Uutiset

Kuljetuskalusto

Korsun HCT

Toukokuun alussa raahelainen Korsu Oy aloitti oman HCT-kokeilun, jossa tutkitaan tavanomaista suuremman ajoneuvoyhdistelmän soveltuvuutta tieliikenteeseen.

Korsun HCT-kokeilussa on käytössä uudenlainen yhdistelmätyyppi. Kyseessä on vetoauton, kahden puoliperävaunun ja keskiakseliperävaunun säiliöyhdistelmä, jolla kuljetetaan jauhemaisia tuotteita.

C-juna

C-junaksi kutsutun yhdistelmän vetoauto on uusi Volvo FH16 750 6×4 nousevalla teliakselilla. O.Me.P.S -perävaunuista linkki ja puoliperävaunu ovat olleet jo aiemmin liikenteissä B-junana, mutta viimeisenä oleva keskiakseliperävaunu on vetoauton tapaan uusi.

Yhdistelmän kokonaispaino on 92 tonnia ja pituus 29 metriä. Kantavuutta yhdistelmällä on noin 66 tonnia. Yhdistelmällä on lupa liikennöidä reiteillä Oulu – Kittilä ja Oulu – Raahe neljän nimetyn ja perehdytyksen saaneen kuljettajan voimin.

Jos reitillä on voimassa varoitus erittäin huonosta ajokelistä, ei yhdistelmällä ole lupa ajaa. Silloin on keskiakseliperävaunu vähintään jätettävä pois, jolloin yhdistelmä on normaali 76 tonnin B-juna.

Talous, ympäristö ja turvallisuus

Korsun HCT-kokeilussa kerätään tietoa C-junan käyttäytymisestä ja verrataan saatuja tuloksia samassa kuljetustehtävissä oleviin täysperävaunu- ja B-junayhdistelmiin. Odotuksena on yli 50 tonnin hiilidioksidipäästöjen vähentyminen C-junaa käyttämällä. Myös vaikutukset kuljetustalouteen ja liikenteeseen selvitetään.

Korsun C-junassa on runsas turvavarustus, josta erikseen voi mainita keskiakseliperävaunun oman ajonvakautusjärjestelmän. Oulun Yliopisto tutkii yhdistelmän vaikutuksia muuhun liikenteeseen, joten yhdistelmässä on muun muassa tallentava kameralaitteisto.

Helposti eteenpäin

Kierros tyhjällä yhdistelmällä Ouluzonen moottoriradalla antoi kuvan siitä, että eteenpäin ajaminen ei tuottane kuormattunakaan vaikeuksia. Huolellinen risteyksissä toki täytyy olla, mutta C-juna jopa yllätti notkeudellaan.

Jonkin verran paikallaolijoita epäilytti keskiakseliperävaunun käyttäytymien maantienopeuksissa. Korsun C-junan nimetyt kuljettajat Jussi Hämeenkorpi, Toni Niemistö, Jussi Rintamäki ja Ville Matkaselkä vakuuttivat lähes yhteen ääneen keskiakseliperävaunun tulevan rauhallisemmin B-junan kuin tavallisen puoliperävaunun perään kytkettynä.

Peruuttaminen onkin sitten sitäkin haastavampaa. Rauhallisesti reagoivalla B-junalla ei tahdo äkkinäistä keskiakseliperävaunua pystyä viemään, etteikö se kääntyisi liikaa. Yhdistelmällä on parasta olla joutumatta umpikujaan.

Harjoittelulla tietysti oppii, mutta helppoa ei peruuttaminen ole. ”Yhdistelmän mitan pääsee, kun suorasta saa lähteä”, kommentoi Jussi Rintamäki jälkeenpäin ajettuaan pari keikkaa tositoimissa.

Korsu Oy:n kumppaneina HCT-kokeilussa ovat perävaunuvalmistaja O.ME.P.S Srl, vetoauton myyjä Wetteri Power Oy, toimeksiantaja Finnsementti Oy ja rengastoimittaja Suomen Michelin Oy. Tutkimustyö hoituu Oulun Yliopistossa professori Mauri Haatajan johdolla.

Lue seuraavaksi