Uutiset

Kuljetuskalusto

Kovakivelle monipuolinen Power-älyvaaka

Tampereen Kovakivi Oy on Kurussa sijaitseva perheyritys, jonka päätuotteita ovat tarvekivet sekä ympäristö- ja rakennuskivet suomalaisesta graniitista. Tampereen Kovakivi louhii ja jalostaa kolmea kuuluisaa suomalaista graniittia: Kurun harmaata, Kurun punaruskeaa sekä Kurun mustaa. Osa tuotteista menee vientiin, ja suurin vientimaa on Ruotsi.

<img src=”Toimitusjohtaja Antti Elomaan mukaan punnitustarpeita on lähinnä silloin, kun pitää tietää louhittujen kappaleiden rahtipainot tarkasti. On tärkeää saada rahtipaino optimaaliselle tasolle, jotta vältyttäisiin yli- ja alikuormilta. Lisäksi vaakaa käytetään satunnaisesti murskatusta sivukivestä tehtyjen kiviaineksien lastauksessa.

Tampereen Kovakivi Oy valitsi punnituslaitteeksi Tamtron Power -pyöräkuormaajavaa’an, koska sen älypunnitustekniikka mahdollistaa raskaiden kappaleiden punnituksen jo varsin matalalla maanpinnasta, mikä vähentää koneen rasitusta ja polttoaineen kulutusta. ”Lisäksi vaaka helpottaa merkittävästi muodoltaan epäsäännöllisten graniittikappaleiden punnitusta. Mikäli graniittikappale on muodoltaan säännöllinen, voidaan sen paino laskea tilavuuden perusteella, mutta epäsäännöllisten kappaleiden painon määrittelemiseen tarvitaan vaakaa”, kertoo Elomaa.

”Graniittikappaleiden käsittelyssä käytettävät piikit tekevät punnittavien kappaleiden muodon ohella punnituksesta haastavaa, mutta kokenut pyöräkuormaajakuski oppii löytämään oikean piikkikulman, jossa punnitus on riittävän tarkkaa”, kertoo louhimon monitoimimies Jari Järvinen, joka pyöräkuormaajan ajon lisäksi mm. tekee räjäytystöitä. Helpomman ja tarkemman punnituksen ohella säästyy myös aikaa, kun ei tarvitse mitata kappaleita erikseen ja laskea painoa mittojen perusteella. Tamtronin Power-vaakaan saadaan uuden kulmamittauksen ansiosta asetettua oikea punnituskohta, joka varmistaa oikeat punnitustulokset.

<img src=”Sivukiven lastauksessa käytetään kauhaa, jolle on vaa’assa oma kalibrointi valmiina. Työvälinettä vaihdettaessa myös vaa’an kalibrointi voidaan helposti vaihtaa työvälinekohtaisesti, jolloin varmistetaan tarkka punnitus. Murskattaessa sivukiveä Power-vaa’an monipuolinen varastoonkantotoiminto helpottaa eri murskeiden varastohallintaa.

Kysyttäessä mielipidettä vaa’an toimivuudesta sekä Elomaa että Järvinen sanovat vaa’an ”ihan ajavan asiansa”, mikä voidaan tulkita ammattimiesten sanomana positiiviseksi palautteeksi. JK

Lue seuraavaksi