Uutiset

Kuljetuskalusto

Kotimainen vaihtoehto

Lillbacka-konserniin kuuluva, sinivalkoinen PowerLine aloitti varustamotoiminnan kuluvan vuosituhannen puolivälissä kahden ro-ro-aluksen voimalla. Alkuun alukset kyntivät Itämerta aikarahdattuina alan suuremmille toimijoille, mutta vuoden 2009 alussa PowerLine päätti aloittaa oman liikenteen Turun ja Travemünden välisellä reitillä. Maailmantalouden elpyminen on omalta osaltaan lisännyt merirahtien kysyntää, joten varustamon toinen laiva aloitti Helsingin Vuosaaren ja Travemünden välisessä liikenteessä toukokuussa.

PowerLine tarjoaa asiakkailleen yhden viikoittaisen lähdön kummastakin suomalaissatamasta. Turusta lähdetään perjantai-iltana, Helsingistä torstai-iltana. Vastarantaa alkaa näkyä horisontissa puolentoista vuorokauden merimatkan jälkeen. Turun vuoro saapuu Travemünden Skandinavienkaille sunnuntaina aamupäivällä ja helsinkiläisvuoro lauantaiaamuna. Pohjoista kohden PowerLinen alukset lähtevät lauantai- ja maanantai-iltoina.

”Emme suinkaan ole se kaikkein nopein vuoro”, myöntää PowerLinen myyntijohtaja Jussi Koskinen, jonka mukaan pohjalaisvarustamo pyrkii vastaamaan markkinoiden vaatimuksiin paljolti palvelun ja muiden tekijöiden turvin. Koskisen mukaan alhaisemmalla marssinopeudella saadaan aikana kustannustehokasta liikennettä, joka näkyy asiakkaalle kilpailukykyisenä hinnoitteluna.

PowerLinen alusten 1700 metrin lastitila tarjoaa mahdollisuuden noin 100 lastiyksikön kuljettamiseen. Useimmiten laivan kolme kantta täyttyvät irtoperävaunuista, mutta välillä kyytiin ajetaan myös vetoautoja kuljettajineen.

”Merkittävin volyymimme koostuu traileriliikenteestä, mutta toisaalta myös koon tai massan suhteen poikkeavat erikoiskuljetukset ovat meille erittäin tärkeä sektori yhdessä vaarallisten aineiden kanssa”, jäsentelee Koskinen kuljetettavan rahdin rakennetta.

Viisitoistahenkisen miehistön lisäksi PowerLinen alukset voivat lain puitteissa ottaa matkustajikseen myös 12 henkilöä, jotka useimmiten ovat autonkuljettajia.

”Meillä ei ole tarjottavana yökerhoa eikä uima-allasta, mutta sen sijaan tarjoamme mukavan ja leppoisan merimatkan perinteitä huokuvalla vanhalla rouvalla”, kertoo laivan kapteeni Stig-Erik Tammilehto, jonka mukaan osa Euroopan liikenteen kuljettajista likimain vaatii pääsevänsä merimatkalle PowerLinen laivoilla.

Joustava, kotimaisuutta arvostava toimija

Uuden liikenteen aloittamisessa on aina haasteita ja vaikeuksia, jotka meriliikenteessä ovat maantieliikennettä vaativampia. Koskisen mukaan oikean aikataulun löytäminen on yksi suurimmista vaikeuksista, jonka voittamisessa vaaditaan riittävästi aikaa. Pienenä varustamona PowerLine on erittäin joustava toimija, joten mahdolliset aikataulumuutokset voidaan tehdä tarvittaessa nopeastikin.

”Aikatauluja ei kuitenkaan pidä muuttaa vain muuttamisen ilosta, sillä vakiintunut toiminta vakiintuneiden aikataulujen kanssa luo vakautta, jota meriliikenteen asiakkaat arvostavat”, summaa Koskinen, jonka mukaan asiakkaiden tarpeisiin sopiva aikataulu yhdessä oikean hinnoittelun kanssa antaa mahdollisuuden taloudellisesti kannattavaan liikenteeseen.

”Perjantai-iltana Turusta lähtevä vuoro on osoittautunut erittäin onnistuneeksi, sillä se on useimmiten loppuunmyyty”, tietää Koskinen, jonka mukaan asiakaskunta koostuu niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin asiakkaista. Koskisen mukaan asiakkaan koko ei ole ratkaiseva – PowerLine kuljettaa niin suurten kuin pientenkin toimijoiden kalustoa. Peruskuormitus syntyy enimmäkseen suuremmista sopimusasiakkaista ja toimintaa täydentävät kooltaan pienemmät huolitsijat ja kuljetusliikkeet.

Aikataulujen laadinnassa on huomioitu myös kuljettajien työajat. Lähtö on aina illalla, joten kuljettaja voi ruokailtuaan käydä levolle. Saapuminen satamaan on aina aamulla, jolloin tien päälle lähdetään tukevan aamupalan jälkeen.

Suomessa paikkavaraukset tehdään suoraan PowerLinen asiakaspalvelun kautta, ulkomaiset asiakkaat taasen nojautuvat paikallisiin agentteihin varatessaan paikkaa sinivalkoisille aluksille.

Tammilehto muistuttaa sinivalkoisuuden tarkoittavan tässä kohdin myös lipun väriä.

”Kumpikin laivoistamme kulkee Suomen lipun alla, jolloin noudatamme suomalaisia määräyksiä ja asetuksia kaikessa toiminnassamme”, painottaa Tammilehto toivottaessaan matkustajat tervetulleeksi laivalle.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi