Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuorma-auto ilman ohjaamoa ja kuljettajaa liikenteeseen

Kuorma-autoa, jossa ei ole ohjaamoa eikä kuljettajaa, on testattu ensimmäisen kerran yleisessä liikenteessä Ruotsissa. Testiajo suoritettiin muun liikenteen mukana teollisuusalueella.

Ruotsalainen startup-yritys Einride aloitti lyhyen matkan liikennöinnin sähkökäyttöisellä kuorma-autolla Jönköpingissä, Ruotsissa. Einriden mukaan testi, jonka on määrä jatkua vuoden 2020 loppuun, on ensimmäinen, jossa täysikokoinen, täysin itsenäisesti ilman kuljettajaa liikkuva kuorma-auto on saanut luvan liikenteeseen yleisillä teillä.

T-Pod-niminen auto on jatkuvasti etävalvonnassa, ja valvoja voi milloin tahansa ottaa auton hallintaansa, jos tarve vaatii. Muissa vastaavissa testeissä on aina ollut kuljettaja mukana, joka on voinut ottaa ajoneuvon hallintaan.

Kokonaispainoltaan 26-tonnisessa autossa on kameroita, tutkia ja 3D-tunnistimia, jotka pystyvät luomaan 360 asteen täyden tiedon ympäristöstä. Einriden rakentama auto käyttää Nvidian rakentamaa autonomisen ajon alustaa, ja sen järjestelmät on yhdistetty 5G-verkon avulla. Toimintamatka on noin 200 kilometriä.

Auto liikkuu reitillä, joka on vain 300 metriä pitkä, mutta siinä on viisi käännöstä ja sadan metrin osuus, jota käyttävät myös muut ajoneuvot. T-Podin on määrä tehdä matka useita kertoja päivässä kokeilun aikana.

T-Pod kykenee 85 kilometrin tuntinopeuteen, mutta kokeilun aikana viranomaisten määräämä suurin sallittu nopeus on 5 km/h.

Einride näkee T-Podille markkinoita nimenomaan sen takia, että kuljettajista on pulaa. Yhdysvalloissa tarvittaisiin noin 60 000 kuljettajaa lisää ja Euroopassa vajausta lasketaan olevan 150 000 kuljettajan verran.

Lue seuraavaksi