Uutiset

Kuljetuskalusto

Laurinaho-Yhtiöt Oy – Monipuolinen päällirakennetoimija Parkanossa

Laurinaho-Yhtiöt Oy on perustettu vuoden 2007 lopulla. Toiminta alkoi rahtilavojen teolla ja pian tulivat kuvioon kylmäkonekoppien valmistus alihankintana Suomen Tekojäälle, jonka palveluksessa Tommi Laurinaho oli ennen oman yritystoiminnan aloittamista. ”Tekojäällä oli toimintaa aikaisemmin tässä hallissa. Ollessani siellä töissä kysyin, josko voisin tehdä yhdessä nurkassa omia projektejani”, kertoo Laurinaho. Nyt koko halli on Laurinahon projektien täyttämä.

Halli on alkujaan rakennettu parkanolaisen kuljetusliikkeen toimitilaksi. Laurinaho osti hallin Aimo ja Heli Mäkiseltä 2008. Aimo Mäkinen osallistuu Laurinaho-Yhtiöt Oy:n toimintaan. ”Aimo on ollut alusta alkaen tiiviisti mukana. Hänellä on suhteet alan väkeen ja tuntee alan, sillä hän on autoillut ikänsä. Aimo hoitaa suunnittelua ja myyntiä. Itselläni on kokemusta metalliteollisuuden alalta, mutta ei kuljetusalalta, joten Aimon panos on erittäin merkittävä”, kiittelee Laurinaho.

Laurinaho on on panostanut suunnitteluun ja on juuri hankkinut 3D-suunnitteluohjelman.

Tuotteet moneen lähtöön

”Rahtilavoja, alumiinilaitoja ja laitasarjoja tolppineen, turve- ja hakekontteja, nosturiasennuksia, kärryremontteja, turvekorien kunnostusta ja seinien vaihtoa muun muassa vakuutusyhtiöille, koneenkuljetusalustoja, kaikkea tehdään”, luettelee Laurinaho päällirakennepuolen tarjontaa.

Päällirakenteita on tehty niin uusiin kuin vanhoihinkin autoihin. ”Uusia olemme tehneet esimerkiksi Volvolle esittelyautoksi nosturi/rahtilava-auton ja Scanian kokosivunaukeavalla sivukipillisellä umpikorilla. Tuotteita menee ympäri Suomen. ”

Laatikot oma tuotelinja

Työkalulaatikoita Laurinaho-Yhtiöillä on tehty viime kesästä. ”Tämä on lähtenyt Pajakulman kanssa tehdystä yhteistyöstä. Laatikoiden perusrakenteet on suunniteltu heidän kanssaan ja suurin osa laatikoista menee Pajakulmalle asennuksiin. Esimerkiksi sähkölaitosautojen laatikot on tehty meillä ja niitä teimme jo viime vuoden loppupuoliskolla puoleen kymmeneen autoon. Isot laatikot tehdään vanerista ja pintaan asennetaan alumiinipelti, pieniä laatikoita tehdään kokonaan alumiinista”, kertoo Laurinaho.

”Olemme investoineet laatikoiden tekemiseen huomattavasti. Laatikot on tehty tähän asti aina mittojen mukaan, sillä varastoon asti emme ole laatikoita ehtineet tehdä.”

Remonttejakin

Remonttien osuus Laurinaho-Yhtiöiden toiminnasta on keskimäärin noin viidennes. ”Esimerkiksi jarrutöihin meillä on b-luvat. Olemme tehneet muun muassa vaihtoautojen kunnostuksia. Koritöihin liittyviä akselivälimuutoksia olemme tehneet ja yksi kuormakorin kavennuskin on tulossa. Muunkin raskaan kaluston remontteja olemme tehneet, esimerkiksi murskaimien kuljettimia olemme kunnostaneet ja tehneet kaivukoneiden telastoremontteja. Meillä on myös varaosamyyntiä”, esittelee Laurinaho.

Töitä tehdään joustavasti kysynnän mukaan. ”Viikonloput menevät usein täällä hallilla, varsinkin lauantait. Töitä on tehty joskus öisinkin tarpeen vaatiessa.”

”Töitä on riittänyt, kun on tehty töitä laidasta laitaan. Töissä on itseni lisäksi 2-3 miestä säännöllisesti ja kuusikin on ollut parhaimmillaan. Esimerkiksi rahtilavoja emme tehneet viime kesän ja syksyn aikana kuin jos yhden, mutta silti kiirettä riitti remonttien, laatikoiden ja turvekorien kanssa”, sanoo Laurinaho. ”Olemme aina avoimia uusille ideoille.”

Alumiininen tulevaisuus

Tulevaisuuden kantavana voimana Laurinaho näkee alumiinipuolen. ”Meillä on tiivis yhteistyö Purson ajoneuvopuolen kanssa ja sen tiimoilta tulemme olemaan vahvoja tällä saralla. Teemme koko ajan paljon alumiinirakenteita valmistamiimme päällirakenteisiin. Tulevaisuutta saattaa olla myös tiettyjen päällirakenteiden maahantuonnissa.”

”Valttinamme on laatu, siisti työ ja viimeistely loppuun asti. Kaikki työt on tehty suomalaisin työvoimin”, toteaa Laurinaho.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi