Uutiset

Kuljetuskalusto

Lapin Kumi investoi Ouluun

Taloudellisesti vaikeista ajoista huolimatta on usealla autoalalla toimivalla yrityksellä luja usko tulevaisuuteen.  Rengasalalla toimiva Point-S on avannut uudet, lähes 3000 neliön toimitilat Oulun Vasaraperällä. Yhden Suomen suurimman rengasalan investoinnin kokonaisarvoksi kerrotaan noin neljä miljoonaa euroa.

Rengasliike Point-S aloitti Oulun Vasaraperällä neljä vuotta sitten. Toimintansa aikana liike on saavuttanut vankan suosion henkilö- ja pakettiauton omistajien keskuudessa.  Saman katon alla ei ollut kuitenkaan tilaa raskaan kaluston renkaiden myyntiin ja huoltotyöhön, joten yrityksessä päädyttiin katsomaan uusia tiloja.

”Kasvuvauhtimme Oulussa on ollut meille positiivinen yllätys, sillä lähes viikoittain saimme raskaan renkaiden myyntiin ja huoltoon liittyviä tarjouspyyntöjä. Ilman kunnollisia huolto- ja korjaamopalveluja olet kuitenkin ulkona noista tarjouskisoista”, kertoo toimitusjohtaja Ville Ruokanen ja jatkaa:

”Niinpä ryhdyimme vakavasti miettimään laajentamista. Kun tyhjä tontti sattui löytymään 50 metrin päästä tien toiselta puolelta, niin päätös oli loppujen lopuksi helppo tehdä. Varsinkin kun myös rahoittajat uskoivat hankkeeseen. Meillä on tarkoitus myydä ja huoltaa renkaita hamaan tulevaisuuteen saakka, joten oli järkevää maksaa hallia mieluummin itselle kuin vuokranantajalle”, jatkaa Ruokanen.

”Valtiovalta on moitiskellut meitä yrittäjiä, että me emme investoi ja sen myötä lama ei hellitä. Olemme nyt tehneet mielestäni oman osamme näihin talkoisiin. Meille tämä neljän miljoonan investointi on todella merkittävä, kun muistetaan että vasta viime syksyllä avasimme myös Tornioon uudet laajennetut ja saneeratut toimitilat, jatkaa Ruokanen.

Oikeat tilat oikealla paikalla

”Pohjois-Pohjanmaalla on vankka autokanta. Henkilö- ja pakettiautoja on lähes neljännesmiljoona ja alueelta löytyy aika tarkalleen 10 000 raskaan kaluston ajoneuvoa. Kun noihin määriin lisätään kaikki työkoneet ja traktorit niin kyllä täällä palveltavia riittää”, sanoo Ruokanen.

Keskeinen sijainti on tärkeä asia kaikille kauppaliikkeille. Erityisen tärkeää se on silloin, kun asiakaskunnan kalustona ovat isot yhdistelmät.  Piha-alueiden on oltava isoja ja huoltohallien on oltava läpiajettavia ja tilavia.

”Emme olisi ryhtyneet koko hankkeeseen, jos olisimme epäilleet ettei paikka ja sijainti olisi varmasti oikeita.  Istutimme tilat tontille niin, että asiakkaamme pystyvät ajamaan halliin sisälle ja ulos peruuttamatta. Läpiajettavuus on meille itsestäänselvyys. Meille on helppo tulla nelostieltä eli Pohjantieltä. Lentokentän rampista nousu onnistuu isoillakin yhdistelmillä vaikkapa kuorman kanssa”, painottaa Ruokanen tiloja esitellessään.

Kolmannen polven kumilainen

Oulussa toimivan Point-S rengasliikkeen takaa löytyy Suomen suurin yksityinen rengasliike Lapin Kumi Oy, jolla on kaikkiaan seitsemän toimipistettä. Toimitusjohtaja Ville Ruokanen edustaa yhtiössä jo kolmatta sukupolvea, sillä Lapin Kumin Oy perustaja, Veikko Keskiruokanen on Villen isoisä.

”Olemme renkaan valmistajista riippumaton yhtiö ja pyrimme löytämään asiakkaallemme aina kulloiseenkin tilanteeseen ja käyttötarkoitukseen parhaan mahdollisen ratkaisun.  Ja jollain tapaa olemme siinä onnistuneetkin, kun yrityksellämme on ikää 68 vuotta.  Huonolla palvelulla ja huonoilla tuotteilla ei pysytä hengissä noin pitkää aikaa”, tuumaa Ruokanen, jonka mukaan kasvun ja koko toiminnan kannalta on ollut tärkeää, että yritys liittyi Point-S ketjuun vuonna 2008.

”Maailman suurin rengasketju tarjoaa loistavat suorat kontaktit muun muassa Euroopan tukkureiden varastoihin.  Osan renkaista hankimme suoraan konttitoimituksina maailmalta ja osa tulee rengasvalmistajien Suomen tai Pohjoismaiden varastosta”, selvittää Ville Ruokanen

Pohjoisen pojat uivat vastavirtaan

Kun monet autoalalla toimivat huoltoyritykset ovat vähentäneet henkilökuntaa ja pienentäneet entisestään varastoja, ovat pohjoisen pojat valinneet päinvastaisen strategian.

”Kumilaiset” uskovat, että mittavat investoinnit yhdessä henkilökunnan määrän kasvattamisen kanssa parantavat palvelukykyä entisestään. 

”Pyrimme pitämään harvinaisetkin rengaskoot varastossamme.  Kuljetusalalla kilpailu on kovaa, eikä kalustoa ole varaa seisottaa, joten renkaat pitää saada auton alle nopeasti.  Nopeat toimitukset ovat kaiken A ja O. Tämän vuoksi olemme lisänneet henkilökuntaa muun muassa Rovaniemen Bandag -pinnoittamossa, muistuttaa toimitusjohtaja Ruokanen lopuksi.

Lue seuraavaksi