista. Jos sääennuste näyttää synkältä, lähtöä kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää tai varata lisää aikaa matkaan. Jos keli huononee, tie muuttuu sohjoiseksi tai liukkaaksi, vauhtia on vähennettävä. Liikennemerkki sanelee tiekohtaisen maksiminopeuden ei turvallista ajonopeutta”, Ylinampa tähdentää.

Ennakointia on myös se, millä mielin liikenteeseen suuntaa.

”Jos pinna on kireällä tai stressi puskee ihohuokosista, pienemmätkin sattumukset harmittavat. Tämä voi vaikuttaa käyttäytymiseemme liikenteessä. Erityisesti silloin, kun menijöitä on paljon, liikenteessä tarvitaan malttia ja toisten huomiointia: vilkun käyttöä, tien antamista tarvittaessa, asiallista tilannenopeutta ja sääntöjen noudattamista. Rento joulumieli on liikenteessä myös tärkeä turvallisuustekijä”, korostaa Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen.

Lue seuraavaksi