Uutiset

Kuljetuskalusto

Korsun C-juna

Vastikään liikenteeseen otettu Korsu Oy:n HCT-yhdistelmä on herättänyt suurta mielenkiintoa Konepörssin Facebook-sivuilla. Siksi on paikallaan tuoreeltaan kertoa muutamia tietoja yhdistelmästä aivan lyhyesti.

Vetoauto on uusi Volvo FH16 750 6×4 nousevalla teliakselilla. Perävaunut on valmistanut italialainen O.Me.P.S Srl. Perävaunuista linkki ja puoliperävanu ovat olleet jo aiemmin liikenteissä B-junana, mutta viimeisenä oleva keskiakseliperävaunu on vetoauton tapaan uusi. Projektiin osallistuneet ovat käyttäneet kokonaisuudesta nimitystä C-juna.

Yhdistelmän kokonaispaino on 92 tonnia ja pituus 29 metriä. Kantavuutta yhdistelmällä on runsaat 65 tonnia. Yhdistelmällä on lupa liikennöidä reiteillä Oulu – Kittilä ja Oulu – Raahe neljän nimetyn ja perehdytyksen saaneen kuljettajan voimin. Jos reitillä on voimassa varoitus erittäin huonosta ajokelistä, ei yhdistelmällä ole lupa ajaa. Silloin on keskiakseliperävaunu vähintään jätettävä pois, jolloin yhdistelmä on normaali 76 tonnin B-juna.

Korsun C-junassa on runsas turvavarustus, josta erikseen voi mainita keskiakseliperävaunun oman ajonvakautusjärjestelmän. Koska kyseessä on tutkimus, jossa Oulun Yliopisto on mukana, yhdistelmässä on muun muassa tallentava kameralaitteisto, jolla kerätään tietoa yhdistelmän vaikutuksesta muun liikenteen käyttäytymiseen.

Sain tilaisuuden ajaa yhdistelmää tyhjänä Ouluzonen moottoriradalla. Eteenpäin ajaminen ei tuottane kuormattunakaan tuskaa, sillä yhdistelmä ei oikaise käännöksissä mitenkään erityisen paljon. Huolellinen risteyksissä toki täytyy olla.

Peruuttaminen onkin sitten sitäkin haastavampaa. Rauhallisesti reagoivalla B-junalla ei tahdo äkkinäistä keskiakseliperävaunua pystyä viemään, etteikö se kääntyisi liikaa. Yhdistelmällä on parasta olla joutumatta umpikujaan. Harjoittelulla tietysti oppii, mutta helppoa ei peruuttaminen ole.

Palataan asiaan vielä tarkemmin Konepörssi-lehdessä.

Lue seuraavaksi