Uutiset

Kuljetuskalusto

Konnekuljetus-konserni – kestävää kasvua, vahvoja arvoja

Konnekuljetus Oy

Konnekuljetus Oy on keskisuomalainen, Konnevedellä kotipaikkaansa pitävä perheyhtiö, joka tytäryhtiöineen muodostaa erityisesti metsäteollisuutta ja energiahuoltoa palvelevan konsernin. Vastuullisuus, turvallisuus, kasvu ja kehittyminen sekä asiakaspalvelu ovat keskiössä konsernin päivittäisessä toiminnassa kaikilla tasoilla.

Konnekuljetus Oy sai alkunsa vuonna 1987, kun kaksi Konnevedellä toiminutta autoilijaa, joista toinen oli Juha Liimatainen, päättivät perustaa yhteisen kuljetusliikkeen. Soran ja puun kuljetuksella aloitettiin.

Tänään Konnekuljetus on sekä konsernin emoyhtiö että vajaan 30 auton kuljetusliike, joka on erikoistunut metsäteollisuuden sivutuotteiden, kuten hakkeen, purun ja kuoren, sekä sellun ja sahatavaran kuljetuksiin. Lisäksi hieman erikoisempana palveluna on elävien kalojen kuljetus.

Konnekuljetuksen pääomistaja on Mika Liimatainen. Muita osakkaita ovat yhtiön perustaja Juha Liimatainen, sekä muutamat yrityksen avainhenkilöt. Perustellusti voidaan sanoa, että Konnekuljetus on perheyhtiö, ja sellaisena se Mika Liimataisen mukaan on tarkoituksena pitää.

Huolto ja kunnossapito

Vuonna 2017 perustettu KonneService Oy on Konnekuljetuksen kokonaan omistama tytäryhtiö. KonneService tarjoaa raskaan auto- ja työkonekaluston huollot, korjaukset, varaosat sekä rengas- ja pesupalvelut huoltopäivystyksineen.

KonneService
KonneServicen modernit korjaamo- ja toimistotilat sijaitsevat hyvien yhteyksien päässä Konneveden Hytölässä, kantatie 69:n varrella.

”Kunnossapito ja huollot on tehtävä ennalta ja suunnitellusti. Autot liikkuvat paljon, ja toiminta on tarkasti suunniteltua. Kaluston rikkoutumisista aiheutuvat ennakoimattomat seisokit pitäisi saada eliminoitua, sillä ne aiheuttavat runsaasti ylimääräistä työtä kuljetusten uudelleenjärjestämisenä”, sanoo Mika Liimatainen.

Hän jatkaa, että KonneServicen kapasiteetista noin puolet myydään oman konsernin ulkopuolelle siitäkin huolimatta, että omalle kalustolle ostetaan palvelua muualta.

”Meillä on vakiintuneita asiakassuhteita, jotka haluamme pitää, vaikka oman kalustomäärän kasvun myötä ostammekin itsekin jotakin palveluita muilta toimijoilta.”

Kiertotaloutta ja energiaa

Konnekuljetuksen strategiaan on kirjattu hallittu kasvu ja kehittyminen. Orgaanisen kasvun ohella kasvua tavoitellaan myös harkituin yritysostoin. Kaksi vuotta sitten Kosken Megawatti Oy liittyi osaksi konsernia. 1999 perustettu yhtiö murskaa ja hakettaa puumateriaalia energiaksi tai muuhun uusiokäyttöön.

Kosken Megawatti työllistää suoraan 35 henkilöä ja merkittävän joukon alihankkijoita. Koneyksiköitä yhtiöllä on noin 60, ja niiden kunnossapidossa Kosken Megawatin oman huoltohenkilöstön lisäksi KonneServicellä on keskeinen rooli.

Äänekosken Koukkuniemessä Kosken Megawatilla on uudet toimitilat sekä kierrätyspiha, johon otetaan vastaan kierrätettävää materiaalia yritysasiakkailta. Konneveden ja Laukaan rajan tuntumassa on Tankolammen biotuoteterminaali.

”Tankolammen terminaali on puskurivarasto, ja sieltä voidaan toimittaa energiahaketta silloin, kun se suoraan haketuksesta ei ole mahdollista. Esimerkiksi viikonloppuisin tai kelirikkoaikana suorat toimitukset haketuksesta eivät välttämättä ole mahdollisia”, Liimatainen kertoo.

Konnekuljetus Oy
Tankolammen terminaalilla energiapuu odottaa hakettamista. Terminaalin suunnittelussa on huolellisesti huomioitu käyttötarkoitus.

Tankolammen terminaalilla asfalttikentät on muotoiltu niin, että vesi ei jää kasoihin seisomaan. Alueella on ajoneuvovaaka, ja valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota: valotolpat ovat poikkeuksellisen korkeita.

”Joku ihmetteli tolppien mittaa, mutta hakekasat voivat olla korkeita, ja valoa pitää saada niiden yli”, Mika Liimatainen perustelee, ja jatkaa: ”Ajan hengen mukaan rakennusten saaminen on viivästynyt. Tulossa on toimistokontit, joissa on asianmukaiset sosiaali- ja toimistotilat.”

Kaluston kehittämistä

Matec-Trailer
Matec-Trailerilla asiakkaalle oli valmistumassa ketjupurkuvaunu, jonka neljästä akselista kolme on ohjaavia.

Vuonna 2021 Konnekuljetus osti toisenkin vuonna 1999 perustetun yrityksen. Erityisesti hakkeen ja turpeen kuljetukseen tarkoitettujen päällirakenteiden ja perävaunujen valmistajana tunnettu Matec-Trailer Oy Soinista tuli osaksi konsernia.

Matec-Trailer
Matec-Trailer Soinissa valmistaa, huoltaa ja korjaa päällirakenteita ja perävaunuja. Vasemmalta työnjohtaja Ville Hautamäki ja kehityspäällikkö Anssi Vähäsoini. Mika Lindström vastaa tuotannosta ja suunnittelusta sekä Mikko Haavisto myynnistä.

Matec-Trailer paitsi valmistaa uutta kalustoa, myös huoltaa ja korjaa raskasta päällirakenne- ja perävaunukalustoa. Myös vauriokorjaukset ja raskaan kaluston maalaukset kuuluvat palveluihin. Lisäksi Matec-Trailerilla on tärkeä rooli konsernissa käytössä olevan kuljetuskaluston kehitystyössä.

Määrätietoista koulutusta

Konnekuljetus tytäryhtiöineen työllistää kaikkiaan noin 150 ammattilaista. Viidennes työntekijöistä on ollut palveluksessa yli kymmenen vuotta, ja keskimääräinen palvelusaika on kuusi vuotta. Noin 20 prosenttia työntekijöistä on 18–25-vuotiaita.

Koska valtaosa työntekijöistä työskentelee ammattipätevyysdirektiivin mukaisissa kuljettajatehtävissä, Konnekuljetuksella on oma ammattipätevyyden jatkokoulutuslupa ja vastuuhenkilö, joka koordinoi koulutusta.

”Teemme tiivistä yhteistyötä POKE:n eli Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston kanssa. Meillä on jatkuvasti opiskelijoita oppimassa, ja heistä saamme tulevaisuudessa uutta työvoimaa. Uudet työntekijät ja harjoittelijat tekevät aina töitä kokeneemman kollegan kanssa kisälli-oppilas-mallilla. Malli on hyvä, ja täytyy kiittää henkilökuntaamme siitä, että he ovat sitoutuneet sitä toteuttamaan.”

Yrittäjyyteen kasvanut

Niin kuin moni muukin toisen polven yrittäjä, Mika Liimatainen kertoo kasvaneensa ikään kuin isänsä perustaman yrityksen mukana. Toki toisenlaisia suunnitelmiakin oli.

”Opiskelin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Armeijan jälkeen aloitin kuitenkin heti kuljettajana, ja siitä olen vähitellen sitten vaihtanut tehtäviä ja ottanut vastuuta”, 38-vuotias kahden lapsen isä kertoo: ”Ei minulle tätä kotoa osoitettu, kannustettiin opiskelemaan ja etsimään itselle mieleinen polku. Tästä se kuitenkin lopulta löytyi ja valinta on ollut oma. Sama pätee omiin lapsiini, he saavat valita oman urapolkunsa.”

Konnekuljetus-konsernin organisaatio on rakennettu niin, että kaikki langat eivät ole yksissä käsissä. Vastuita ja tehtäviä on jaettu, ja periaatteessa kaikilla työntekijöillä on varahenkilö, joten lomat tai äkilliset sairastumiset eivät pysäytä toimintaa. Toimitusjohtajan työpäivät tahtovat kuitenkin venyä pitkiksi.

Mika Liimatainen
Mika Liimatainen johtaa noin 150 henkeä työllistävää konsernia. Yhdistelmän ratin taakse hän ei ehdi enää, vaikka tarvittavat pätevyydet ovatkin voimassa. ”Ovat jo taitaneet taidotkin ruostua”, hän arvelee.

Välillä on kuitenkin hyvä saada ajatukset pois työstä. Salibandy ja autourheilu tarjoavat muuta ajateltavaa. Liimatainen on ajanut jokamiesluokkaa, jäärataa sekä rallicrossia, josta kokemusta jopa EM-tasolta. Ajokkina rallicrossissa on muun muassa Ford Fiesta Supercar, jossa tehoja on 650 hevosvoimaa ja vääntömomenttia 850 Nm!

”Kun kypärän vetää päähän ja asettuu lähtöviivalle, työasiat unohtuvat”, Liimatainen sanoo.

Yhteiskunnallista vastuuta

Mika Liimataisen mukaan Konnekuljetus haluaa kantaa vastuuta yhteiskunnassa eri tasoilla. Luonnollisesti yritys on vastuussa työntekijöidensä turvallisuudesta, mutta konsernissa panostetaan myös henkilöstön hyvinvointiin työhyvinvointipäivin ja kannustamalla liikuntaan työsuhde-eduin.

”Liiketoiminnassamme olemme vastuussa siitä, että lämpölaitokset saavat energiaa, jotta kodit pysyvät lämpiminä”, hän sanoo. ”Lasten ja nuorten liikkumisen tukeminen ja mahdollistaminen paikallisesti on tärkeää. Olemme kustantaneet välineitä, tukeneet suorituspaikkojen rakentamista tai tarjonneet matkat ja liput JYP:n otteluun. Me, kuten muutkin suomalaiset yritykset, tarvitsemme tulevaisuudessakin hyvinvoivia uusia työntekijöitä.”



Lue seuraavaksi