Uutiset

Kuljetuskalusto

Konekorjaamo Riikonen Oy – Kaikki samasta paikasta

Riiko-puutavaravarustus

Konekorjaamo Riikonen Oy on laajalla rintamalla palveleva raskaan kaluston osaaja. Joensuun Salpakankaalla asiakas voi huollattaa tai korjauttaa olemassa olevaa kalustoaan, tai hankkia kokonaan uutta. Riikosella periaatteena on saattaa asiat kuntoon kerralla, sovitussa ajassa.

Alkuvuodesta 1981 päättivät Riikosen veljekset – Keijo, Juha, Jari ja Timo – perustaa konekorjaamon työllistääkseen itsensä. Neljässä vuosikymmenessä toimintaa on kasvatettu tasaisesti, ja tänä päivänä Riikosten yritykset työllistävät yhteensä noin 160 työntekijää.

”Timo jo vanhimpana vähän jäähdyttelee ja Juha vastaa konepajayhtiö KKR-Steel Oy:n toiminnasta. Karkeasti jakaen Keijo hoitaa korjaamon asioita ja minä päällirakennevalmistusta”, tiivistää myyntijohtaja Jari Riikonen. ”Meillä on jokaisella omat alueemme, mutta kaikilla on kuitenkin kokonaiskuvakin hallussa.”

Konekorjaamo Riikonen Oy

Raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi

Konekorjaamo Riikosen omista tuotteista tunnetuin lienee puutavara-auton RIIKO®-päällirakennepaketti. Se valmistetaan alusta loppuun saakka itse.

”Tietenkin komponentteja ostetaan valmiina, mutta teräsrakenteet valmistetaan kokonaan omassa talossa omien piirustuksien mukaan. KKR-Steel muokkaa levystä valmiit osat ja Konekorjaamo Riikonen rakentaa niistä valmiin tuotteen”, Jari Riikonen kertoo. Hänen mukaansa samanlainen toteutusfilosofia on sora-autojen päällirakenteissa, sekä esimerkiksi kantojen ja risujen kuljettamiseen tarkoitetuissa energiakoreissa.

Rekisteröidyllä Riiko-tuotemerkillä markkinoitavien päällirakenteiden suunnittelussa keskeisiä tavoitteita ovat tuotteen toiminnallisuus, kestävyys, valmistettavuus ja viimeistelty ulkonäkö.

”Tuotekehityksessä asiakkaiden palaute on ensiarvoisen tärkeää. Uudet ideat syntyvät usein asiakkaan ongelmasta, johon on löydettävä ratkaisu. Ratkaisun on oltava toimiva käytössä ja mahdollisimman helppo valmistaa, jolloin toteutus ei nosta liiaksi valmistuskustannuksia ja tuotteen lopullista hintaa. Päällirakenteiden kohdalla täytyy aina miettiä myös painoa”, Riikonen sanoo.

”Kerralla kuntoon, sovitussa ajassa.” Konekorjaamo Riikosen monipuolisten palveluiden ja henkilöstön vahvan osaamisen ansiosta vaativatkin asiakastyöt onnistuvat tunnuslauseen mukaisesti.

Konekorjaamo Riikonen on valmistanut puutavara-auton päällirakenteita vuodesta 1993 ja malli kehittyi vuonna 1998 pulttiliitoksilla kasattavaksi. Se mahdollistaa joustavan tuotannon, ja moduulirakenteen ansiosta varustelua on helppo huoltaa ja täydentää. Vuosittain puuautojen päällirakenteita valmistuu 30–60, joista osa menee vientiin aina Japania ja Iso-Britanniaa myöden.

”Kyllä kai se hyvä on, kun sitä niin paljon kopioidaan”, hän sanoo ja harmittelee, ettei aikoinaan ole patentoinut päällirakenteen ratkaisuja. ”Telivetoisen auton telin keventimellä on mallisuoja.”

Täydentäviä merkkiedustuksia

Konekorjaamo Riikosen iskulauseen mukaisesti yhtiöllä on omaa tuotantoa täydentäviä edustuksia, joita hyödyntämällä asiakkaan uusi ajoneuvo saadaan valmiina kokonaisuutena yhdestä paikasta.

Melkein naapurissa valmistettavat Kesla-nosturit ja ruotsalaiset Kilafors-perävaunut sekä kotimaiset Tamtron-vaakalaitteet täydentävät puuauton varustuksen.

Kilafors-perävaunut ovat perustana myös kasettiperävaunussa, jossa lavavarustus on omaa tuotantoa.

Riikosella on myös Özgül-puoliperävaunujen merkkiedustus. Turkkilaisvalmistajan valikoimaan kuuluvat kippi- ja konttivaunut, lavetit sekä säiliövaunut nesteille ja jauhemaisille tuotteille.

Tienhoidon parissa työskenteleville tarjolla on Virossa valmistettavia, viime vuosina suosiotaan kasvattaneita Meiren-lumiauroja ja -alusteriä.

Huoltoja, korjauksia ja muutoksia

Noin puolet Konekorjaamo Riikosen liikevaihdosta tulee raskaan auto- ja konekaluston korjaamotoiminnasta. Riikosella arkipäivää ovat yhtä lailla määräaikaishuollot kuin vaativat muutostyötkin. Niitä tehdään autoihin, perävaunuihin ja työkoneisiin.

Myös rengastyöt hoituvat. Renkaita on laaja valikoima monessa hintaluokassa sekä ajoneuvoihin että koneisiin.

”Esimerkiksi jarrujen tai pyöränlaakerin korjauksen yhteydessä renkaat on helppo vaihtaa, eikä tarvitse erikseen lähteä rengasliikkeeseen. Toisaalta, jos renkaanvaihdon yhteydessä ilmenee, että jarrupalat ovat lähes loppuun kuluneet, ne vaihtuvat samalla käynnillä”, Jari Riikonen kertoo esimerkin kokonaisvaltaisesta palvelusta, johon kuuluvat myös katsastuspalvelut.

Konekorjaamo Riikosen palveluihin kuuluvat myös katsastukset.

Positiiviset näkymät

Konekorjaamo Riikonen Oy täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Jari Riikosen mukaan yritys on kasvanut nykyiseen kokoonsa ilman yritysostoja, omaa liiketoimintaa laajentamalla. Osoituksena hyvästä liiketoiminnan hoitamisesta on, että jokainen tilinpäätös on ollut voitollinen.

”Ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä menestystä ei olisi tullut. Kyllä täällä hommat hoituvat, vaikka omistajista joku olisikin viikon lomalla”, Riikonen sanoo hymyillen ja jatkaa: ”Tällä hetkellä meillä on ammattitaitoisen työvoiman suhteen kohtuullisen hyvä tilanne, mutta hyvistä tekijöistä ollaan aina kiinnostuneita.”

Kysymykseen siitä, miten vuosi sitten alkanut korona-aika on vaikuttanut liiketoimintaan, hän vastaa ulkomaakaupan tyrehtymisellä olevan näkyvin vaikutus.

Jari Riikonen
Jari Riikonen on ollut yhdessä kolmen veljensä kanssa yrittäjänä jo 40 vuotta. Orgaanisesti laajentunut Riikosten omistama yritysryhmä työllistää nykyään noin 160 henkilöä.

”Kyllähän tilanne alkuun näkyi kotimaassakin uusien tuotteitten myynnissä. Nyt tilauksia on mukavasti, ja tuotanto on myyty puoli vuotta eteenpäin”, Jari Riikonen päättää.


Lue seuraavaksi