Uutiset

Kuljetuskalusto

Kokonaispalvelua lahden takaa

Merimatka Helsingistä Tallinnaan sujuu muutamassa tunnissa, Tallinnasta Pärnuun siirtymineen taasen vaatii reilun tunnin ajosuorituksen, joten matka Helsingistä Pärnuun vastaa siirtymistä Helsingistä Jyväskylän nurkille. Miksi suomalaisen kuljetusyrittäjän sitten tulisi matkata Pärnuun? Yksi syy voisi olla K-A Auton tarjoamissa palveluissa.

Pärnuun vuonna 1991 perustettu K-A Auto AS tarjoaa kuljetusyrittäjälle varsin kattavia palveluita niin ajoneuvon rakentamisen ja varustelun kuin jälkimarkkinoinninkin kannalta. Toiminnan alkuvuosina lähinnä huoltoihin ja korjauksiin keskittynyt K-A Auto otti 1990-luvulla määrätietoisia askeleita päällirakentamiseen, mikä edellytti laajempaa osaajajoukkiota ja uusia toimitiloja. Vuonna 1998 olikin aika siirtyä nykyisiin, toiminnan kannalta nykyaikaisiin, pinta-alaltaan noin 800 neliön toimitiloihin, joissa on tilaa kuudelle ajoneuvolle. Vuoden 2008 syksyllä otettiin merkittävä askel, kuorma-autokauppaa ja korjaamotoimintaa harjoittaneen P-Trucks OÜ:n ostaessa K-A Auton liiketoiminnat.

”K-A Auto AS on toiminut siitä saakka P-Trucks OÜ:n itsenäisenä tytäryhtiönä”, kertoo Raimond Pärn, mies P-Trucks OÜ:n taustalla.

Pärnin vuonna 1995 perustama P-Trucks OÜ on yksi alueen merkittävimmistä autoalan toimijoista noin 300 kuorma-auton ja työkoneen vuosimyynnillä. Yrityksen toiminta on paljolti paikallista, asiakaskunta koostuu pääasiassa lähialueen yrittäjistä, joskin kauppakumppaneita niin ostoissa kuin myynneissä on laajalla alueella Euroopassa.

Osaamista metallista, hydrauliikasta ja sähköstä

Korjaamotoiminta on aina ollut olennainen osa P-Trucks:n liiketoimintaa, ja K-A Auton hankinnalla haluttiin ottaa entistä tukevampi ote markkinoista myös päällirakentamisen saralla. Pärnin mukaan K-A Auton vahvinta osaamisaluetta ovat vaativat päällirakennustyöt, joissa tarvitaan osaamista monelta sektorilta. Tämän vuoksi yrityksen tiloissa valmistetaankin lähinnä vaihtolavakalustoa, nosturiautoja ja puutavara-ajoneuvoja tienhoitokalustoa unohtamatta. Uudisrakennusten ohella K-A Auton tiloissa tehdään myös laajamittaisia peruskunnostuksia ja huoltoja kaikkeen markkinoilla olevaan kalustoon merkistä riippumatta.

”MAN on meille kuitenkin vahvin merkki, koska olemme toimineet vuodesta 2004 saakka virallisena MAN-edustajana sekä huoltokorjaamona”, kertoo Pärn.

Valtaosa Pärnin luotsaamalla korjaamolla valmistetusta kalustosta on rakennettu paikallisen käyttäjäkunnan tarpeeseen, mutta työnjälki ja -laatu vastaavat myös pohjoismaisen asiakkaan vaatimustasoa.

Tämän vuoksi Pärn ammattitaitoisine osaajineen haluaakin tuoda palvelutarjontansa myös entistä laajemmalle suomalaisasiakaskunnalle.

”Asiakaskuntaamme kuuluu jo nyt useita suomalaisia linja-autoyrittäjiä, jotka liikennöivät Virossa muutoinkin. He tuovat autonsa huoltoon esimerkiksi tilausajomatkan seisontapäivänä”, kertoo Pärn sujuvalla suomen kielellä, mikä on omiaan helpottamassa yhteistyötä suomalaisautoilijoiden kanssa. Kieli- ja kulttuurimuurin kaatamisessa avustaa tarvittaessa myös porilaisen OP-Truck Oy:n Olli-Pekka Nieminen, joka on tehnyt Pärnin kanssa laajamittaista yhteistyötä jo useiden vuosien ajan.

Haastatteluhetkellä työn alle oltiin ottamassa suomalaista kapelliperävaunua, jonka leveydessä on viisi senttiä liikaa. Kavennuksen tarkkaa kustannusarviota Pärn ei halua tuoda julki, joskin hän lupaa sen olevan erittäin kilpailukykyinen verrattuna Suomessa tehtävään kavennustyöhön.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi