Uutiset

Kuljetuskalusto

Lavetit sekä kuorma- ja linja-autot Car Office Roponen Oy:ltä

Yrityksen perusti Reijo Roponen 90-luvun puolivälissä. Taustana hänellä oli lähes neljännesvuosisadan kokemus raskaankaluston myyjänä Scanialla Kuopion alueella. Asiakaskunnan tunteminen olikin yksi tärkeä osa omaan tuontitoimintaan lähtemisessä. Aluksi keskeisessä asemassa oli kuorma-autojen tuonti Keski-Euroopasta. Faymonville-perävaunujen tehtaanedustajaksi Car Office pääsi kohta yrityksen perustamisen jälkeen vuonna 1995 ja siitä lähtien näitä vaunuja Roponen on tuonut maahan satoja. Koska Faymonville-tuotevalikoima käsittää vain puoliperävaunulavetit, on Car Officella edustuksessaan Müller Mitteltal -täysperävaunulavetit vastaamassa kysyntään niiden osalta.

Aluksi Reijo Roponen oli yrityksen ainoa työntekijä ja toimipiste oli kotikonttori. Vuonna 2000 Reijo sai houkuteltua poikansa Pekka Roposen kuljetustehtävistä mukaan yhtiöön ja samana vuonna konttori siirtyi nykyiseen paikkaansa Kuopiossa osoitteeseen Hakalahdentie 13. Omaa korjaamotoimintaa ei yrityksellä ole, vaan se ostaa palvelut muilta yrityksiltä. Vuonna 2005 tuotevalikoima kasvoi uusiin kuorma- ja linja-autoihin, kun yritykselle tuli Iveco-myynti Kuopio-Varkaus-Joensuu-Kajaani -alueella. Nykyiseen vahvuuteen päästiin tänä vuonna kun myyjäksi tuli Tuomas Pääkkönen, jolla on kokemusta raskaasta kalustosta varaosapuolen kautta.

Perävaunut

Edelleen Car Office tuo uudehkoja, vähän käytettyjä kuorma-autoja Euroopasta, mutta vähemmässä määrin kuin ennen. Uusien kuorma- ja linja-autojen kanssa toimitaan Ivecon lipun alla. Perävaunujen osuus Car Officen liikevaihdosta on noin puolet.

Lähes koko toiminnan ajan edustuksessa olleet belgialaiset Faymonville-lavetit ovat keskeisessä asemassa yrityksessä. Faymonville on perinteikäs laatumerkki. Sen juuret ulottuvat 1900-luvun alkuun, jolloin yritys on perustettu hevosvetoisten perävaunujen valmistamiseksi. Kuorma-autojen perävaunuihin yritys siirtyi 60-luvulla keskittyen jo silloin pelkästään puoliperävaunuihin. Tänä päivänä Faymonville tarjoaa laajan malliston lavettiperävaunuja aina suurimpiin ja vaativimpiin kuljetustarpeisiin asti.
Pekka Roponen kertoo, että Faymonville-lavettien varaosakauppa ei ole erityisen hyvä bisnes, sillä tyypillisesti näissä korjaustarve on pieni. Toisaalta, jos jotakin särkyy, on uuden osan saamisella kiire. Tällaiset tilanteet on huomioitu alan tarpeet tuntien Faymonvillen huoltopalveluissa. He takaavat, että varaosa saadaan paikalle 24 tunnissa ja asennettua seuraavan vuorokauden kuluessa. Tämä pätee myös viikonloppuisin, mikä on hyvin tärkeä seikka erikoiskuljetuksia ja aikatauluja ajatellen.

Tehtaita Faymonvillella on kolme: Belgiassa, Luxemburgissa ja Puolassa. Tehtaat kuuluvat Euroopan nykyaikaisimpiin. Esimerkiksi teräslevyistä jäävä hukka on erittäin pieni tietokoneohjauksen, laserien ja vesileikkauksen ansiosta. Tehtaalta valmistavat vaunut alusta loppuun. Yksittäisellä vaunulla on vastuutiimi, joka tekee vaunun alusta loppuun asti ja vastaa sen laadusta ja valmistumisesta aikataulun mukaan. Tavallaan tiimillä on urakka vaunun valmistamisesta.

Täysperävaunut eivät kuulu Faymonvillen valikoimiin ja siksi Car Office tarjoaa tällaiseen tarpeeseen saksalaiset Müller Mitteltal -täysperävaunulavetit. Yrityksenä Müller Mitteltal on varsin vastaava laatutavoitteissaan kuin Faymonville. Tarjonnassa on 3-5-akseliset mallit.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi